REFRRER:path /

Plagiointiväite ei estä lastenkirjan Finlandia-ehdokkuutta

STT, Johanna Latvala

Helsinki

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat valinnut raati ei tiennyt valintaa tehdessään, että Sanna Manderin kirjasta oli jätetty selvityspyyntö tekijänoikeusneuvostolle, kertoo Suomen Kirjasäätiön asiamies Elina Lahdenkauppi.

Neuvostolle jätetyn selvityspyynnön mukaan Manderin Finlandia-ehdokkaaksi valitussa Avain hukassa -kirjassa on niin paljon yhtäläisyyksiä viime vuonna ilmestyneeseen Jenni Erkintalon ja Réka Királyn Talo kulman takana -kirjaan, ettei kyse voi olla vain yhteensattumasta. Pyynnön on tehnyt Talo kulman takana -teoksen kustantaja Etana Editions.

Selvityspyyntö jätettiin tekijänoikeusneuvostolle 26. lokakuuta, ja Finlandia-ehdokkaat julkistettiin 8. marraskuuta.

Lahdenkaupin mukaan plagiointiväite ei vaikuta Manderin Finlandia-ehdokkuuteen.


–  Ymmärtääksemme tästä plagioinnista ei ole tarpeeksi näyttöä, eikä tämä olisi plagiaatti. Sen vuoksi emme säätiönä ala tässä toimiin eli poistamaan Finlandia-ehdokkuutta.

Lahdenkaupin mukaan heidän tietonsa näytön riittämättömyydestä ovat peräisin Avain hukassa -kirjan kustantajalta S&S:ltä.

–  Kustantaja on ollut meihin yhteydessä, eli toki puolueellisesta näkökulmasta. Mutta koska emme ole tämän prosessin osapuoli, emme pidä tätä plagiaattina niin kauan kuin toisin ei todisteta.

Tekijänoikeusneuvoston lausunnot eivät ole oikeudellisesti sitovia

Tekijänoikeusneuvostosta kerrotaan, että selvityspyyntöjen käsittelyaika on yleensä noin puoli vuotta.

Hallitussihteeri Perttu Virtanen tekijänoikeusneuvostosta muistuttaa, että neuvoston lausunnot ovat suosituksia eivätkä oikeudellisesti sitovia.

–  Lausuntojen merkittävyys ja vaikuttavuus perustuu siihen, että tekijänoikeusneuvostossa on laaja joukko ihmisiä, joilla on kokemusta tekijänoikeuden alalta. Mutta ne eivät ole oikeudellisesti sitovia, eli lausunnon jälkeen jää asianosaisten harkittavaksi, miten he ottavat lausunnon huomioon omassa toiminnassaan.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajan valitsee laulaja ja lauluntekijä Anna Puu. Voittaja selviää 29. marraskuuta.

Jätä kommentti