REFRRER:path /

Onneksi hallitus osaa perua tyhmyyksiään

Hallitus on usein linjannut ratkaisuja, joiden vaikutuksista on myöhemmin paljastunut ongelmia ja kielteisiä sivuvaikutuksia.

Juha Sipilän hallitus on tähän mennessä osoittanut kiitettävää valmiutta perua huonoja linjauksiaan.

Viimeksi tiistaina tuli ilmoitus, että hallitus vetää pois esityksen osa-asunnon normista, joka olisi leikannut pienten asuntojen sekä kimppakämppien asumistukea.

Muutos olisi rajannut ns. kimppakämpissä ja alle 20 neliön yksiöissä asuvien asumismenon 80 prosenttiin nykyisistä enimmäisasumismenoista. Asumistuki olisi pudonnut suhteessa muihin asuntoihin.

Hanke oli äskettäin lausunnoilla ja saadut lausunnot olivat lähes yksinomaan kielteisiä. Erityisen kriittisiä olivat opiskelijajärjestöjen sekä asunnonvuokrauksen eri toimijoiden ja edustajien lausunnot.

Uudistus olisi kannustanut yksin pienimmissä asunnoissa asuvia henkilöitä hakeutumaan isompiin ja toisaalta ajanut ns. kimppa-asunnoissa asuvia hakeutumaan yli 20 neliön yksiöihin tai kaksioihin.

Muutos olisi rankaissut varsinkin sellaisia opiskelijoita, jotka asuvat suhteellisen halvalla soluasunnoissa tai yhdessä isoimmissa huoneistoissa.

Muutos olisi myös vaikuttanut vuokramarkkinoihin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, missä yksiöistä ja pienistä kaksioista on pulaa, mutta yhteisasumiseenkin käyviä isompia huoneistoja enemmän tarjolla.

Lisäksi asumistuen menetysten takia toimeentulotuen hakijoiden määrien arvioitiin kasvavan enemmän kuin lakiluonnoksen perusteluissa on laskettu.

Opetusministeriö huomautti myös, että asumistuen kattavuuden heikentyminen pakottaisi rahoittamaan vuokria aiempaa enemmän työtuloilla, opintorahalla tai opintolainalla. Näin päätoiminen opiskelu vaikeutuisi.

Myös ympäristöministeriön lausunto oli kriittinen.

Hankkeen valmistelu kuvaa sitä tilaa, missä hallituksen esittämien muutosten ja uudistusten valmistelu yleisemminkin näyttää olevan. On linjattu ratkaisuja, joiden vaikutuksista on myöhemmin paljastunut pahojakin ongelmia ja kielteisiä sivuvaikutuksia.

Paraikaa lausunnoilla on lakiesitys valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Lausuntoaika päättyy joulukuun puolivälissä.

Hallitus on sitoutunut valinnanvapauden toteuttamiseen, mutta hallituksen sisälläkin on eriäviä näkemyksiä siitä, miten se pitäisi toteuttaa. Onkin aivan välttämätöntä, että lausunnoissa esitettävät näkökohdat liittyen esimerkiksi asiakassetelien myöntämiseen otetaan riittävästi huomioon lakiesityksen viimeistelyssä.

Tähän mennessä useat asiantuntijatahot ovat esittäneet perustellun huolen siitä, että erikoissairaanhoidon päivystysjärjestelmä romahtaa tai muuttuu huomattavasti nykyistä kalliimmin ylläpidettäväksi, jos asiakasseteleiden myöntäminen esimerkiksi erilaisiin leikkauksiin vapautuu liiaksi.

Tämä johtuu siitä, että julkisen puolen sairaaloissa päivystäviä ja leikkaavia kirurgeja siirtyisi herkästi yksityisten terveysfirmojen palvelukseen. Silloin julkiset sairaalat joutuisivat entistä enemmän ostamaan palveluja yksityisiltä firmoilta.

Lausuntokierrosta ei voida koskaan järjestää vain muodon vuoksi, mutta erityisen tärkeää tällainen asiantuntijakuuleminen on näin merkittävässä uudistuksessa.

Mitään ei ole vielä sote-uudistuksessa menetetty. Korjaukset linjauksiin ovat vielä tehtävissä aikataulussa.

Näin valtavassa uudistuksessa on valmistauduttava tekemään tarvittavia korjausliikkeitä myös vielä uutta järjestelmää sisään ajettaessa.

Koko hankkeet tärkeänä tavoitteena on hillitä merkittävästi eli 3 miljardilla eurolla sote-menojen kasvuvauhtia 2020-luvulla. Ei pidä tehdä sellaisia muutoksia, jotka estävät säästöjä.

Mitään ei ole vielä

sote-uudistuksessa

menetetty.

Korjaukset linjauksiin

ovat vielä tehtävissä

aikataulussa.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti