REFRRER:path /

Jaska-sääksi suihkii Saharassa kohti kotia

Tällä vauhdilla Jaskasaapuu Hyrynsalmelletoukokuun alussa.

Matti Kemppainen/arkisto
Varhain lauantaiaamuna Jaska muutti yllättäen suuntaansa ja aamupäivällä se oli lennossa luoteeseen Wadi Firan alueella Tšadista.

Hannu Mustonen

Jaska-sääksen muuttomatka takaisin Hyrynsalmelle on edennyt Saharaan saakka. Viimeisin paikannus linnun lähettimestä saatiin viime lauantaina Tšadista, jolloin paluumuuttaja käänsi kurssiaan luoteeseen.

– Todennäköisesti muutamaan päivään ei saada tietoa sääksestä, koska se lentää gsm-linjojen tavoittamattomissa, biologi Vesa Hyyryläinen kertoi torstaina.

Jaskan kevätmuutto alkoi varhain sunnuntaiaamuna kuluvan kuun kolmantena päivänä, minkä jälkeen muuttomatka jatkui koillissuuntaan. Viime perjantai-iltana lintu asettui yöpuulle Tšadin keskiosiin Saharan etelälaidalle.

Varhain lauantaiaamuna Jaska muutti yllättäen suuntaansa ja aamupäivällä se oli lennossa luoteeseen Wadi Firan alueella Tšadista.

– Jaska on lentänyt vajaan kolmasosan koko muuttoreitistään ja edessä on ehkä matkan vaativin osuus: yli 2 000 kilometriä kuivaa aavikkoa. Mikäli lintu jatkaa muuttoaan samalla matkanopeudella, se saapuu Hyrynsalmen pesälle toukokuun ensimmäisellä viikolla.

Viime kesänä Jaskan pesintä epäonnistui. Jälkien perusteella pesässä oli 1–2 poikasta, jotka menehtyivät noin kolme viikon ikäisinä. Jaska talvehti päiväntasaajan tuntumassa Gabon-joen suistossa kuten edellisenäkin talvena.

Jaskan naapurireviirin sääksi Ukko aloitti muuttonsa muutama päivä ennen naapuriaan, mutta tieto muutosta saavutti vastaanottimen vasta viime maanantaina. Tuolloin lintu viiletti jo Egyptissä Suezinlahden pohjoisrannalla.

– Sääksi oli lentänyt talvehtimisalueeltaan suoraviivaisesti koilliseen lähes 3 900 kilometriä. Matkaa kotipesälle on vajaat 4 000 kilometriä eli Ukon kevätmuutto on puolivälissä. Seuraavina päivinä Ukko lentänee Siinain niemimaan ylitse Israelin ilmatilaan.

Joulukuun puolivälissä Ukko vaihtoi talvehtimisaluettaan Gabonin Akandan kansallispuistosta Kameruniin. Tämän jälkeen linnun lähettimestä ei saatu paikannuksia ennen kuin maaliskuun viimeisinä päivinä, jolloin siivekäs lähti kevätmuutolle.

Ukon paikantimesta purkautunut tietopaketti kertoi tarkemmin linnun talvehtimisesta.

– Sääksi oli viettänyt lopputalven Kamerunin eteläosassa Campo-joen varrella Reserve de Campo -luonnonsuojelualueen liepeillä.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti