Aluevaaliehdokkaan mielipide: Miksi talous on aluevaalien tärkein aihe?
Vaalitenteissä ja ehdokkaiden kirjoituksissa toistuvat lupaukset paremmista palveluista, nopeammasta hoitoon pääsystä ja sote-alan palkkojen nostosta. Kun uutisissa haastatellaan kansalaisia, heille on selkeästi muodostunut käsitys, että uudistus automaattisesti ratkaisee ongelmia.
Pääministeri tai yksikään puoluejohtaja ei kuitenkaan voi luvata asioita, joista päätetään tulevissa aluevaltuustoissa. Kuten politiikassa aina, tehtävät ratkaisut tulevat olemaan kompromisseja rahoituksen riittävyyden ja eri puolueiden näkemysten välillä. Hyvinvointialueiden rahoitustasoa ei vielä kuitenkaan edes tiedetä ja lupauksia ollaan silti valmiita tekemään.
Vaikka lähtötaso olisikin vastaava kuin nykyinen kuntien rahoituspohja, kulut kasvavat vääjäämättä eikä valtio maksa kasvavista kuluista kuin 80 prosenttia. Tämä johtaa väistämättä alijäämään, jos palveluita ei pystytä suunnittelemaan tehokkaammin tai leikkaamalla jostain.
Itse suosin ensimmäistä vaihtoehtoa, mutta se vaatii paljon työtä. On pystyttävä ennakkoluulottomasti kehittämään potilaan palvelupolkua, organisaatiorakenteita, omaksumaan uusia toimintamalleja ja tarkastelemaan henkilöstön työnkuvaa. Suunnitteluun onkin välttämätöntä saada mukaan myös henkilöstö. Lisäksi päättäjiltä täytyy löytyä uudenlaista tahtoa ja näkemystä, jota toivottavasti löytyy ehdolla olevalta nuoremmalta päättäjäsukupolvelta.
Kainuun kannalta suurin riski on, että emme täytä lain edellyttämiä talouskriteerejä. Ensinnäkin lainanhoitokate, joka ei saa olla alle 0,8 kahtena peräkkäisenä tilikautena, on meille ongelma jo lähtökohtaisesti uuden sairaalan investoinnin vuoksi. Toiseksi, laki määrittää selkeät raamit talousarvion alijäämäisyydelle: Alijäämä on kurottava kiinni kahden tilikauden ajanjaksolla sen syntymisestä.
Eräs paikallinen kansanedustaja antoi lehtihaastattelussa ymmärtää, että rahaa saa lisää pyytämällä. Kyllä, näin voi tehdä, mutta se tarkoittaa arviointimenettelyyn joutumista ja toistuvana jopa Kainuun hyvinvointialueen loppua. Meidät yhdistetään johonkin suurempaan hyvinvointialueeseen ja päätäntävalta siirtyy pois kainuulaisten käsistä.
Siksi on erityisen tärkeää, että taloudenpito otetaan vakavasti ja äänestetään ehdokkaita, jotka siihen kykenevät.
Markus Leinonen
aluevaaliehdokas (kok.)
Kajaanin Kokoomus ry:n puheenjohtaja
Kommentit
Jätä kommenttiTerve talous edellä- kainuulaisten parhaaksi
17.1.2022 21:30
Kokoomuksella on terveet ja turvalliset lähtökohdat oman hyvinvointialueen toiminnan turvaamiseksi. Talouden ja toiminnan on oltava tasapainossa. Ei se sen vaikeampaa ole, kun sen ymmärtää.
Römpsänrannan Taavetti
17.1.2022 20:31
Tyypillistä kokoomuslaista ajattelua – asioita on hoidettava talous ja tuottavuus edellä. Sote-asioissa on kuitenkin mentävä toisinpäin – kansalaisten on saatava kunnon hoitoa ja terveyspalveluita sekä riittävän läheltä. Miksi? Siksi, että sitä varten me veroja maksamme, jotta niillä rahoilla saamme myös palveluja. Terveys- ja vanhuspalvelut sekä sosiaalitoimi ovat niitä asioita, jotka on hoidettava ensin ja katsottava riittääkö rahat vielä johonkin muuhunkin. Minä ainakin olen valmis vaikka vähän maksamaan veroja lisää jos saan takuut siitä, että ne menevät todella oikeisiin asioihin. Jos verojen korotuksiin joudutaan ajautumaan niin paras olisi nostaa valtion verotuksen progressiota siellä yläpäässä, jolloin korotus kohdistuisi nimenomaan suurituloisiin.
Vieraileva pyrstötähti
18.1.2022 11:46
On varmasti niin, että moni kainuulainen on valmis maksamaan kainuulaisten palveluista enemmän veroja, mutta esimerkiksi helsinkiläisiltä ei tätä uhrautumishalua välttämättä löydy. Maakuntien sotepiikki ei ole eikä voi olla rajaton, siksi Leinonen on oikeassa. Jos Kainuussa halutaan pitää asiat omissa käsissä, on talous pidettävä kunnossa.