Skip navigation

Katso, miten oma kansanedustajasi on ansainnut sinuun verrattuna – Lännen Median kattava selvitys paljasti jättiyllätyksen uusien edustajien tuloissa

Vasemmistoliiton uudet kansanedustajat olivat kovapalkkaisimpia puolueiden vertailussa. Veronika Honkasalolla oli parhaat tulot meppi Merja Kyllösen jälkeen.
Vasemmistoliiton uudet kansanedustajat olivat kovapalkkaisimpia puolueiden vertailussa. Veronika Honkasalolla oli parhaat tulot meppi Merja Kyllösen jälkeen.
Tampereen pormestarina ollut Anna-Kaisa Ikonen ansaitsi eniten uusista kokoomusedustajista.
Tampereen pormestarina ollut Anna-Kaisa Ikonen ansaitsi eniten uusista kokoomusedustajista.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajana toiminut Aki Linden on sdp:n uusien kansanedustajien tuloykkönen.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajana toiminut Aki Linden on sdp:n uusien kansanedustajien tuloykkönen.
Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo ansaitsi lähes 100 000 euroa vuodessa.
Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo ansaitsi lähes 100 000 euroa vuodessa.
Keskustan tuore kansanedustaja Eeva Kalli ansaitsi runsaasti viestintä- ja lobbaustehtävissä.
Keskustan tuore kansanedustaja Eeva Kalli ansaitsi runsaasti viestintä- ja lobbaustehtävissä.
Vihreiden uusien kansanedustajien tulokuningatar Mirka Soinikoski on erikoislääkäri.
Vihreiden uusien kansanedustajien tulokuningatar Mirka Soinikoski on erikoislääkäri.
Rkp:n Mikko Ollikainen siirtyi kansanedustajaksi Vöyrin kunnanjohtajan tehtävistä.
Rkp:n Mikko Ollikainen siirtyi kansanedustajaksi Vöyrin kunnanjohtajan tehtävistä.
Kokoomuksen Terhi Koulumiehellä oli yli 210 000 euron pääomatulot vuonna 2017.
Kokoomuksen Terhi Koulumiehellä oli yli 210 000 euron pääomatulot vuonna 2017.

Parhaiten ansaitsevat uudet kansanedustajat tulevat vasemmistoliitosta. Puolueiden ansiotulovertailussa toiseksi tulee porvaripuolue kokoomus ja kolmanneksi sdp, eli eduskunnan vasen laita on kaiken kaikkiaan yllättävän vahvoilla.

Lännen Media selvitti kaikkien uuden eduskunnan 200 kansanedustajan tulot kolmen edellisen verovuoden ajalta 2015–2017. Puolueittain vertailtiin vain uusien kansanedustajien tuloeroja, sillä jatkavat kansanedustajat ovat vertailuvuosina saaneet keskenään samoin perustein palkkioita eduskunnasta.

Keskusta oli uusien kansanedustajien vertailun neljäs, vihreät viides, rkp kuudes ja perussuomalaiset viimeinen. Kristillisdemokraateilla ja liike nytillä ei ole uusia kansanedustajia.

Ansiovertailussa ei otettu huomioon pääomatuloja, joissa on rajua vaihtelua. Useimmilla edustajilla on niitä vähän jos lainkaan.

Rkp nousisi pääomatulojen kanssa kuitenkin tulolistalla ylöspäin kolmanneksi, koska uusi kansanedustaja, yrittäjä Anders Norrback on nostanut viime vuosina enemmän pääomatuloja kuin palkkaa. Rkp:n otos oli pienehkö. Heillä on vain kolme uutta kansanedustajaa. Kokoomus ohittaisi pääomatulot mukaan laskettuna vasemmistoliiton.

Vasemmistoliiton uudet ansaitsivat keskimäärin 62 000 euroa

Vasemmistoliiton uusi kansanedustaja ansaitsi keskimäärin 62 000 euroa vuodessa vuosina 2015–2017. Vasemmistoliiton kärkisijaa selittää se, että europarlamentista eduskuntaan uutena kansanedustajana tuleva Merja Kyllönen nosti puolueen keskiarvoa.

Kokoomuksen uusien kansanedustajien keskiansiot olivat 61 600 euroa, sdp:n 57 600 euroa. Keskustan edustajat ansaitsivat 56 500 euroa.

Palkkavertailulla on merkitystä siinä mielessä, että vasemmistopuolueet ajavat perinteisesti pienituloisten asiaa. Jos vasemmistokansanedustajat eivät itse ole pienituloisia, he eivät arjessaan koe pienituloisten ongelmia, vaan saavat ne korkeintaan toisen käden tietona.

Kaikkien puolueiden uusien edustajien tulot ovat keskimäärin korkeammat kuin suomalaisten mediaanipalkka, joka on noin 35 000 euroa vuodessa. Mediaaniluku kertoo sen, että tämän summan ansaitessasi Suomessa on yhtä paljon sinua paremmin ja heikommin tienaavia.

Suurin osa uusista kansanedustajista on siis huomattavasti keskimääräistä suomalaista paremmin toimeentulevia, sillä kansanedustajien ansioihin ei ole laskettu edes pääomatuloja.

Perussuomalaiset jäävät lähimmäksi kansalaisten mediaanipalkkaa, eli siinä mielessä he ovat sosiaalisesti eniten samoista lähtökohdista keskimääräisen äänestäjän kanssa. Perussuomalaisten uusien kansanedustajien keskiansio oli 38 700 euroa vuosina 2015–2017. Luvuissa on mukana eduskuntaan europarlamentista siirtyvä Jussi Halla-aho . Vihreiden keskiansio oli 46 500 euroa.

Pienituloiset ovat aliedustettuina eduskunnassa

Tilastokeskus luokittelee pienituloisiksi henkilön, joka ansaitsee alle 14 750 euroa vuodessa. Eduskunnassa on vain neljä pienituloista kansanedustajaa.

Heistä kolme on perussuomalaisia ja yksi vihreä. Perussuomalaisten Ano Turtiainen ja Mauri Peltokangas alittivat pienituloisuuden rajan joka vuosi 2015–2017, Sanna Antikainenkin kolmen vuoden yhteistuloilla. Vihreiden Bella Forsgren ansaitsi keskimäärin 7 200 euroa vuodessa.

Suomalaisista pienituloisia on 12 prosenttia, joten eduskunnassa vähävaraiset ovat pahasti aliedustettuna 2 prosentin osuudella.

Myös Brother Christmasina tunnettu Ari Koponen (ps.) ja "Tampereen Trumpiksi" kutsuttu Veikko Vallin (ps.) olivat lähellä pienituloisuutta pelkkien viime vuosien perusteella. Molemmilla on kuitenkin pohjalla suuret pääomatulot takavuosilta. Yrittäjä Vallin nettosi vuonna 2009 lähes kaksi miljoonaa euroa pääomatuloja, ja Koponen kerrytti enimmillään 250 000 euron sijoitusvoitot vuonna 2010.

Suurimmat ansiot puolueittain

Viime vuosien tulokärki uusista kansanedustajista on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajana toiminut Aki Linden (sd.), joka ansaitsi keskimäärin 223 000 euroa vuosittain 2015–2017. Toiseksi parhaat tulot olivat Tampereen pormestarina vuosina 2013–2017 toimineella Anna-Kaisa Ikosella (kok.), joka ansaitsi keskimäärin 193 000 euroa.

Pääomatulojen ykkönen oli Terhi Koulumies (kok.), joka kuuluu Schulman-aatelissukuun. Vuonna 2017 hän sai 214 000 euroa pääomatuloja. Edellisinä vuosina pääomatulot olivat 147 000 euroa ja 92 000 euroa.

Vasemmistomeppi Kyllösen jälkeen toiseksi parhaiten uusista kansanedustajista ansaitsi Veronika Honkasalo keskimäärin 85 000 euron vuosituloillaan. Honkasalo on pitänyt naisten asemaa esillä Helsingin kunnallispolitiikassa ja valtakunnallisessa keskustelussa. Muita hyvin ansainneita vasemmistoliiton kansanedustajia olivat Juha Kautto ja Jussi Saramo , jotka ansaitsivat keskimäärin 70 000 euroa vuodessa.

Keskustan uusien edustajien ykkönen on Energiateollisuuden viestintäjohtajana ja lobbarifirma Milttonin toimitusjohtajana työskennellyt Eeva Kalli 89 000 euron keskiansioillaan. Uusista vihreiden edustajista parhaiten ansaitsi erikoislääkäri Mirka Soinikoski 87 000 euron keskituloilla.

Rkp:n tulokärki on Vöyrin kunnanjohtajan tehtävistä eduskuntaan siirtynyt Mikko Ollikainen 69 000 euron keskiansioilla. Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo sai työstään korvausta keskimäärin 97 500 euroa, lähes saman kuin Halla-aho europarlamentissa.

Pääomatuloissa kaksi puoluetta ylitse muiden

Uusien kansanedustajien pääomatuloissa kokoomus ja rkp erottuvat muista ja muodostavat kahden kärjen.

Molemmilla puolueilla korkeaa sijoitusta selittää eniten yksittäisen henkilön suuret pääomatulot, kokoomuksella Terhi Koulumiehen ja rkp:llä Anders Norrbackin.

Muuten puolueet ovat melko tasaisia. Vihreiden uusien edustajien pääomatulot ovat pienimmät.

Pääomatulot muodostivat murto-osan uusien kansanedustajien tuloista Koulumiestä ja Norrbackia lukuun ottamatta.

Kaikkien kansanedustajien keskitulot

Kun mukaan lasketaan uusien kansanedustajien lisäksi vanhat kansanedustajat, saadaan kuva sosioekonomisesta maisemasta, jossa kansanedustajat elävät.

Kaikkien kansanedustajien keskitulot vuosina 2015–2017 olivat 74 700 euroa ilman pääomatuloja. Näillä tuloilla kansanedustajat kuuluvat suomalaisten suurituloisimpaan viiteen prosenttiin.

Tilastokeskuksen mukaan 78 prosenttia suomalaisista ansaitsee alle 40 000 euroa vuodessa.

Helsingin ja Uudenmaan vaalipiirien kansanedustajien keskitulot olivat 78 600 euroa. Muista vaalipiireistä tulevilla keskiansio oli 73 000 euroa. Maakuntien ero ruuhka-Suomeen ei siis ole suuri.

Selvityksessä huomioitiin perussuomalaisten Laura Huhtasaaren ja Teuvo Hakkaraisen siirtyminen Euroopan parlamenttiin. Heidät korvaavat Petri Huru Satakunnasta ja Toimi Kankaanniemi Keski-Suomesta.

Vertailusta on jätetty pois perussuomalaisten Mika Raatikainen , joka tuuraa tällä hetkellä eduskunnassa europarlamentista heinäkuussa palaavaa Jussi Halla-ahoa. Samoin on tehty vasemmistoliiton Risto Kalliorinteelle , joka tuuraa nyt Merja Kyllöstä.

Fakta

Kaikkien kansanedustajien ansiotulot vuonna 2017

Uusien kansanedustajien tulojen jälkeen on heidän itse ilmoittamansa ammatti. Jos edustaja ei ilmoittanut ammattia, ilmoitetaan koulutus. Kansanedustajat, joiden kohdalla ei ole mainintaa ammatista, ovat jatkavia kansanedustajia.

Vuoden 2017 verotiedot ovat tuoreimmat saatavilla olevat. Verovuoden 2018 verotus on vielä kesken.

Helsingin vaalipiiri

Alanko-Kahiluoto Outi (vihr.) 84514,65 euroa

Arhinmäki Paavo (vas.) 89973,47

Biaudet Eva (r.) 77582,11

Haatainen Tuula (sd.) 92749,39

Haavisto Pekka (vihr.) 84148,95

Halla-aho Jussi (ps.) 102462,77, europarlamentaarikko

Harjanne Atte (vihr.) 17796,48, diplomi-insinööri, tutkija

Heinäluoma Eveliina (sd.) 36175,74, viestinnän asiantuntija

Holopainen Mari (vihr.) 58500,73, kauppatieteiden maisteri, väitöskirjatutkija

Honkasalo Veronika (vas.) 90042,69, dosentti, nuorisotutkija

Kari Emma (vihr.) 81752,56

Kivelä Mai (vas.) 35299,13, ympäristötieteiden maisteri (englanninkielinen tutkinto)

Koulumies Terhi (kok.) 25349,97, valtiotieteiden maisteri

Ohisalo Maria (vihr.) 40486,96, köyhyystutkija

Packalen Tom (ps.) 71061,20

Pelkonen Jaana (kok.) 101638,60

Rantanen Mari (ps.) 63689,76, ensihoitaja

Rydman Wille (kok.) 107617,52

Sarkomaa Sari (kok.) 90573,31

Tuomioja Erkki (sd.) 151946,01

Vartiainen Juhana (kok.) 105640,42

Zyskowicz Ben (kok.) 121485,39

Uudenmaan vaalipiiri

Adlercreutz Anders (r.) 84462,59

Blomqvist Thomas (r.) 118517,82

Elo Tiina (vihr.) 61501,93, Espoon kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja

Guzenina Maria (sd.) 98112,42

Harakka Timo (sd.) 80565,87

Harkimo Harry (liik.) 164395,33

Hopsu Inka (vihr.) 56617,41, opettaja

Hyrkkö Saara (vihr.) 56564,07, diplomi-insinööri

Juvonen Arja (ps.) 83135,90

Kaikkonen Antti (kesk.) 99619,14

Kauma Pia (kok.) 101256,05

Keto-Huovinen Pihla (kok.) 68595,45, varatuomari, kihlakunnansyyttäjä

Kiljunen Kimmo (sd.) 65910,31, valtiotieteen tohtori, dosentti

Koponen Ari (ps.) 15905,84, hyväntekijä Brother Christmas

Koponen Noora (vihr.) 34197,51, fysioterapeutti AMK, kokemusasiantuntija

Kvarnström Johan (sd.) 39029,65, Arbetarbladetin päätoimittaja

Laiho Mia (kok.) 141069,10

Laukkanen Antero (kd.) 88341,75

Lepomäki Elina (kok.) 71127,08

Lindtman Antti (sd.) 103381,97

Lohikoski Pia (vas.) 46361,88, järjestö- ja koulutuspäällikkö

Meri Leena (ps.) 85475,00

Multala Sari (kok.) 86802,75

Mykkänen Kai (kok.) 141498,12

Niikko Mika (ps.) 98191,08

Petelius Pirkka-Pekka (vihr.) 116619,80, näyttelijä

Purra Riikka (ps.) 44505,01, poliittinen suunnittelija

Rehn-Kivi Veronica (r.) 81549,47

Rinne Antti (sd.) 98525,01

Saramo Jussi (vas.) 89014,87, Solaris-lomien toiminnanjohtaja

Sjöblom Ruut (kok.) 34652,68, teologian maisteri, tutkija

Slunga-Poutsalo Riikka (ps.) 98638,35, puoluesihteeri, yrittäjä

al-Taee Hussein (sd.) 45780,56, asiantuntija, kauppatieteiden maisteri

Tolvanen Kari (kok.) 82564,48

Vanhanen Matti (kesk.) 105034,46

Vestman Heikki (kok.) 48761,28, lakimies

Varsinais-Suomen vaalipiiri

Andersson Li (vas.) 74086,07

Bergqvist Sandra (r.) 65340,21, tiiminvetäjä, maatalousyrittäjä

Elomaa Ritva (ps.) 79924,11

Eloranta Eeva-Johanna (sd.) 77789,54

Junnila Vilhelm (ps.) 36860,32, eduskunta-avustaja, yrittäjä

Kanerva Ilkka (kok.) 122723,94

Kiviranta Esko (kesk.) 173019,40

Linden Aki (sd.) 219155,99, erikoislääkäri

Lunden Mikko (ps.) 35960,44, kauppias

Orpo Petteri (kok.) 155796,43

Saarikko Annika (kesk.) 105248,18

Siren Saara-Sofia (kok.) 75063,93

Taimela Katja (sd.) 74736,64

Tavio Ville (ps.) 79985,98

Virolainen Anne-Mari (kok.) 89410,21

Virta Sofia (vihr.) 31532,12, kasvatustieteiden maisteri, yrittäjä

Yrttiaho Johannes (vas.) 48821,16, tiedottaja

Satakunnan vaalipiiri

Huru Petri (ps.) 49428,74, ylipalomies, lähihoitaja

Kalli Eeva (kesk.) 109326,42, kauppa- ja hallintotieteiden maisteri

Kiuru Krista (sd.) 98205,92

Koskela Jari (ps.) 19554,43, pastori

Marttinen Matias (kok.) 45552,46, valtiovarainministerin talouspoliittinen erityisavustaja

Myllykoski Jari (vas.) 65559,30

Salonen Kristiina (sd.) 77559,79

Viljanen Heidi (sd.) 67271,34, päihdekuntoutuslaitoksen johtaja

Ahvenanmaan vaalipiiri

Löfström Mats (r.) 80297,69

Hämeen vaalipiiri

Filatov Tarja (sd.) 113460,20

Grahn-Laasonen Sanni (kok.) 141593,18

Heinonen Timo (kok.) 86019,21

Jokinen Kalle (kok.) 98710,17

Kari Mika (sd.) 104569,94

Kemppi Hilkka (kesk.) 28635,31, taiteen maisteri, opettaja

Koskinen Johannes (sd.) 26971,05, varatuomari

Lehto Rami (ps.) 87953,35

Pekonen Aino-Kaisa (vas.) 82147,26

Ranne Lulu (ps.) 54938,81, diplomi-insinööri

Ronkainen Jari (ps.) 79278,95

Räsänen Päivi (kd.) 79396,75

Skinnari Ville (sd.) 86469,54

Soinikoski Mirka (vihr.) 90518,40, erikoislääkäri

Pirkanmaan vaalipiiri

Asell Marko (sd.) 31503,61, liikuntapaikkahoitaja, liikunnanohjaaja

Gustafsson Jukka (sd.) 112797,92

Hassi Satu (vihr.) 95338,10

Ikonen Anna-Kaisa (kok.) 187885,16, yhteiskuntatieteiden tohtori, työelämäprofessori

Kiuru Pauli (kok.) 76714,47

Kontula Anna (vas.) 70194,22

Marin Sanna (sd.) 79998,83

Niemi Veijo (ps.) 51762,60, rikosylikonstaapeli

Nurminen Ilmari (sd.) 72422,42

Ovaska Jouni (kesk.) 98573,55, luokanopettaja

Pirttilahti Arto (kesk.) 77904,78

Puisto Sakari (ps.) 78259,03, filosofian tohtori

Satonen Arto (kok.) 123706,60

Savio Sami (ps.) 78236,68

Suomela Iiris (vihr.) 26194,26, yhteiskuntatieteiden opiskelija

Tanus Sari (kd.) 75379,05

Vallin Veikko (ps.) 6483,02, yrittäjä

Viitanen Pia (sd.) 90815,01

Vikman Sofia (kok.) 81325,38

Kaakkois-Suomen vaalipiiri

Eerola Juho (ps.) 81785,83

Holopainen Hanna (vihr.) 31881,76, vihreiden Kaakkois-Suomen piirin toiminnanjohtaja, diplomi-insinööri

Häkkänen Antti (kok.) 123964,99

Järvinen Heli (vihr.) 70279,78

Kaunisto Ville (kok.) 48163,42, ammattiurheilija (koripallo)

Kiljunen Anneli (sd.) 89228,39

Kopra Jukka (kok.) 82415,43

Kosonen Hanna (kesk.) 81315,91

Kymäläinen Suna (sd.) 78014,01

Laakso Sheikki (ps.) 27295,36, kierrätysalan yrittäjä

Leppä Jari (kesk.) 1197510

Malm Niina (sd.) 46126,99, pääluottamusmies

Mäkelä Jani (ps.) 83015,39

Paatero Sirpa (sd.) 102947,27

Torniainen Ari (kesk.) 89874,86

Turtiainen Ano (ps.) 9714,19, yrittäjä

Werning Paula (sd.) 49103,25, sairaanhoitaja

Savo-Karjalan vaalipiiri

Antikainen Sanna (ps.) 15268,68, lähihoitaja, sairaanhoitajaopiskelija

Eestilä Markku (kok.) 96154,25

Eskelinen Seppo (sd.) 72618,84, sdp:n Savo-Karjalan toiminnanjohtaja

Essayah Sari (kd.) 89404,82

Heikkinen Hannakaisa (kesk.) 83410,20

Hoskonen Hannu (kesk.) 77490,20

Huttunen Hanna (kesk.) 71572,04, yrittäjä, metsätalousinsinööri

Kilpi Marko (kok.) 52231,63, poliisi, kirjailija

Mikkonen Krista (vihr.) 83267,81

Mäkisalo-Ropponen Merja (sd.) 79384,39

Reijonen Minna (ps.) 57626,25, farmaseutti

Semi Matti (vas.) 79782,28

Vehviläinen Anu (kesk.) 160262,21

Väätäinen Tuula (sd.) 59801,04, erikoissairaanhoitaja, perheterapeutti

Wihonen Jussi (ps.) 32710,73, yrittäjä

Vaasan vaalipiiri

Berg Kim (sd.) 46826,31, röntgenhoitaja

Henriksson Anna-Maja (r.) 94065,47

Kivisaari Pasi (kesk.) 58902,75, rehtori

Kurvinen Antti (kesk.) 76853

Lintilä Mika (kesk.) 144029,05

Mäenpää Juha (ps.) 50405,36, koneinsinööri, ammatillinen erityisopettaja

Mäkynen Jukka (ps.) 16597,92, rakennusmies

Norrback Anders (r.) 15334,52, yrittäjä

Ollikainen Mikko (r.) 76104,03, Vöyrin kunnanjohtaja

Peltokangas Mauri (ps.) 11184,04, yrittäjä

Risikko Paula (kok.) 142173,49

Sankelo Janne (kok.) 76557,35, sidosryhmäjohtaja

Savola Mikko (kesk.) 80642,48

Strand Joakim (r.) 121581,87

Urpilainen Jutta (sd) 117795,92

Östman Peter (kd.) 86333,78

Keski-Suomen vaalipiiri

Forsgren Belaynesh (vihr.) 8047,28, opiskelija

Honkonen Petri (kesk.) 73972,16

Kalmari Anne (kesk.) 78717,62

Kankaanniemi Toimi (ps.) 117867,42

Kautto Juha (vas.) 65553,61, puutarhuri

Kotiaho Jouni (ps.) 34012,23, kuljetusyrittäjä

Könttä Joonas (kesk.) 35762,27, diplomaatti

Mäkinen Riitta (sd.) 48652,89

Rantanen Piritta (sd.) 24828,38, sairaanhoitaja

Wallinheimo Sinuhe (kok.) 85841,33

Oulun vaalipiiri

Aittakumpu Pekka (kesk.) 48043,31, pastori

Heikkinen Janne (kok.) 29760,68, viestinnän suunnittelija

Hänninen Katja (vas.) 72865,34

Immonen Olli (ps.) 70727,08

Kinnunen Mikko (kesk.) 66098,78, kansanopiston rehtori, erityisopettaja

Kyllönen Merja (vas.) 104499,68, europarlamentaarikko

Mattila Hanna-Leena (kesk.) 58681,11, lehtori

Piirainen Raimo (sd.) 34847,84, eläkeläinen, veturinkuljettaja

Pitko Jenni (vihr.) 49721,12, arkkitehti

Pylväs Juha (kesk.) 79630,01

Rantakangas Antti (kesk.) 104136,76

Sarkkinen Hanna (vas.) 70115,09

Simula Jenna (ps.) 39067,02, tradenomi, eläintenhoitaja

Sipilä Juha (kesk.) 159364,13

Talvitie Mari-Leena (kok.) 77248,85

Tuppurainen Tytti (sd.) 78271,50

Tynkkynen Sebastian (ps.) 10794,36, yrittäjä, opiskelija

Vähämäki Ville (ps.) 82266,15

Lapin vaalipiiri

Autto Heikki (kok.) 79370,34, yhteyspäällikkö

Juuso Kaisa (ps.) 41347,72, kansainvälisen sairaanhoidon erityisasiantuntija

Kulmuni Katri (kesk.) 77836,92

Kärnä Mikko (kesk.) 73278,78, kirjailija, kapteeni evp.

Lohi Markus (kesk.) 93921,80

Mustajärvi Markus (vas.) 71772,87

Ojala-Niemelä Johanna (sd.) 76016,07

Selvityksessä ei ole huomioitu Mika Raatikaisen (ps.) ja Risto Kalliorinteen (vas.) tuloja. He ovat tällä hetkellä varaedustajia eduskunnassa.

Pääomatulojen kärki 2017

1. Terhi Koulumies (kok.) 214705,47 euroa

2. Arto Satonen (kok.) 94399,58

3. Markku Eestilä (kok.) 90027,10

4. Harry Harkimo (liik.) 82906,63

5. Johannes Koskinen (sd.) 44452,86

6. Anders Norrback (r.) 42274,75

7. Esko Kiviranta (kesk.) 41160,42

8. Erkki Tuomioja (sd.) 39999,54

9. Mikko Savola (kesk.) 38408,15

10. Johanna Ojala-Niemelä (sd.) 34339,12

Kokoomus kärkeen pääomilla

Uusien kansanedustajien ansio- ja pääomatulojen yhteenlaskettu keskiarvo puolueittain (verovuosina 2015–2017):

1. Kokoomus, 79600, euroa/edustaja

2. Vasemmistoliitto, 62500

3. Rkp, 61300

4. Sdp, 59800

5. Keskusta, 57300

6. Vihreät, 46900

7. Perussuomalaiset, 40000

Lähteet: Julkiset verotiedot, eduskunta.fi