Viihde

Alalla pyörii kaikennäköistä vipeltäjää – Kakkosen nostalgiakokonaisuus Retee uusi vuosi muistaa Irwiniä ja Vexi Salmea

Kakkosen retee uusi vuosi

★★★ Mitä me suomalaiset teemme, kun maahan alkaa virrata argentiinalaista tangoa, brasilialaista kahvia, italialaista pizzaa, japanilaista karaokea tai amerikkalaista rappia?

Me suoritamme kulttuurillisen omimisen. Me halpuutamme.

Me marinoimme aidon tavaran rapakaljassa, istutamme sen muurahaispesään ja ajamme mopolla sen yli Peräseinäjoen ja Ämmälänkylän välisellä soratiellä lokakuisena lauantai-iltana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Folk-musiikille tempun tekivät hämeenlinnalaiset kaverukset Antti "Irwin" Hammarberg ja Veikko "Vexi" Salmi .

Kaksikko hoksasi vuonna 1964, että maasta puuttui Bob Dylanin ja Donovanin kaltainen honottavaääninen artisti. Hoksauksen seurauksena syntyivät supisuomalainen renttufolk ja retee kansantaitelija Irwin Goodman.

Jotain poikkeuksellisen suomalaista

Kansantaiteilijan kuolemasta tulee 14. tammikuuta kuluneeksi 30 vuotta. Sanoittajamestari kuoli puolestaan 8. syyskuuta 2020. Siksi TV2 on koonnut uudenvuodenaattoon nostalgiakokonaisuuden Kakkosen retee uusi vuosi .

Mitään uutta paketti ei sisällä. Kansansankari: Vexi Salmi on henkilökuva vuodelta 2006 ja Irwin Goodman – NYT! haastatteluista, muisteluista ja musiikista harsittu sekamelska vuodelta 1984.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Väliin jää Timo Koivusalon Irwin-elokuva Rentun ruusu .

Kaikissa niissä on jotain poikkeuksellisen suomalaista.

Suomalaista on se, kun Vexi Salmi pyyhkäisee kyyneleen silmänkulmastaan Fredin laulaessa hänen sanoittamaansa klassikkokappaletta ostoskeskuksessa.

Suomalaista on se, kun sameasilmäinen Irwin selittää saunan lauteilla, miten alalla pyörii kaikennäköistä vipeltäjää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomalaista on se, kun Martti Suosalon esittämä Irwin irvii Ryysyranta-talonsa pakkohuutokauppaa katolla grogilasi kädessä.

TV2 klo 20.10

Nuori Irwin Goodman kuvattuna 1960-luvun puolivälissä. Kansanlaulajan elämä oli monessa suhteessa vuoristorataa, jota TV2:n teemailta kartoittaa. Uudenvuodenaaton toinen teemahenkilö on syyskuussa kuollut Vexi Salmi.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä