REFRRER:path /

Kekseliäitä kasvisruokia arkeen

Suositun ruokablogin pitäjä Elina Innanen osoittaa, ettei arkisen kasvisruoan tarvitse
olla tylsää.

Jonny Holmén

Annamari Nurminen
Jonny Holmén, kuvat

Linssejä, tattaria, papuja ja kikherneitä. Vegaanisista aineksista syntyy muun muassa lasagnea, linsseillä täytetty Sloppy Joe, pyttipannua, erilaisia pihvejä ja huumaavasti maustettua currya.

Chocochili-blogin Elina Innanen innostuu erityisesti kookosmaidosta, bataateista, maapähkinöistä ja korianterista. Ne löytyvätkin hänen suosikkikeitostaan.

– Kookosmaito ja maapähkinävoi tekevät tästä bataattikeitosta ihanan täyteläisen, eikä nälkäkään yllätä ihan heti. Sen verran täyttävää se on.

Elina Innanen on ollut vegaani 14 vuoden ajan. Turkulainen floristi aloitti bloggaamisen vuonna 2008 ja on nyt yksi Suomen suosituimmista ruokabloggaajista. Blogi on äänestetty myös Suomen parhaaksi vegaaniblogiksi.

Innanen on koonnut bloginsa resepteistä kaksi keittokirjaa. Ensimmäinen kirja Viiden tähden vegaani ilmestyi vuonna 2011. Syksyllä julkaistiin Vegaanin keittiössä -kirja.

– Blogissa käy paljon muitakin kuin vegaaneja. Viikossa kävijöitä on yli 10 000. Iloitsen siitä, että kasvisruoka kiinnostaa ja toivon hartaasti, että moni löytäisi kasvisruoat muutenkin kuin vain lisäkkeinä, hän pohtii.

Blogin suosituimpia reseptejä ovat helppo linssikeitto ja tuoreista tomaateista valmistettu keitto.

– Myös seitanin valmistus kiinnostaa kovasti.

”Toivon hartaasti,
että moni löytäisi
kasvisruoat muutenkin kuin vain lisäkkeinä.”

Elina Innanen

Makuja arkeen

Kikherne-pinaatticurry

(neljälle)

2 (puna)sipulia

2 isoa valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

2 rkl intialaista currytahnaa

1 tl garam masala -mausteseosta

1 tl raastettua inkivääriä

500 g tomaattimurskaa

3 dl kookosmaitoa

150 g pakastepinaattia

5 dl keitettyjä kikherneitä

3 kaffirlimetin lehteä

½ limetin mehu

(suolaa)

Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paksupohjaisen kattilan tai wokkipannun pohjalla. Lisää currytahna, garam masala
-mausteseos ja raastettu inkivääri. Kuullota, kunnes mausteista alkaa irrota tuoksua. Lisää sitten kattilaan punasipulit ja valkosipulinkynnet ja anna niiden pehmetä hetken ajan.

Kaada kattilaan tomaattimurska ja kookosmaito. Lisää vielä
pinaatti, kikherneet ja kaffirlimetin lehdet joukkoon. Keittele currya noin 15 minuuttia tai kunnes neste on sopivasti haihtunut. Purista lopuksi joukkoon limetin mehu ja mausta tarvittaessa suolalla. Poista kaffirlimetin lehdet ennen tarjoilua. Nauti curry täysjyväriisin kera.

Vauhtia aamuun

Arkimysli

(noin 6 dl)

2 dl isoja kaurahiutaleita

2 dl soijahiutaleita

½ dl auringonkukansiemeniä

¾ dl kurpitsansiemeniä

½ dl rusinoita

2 rkl tummaa siirappia tai
muuta juoksevaa makeuttajaa

½ tl kanelia tai kardemummaa

Mittaa kaikki ainekset paistinpannuun. Paista mysliä noin 5–8 minuuttia tai kunnes se on saanut hiukan väriä. Levitä mysli jäähtymään esimerkiksi leivinpaperin päälle uunipellille ja säilö sitten kannelliseen purkkiin.

Erilainen smoothie

Mustikkapulla lasissa

(1–2 annosta)

1 dl kaurahiutaleita

200 g pakastemustikoita

n. 4 dl vettä

½ tl jauhettua kardemummaa

½ tl vaniljasokeria

Surauta kaikki ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi smoothieksi. Nauti kylmänä.

Yllätyskeitto

Maapähkinä-
bataattikeitto

(neljälle)

2 sipulia

3 suurta valkosipulinkynttä

n. 700 g bataattia

2 tomaattia

2 rkl öljyä

¼ tl muskottipähkinää

1 tl jauhettua korianteria

n. 5 dl vettä

2 kasvisliemikuutiota

4 dl kookosmaitoa

½ dl sokeritonta maapähkinävoita

½ limetin mehu

3 tl harissaa tai muuta chilitahnaa

1 dl rouhittuja suolapähkinöitä

½ ruukkua tuoretta korianteria

Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuori ja paloittele bataatti. Pilko tomaatit kuutioiksi

Kuumenna öljy kattilan pohjalla ja lisää siihen sipulit sekä mausteet. Kuullota, kunnes sipulit alkavat hiukan pehmentyä.

Lisää sitten kattilaan bataatit ja tomaatit sekä vettä sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Heitä kattilaan kasvisliemikuutiot ja keittele keskilämmöllä ilman kantta, kunnes bataatit ovat aivan pehmeitä. Nosta kattila liedeltä ja lisää joukkoon maapähkinävoi, kookosmaito, limetin mehu ja harissa. Soseuta keitto tasaiseksi. Jos keitto tuntuu liian paksulta, lisää vettä. Tarkista suola. Anna keiton vielä kiehahtaa.

Annostele keitto kulhoihin ja koristele rouhituilla pähkinöillä ja tuoreella korianterilla.

10 vinkkiä

Näin kokkaat
edullisesti

1.
Pidä kodissa perusraaka-ainevarasto. Et sorru heräteostoksiin, kun kaupassa voi käydä harvemmin.

2.
Vertaile hintoja ja ostopaikkoja.

3.
Seuraa ja käytä hyväksesi
tarjouksia. Ole luova.

4.
Älä heitä ruokaa roskiin.

5.
Syö sesongin mukaan.

6.
Kokkaa kerralla paljon. Pakasta.

7.
Kokkaa herkutkin itse, karkki on kallista.

8.
Kasvata itse. Yrttien kasvattaminen onnistuu kerrostalossakin.

9.
Älä mene nälkäisenä ruokaostoksille.

10.
Pidä kirjaa ruokamenoista. Merkkaa ruokakaupan ostokuitteihisi heräteostokset ja tsekkaa loppukuusta niiden saldo.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

  • Tuoreimmat

    Musta perjantai pelastaa marraskuun 8 minuuttia sitten | 0
    Karhujutun tuomiot joulukuussa 18 minuuttia sitten | 0
    Karhujutun tuomiot joulukuussa 34 minuuttia sitten | 0