REFRRER:path /

Tiedä mitä teet, opiskelija

Useimmat rajoitukset on keksitty siksi, että joku tekee tai käyttää jotain liian paljon – tai väärin. Itsestään selvänä esimerkkinä toimikoon se, että alkolukkoja ei olisi, jos kukaan ei ajaisi autoa humalassa.

Harmittavasti tulevat korkeakoulu-opiskelijat joutuvat kärsimään samasta ilmiöstä. Koska valtion taloustilanne on nähnyt valoisampiakin päiviä, halutaan nyt leikellä kaikkea ylimääräistä ja vähemmän ylimääräistä pois.

Ensi keväästä alkaen suositaan ensimmäistä kertaa korkeakouluun hakevia. Ne, joilla on jo aiemmin ollut opiskelupaikka, joutuvat hakemaan kiintiöpaikkoja – joita on vähän. Voi kuulostaa loistavalta idealta. Se on totta. Se ainoastaan kuulostaa loistavalta.

Ville-Kalle vastaanotti opiskelupaikan vuosi sitten, mutta lykkäsi aloitusta armeijan takia. Valitettavasti Ville-Kalle ei päässyt ykköskohteeseensa, mutta hän ei halunnut pudota tyhjän päälle armeijan jälkeen. Jos hän ei tänä keväänä saa haluamaansa paikkaa, ensi vuonna se on entistä vaikeampaa. Ville-Kalle on kiintiöhakija, vaikkei ole opiskellut korkeakoulussa päivääkään.

Paitsi, että opiskelijat halutaan opiskelemaan entistä aikaisemmin, heidän halutaan valmistuvan mahdollisimman nopeasti. Ammatinvalintapsykologi Jaakko Mikkola lähetti minulle ystävällisesti artikkelin siitä, miten hyvin suomalaiset korkeakouluopiskelijat työllistyvät koulutustaan vastaavaan työhön muihin eurooppalaisiin verrattuna. Vastaus kuuluu: hyvin. Suoraan HS:n artikkelia lainatakseni ”suomalaiset nousevatkin tilastoissa aivan kärkikolmikon kantaan”. Miksi siis kaikki paine ja kiire?

Ymmärrän, että tietyiltä aloilta toisille pomppiminen on ongelma. Kemian laitoksilta ei ilmeisesti enää juuri valmistu ketään, koska niin moni on pitänyt sitä valmennuskurssina lääkistä varten. Harmi, että siitä kärsivät kaikki.

Yksi asia pitäisi tiukkoinakin aikoina muistaa. Emme asu Kiinassa, joten meidän ei kannata yrittää kilpailla määrällä tai halvalla hinnalla. Suomalaisilla on ollut jo pitkään valttikortti, jota soisi varjeltavan: laatu. Laatua syntyy, kun intohimo ja käytäntö saavat yhdistyä. Sitä ei pidä kiirehtiä.

Yksi asia pitäisi tiukkoinakin
aikoina muistaa.”

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti