Mielipiteet

Aluevaaliehdokkaan mielipide: Tähtäimessä hyvinvointi

Sote-uudistuksen tavoitteet ovat määritelty hyvin selkeiksi ja teoriassa myös helpoksi toteuttaa, mutta tosi asiassa vain teoriassa.

Tavoitteena on turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut hyvinvointialueella asuville, parantaa palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta, kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja, turvata ammattitaitoisen työvoiman saanti jne. Lisäksi pitää hillitä kustannusten kasvua, niin jopas alkaa hengästyttää.

Hyvinvointialueen tavoitteena on perus- ja erityistason palvelujen entistä parempi yhteentoimivuus, samoin kuin sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen ja pelastustoimen palvelujen saumattomuus. Erityisesti keskustaajamien ulkopuolelle järjestettävien palvelujen kohdalla korostuu hyvä yhteentoimivuus sekä saumattomuus.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

On hyvä tavoite tukea ikääntyvän väestön kotona asumista erilaisia tukimuotoja kehittämällä. Se ei riitä, että lääkkeet jaetaan ja todetaan pintapuolisesti vointi.

Omaishoitajien jaksamiseen pitää panostaa riittävillä vapaapäivillä sekä erilaisilla virikkeillä esimerkiksi ilmaisilla kuntosali- ja uimahallilipuilla. Useasti omaishoitaja on puoliso tai muu perheenjäsen. Mikäli tällä tasolla loppuu jaksaminen, joudutaan turvautumaan kalliiseen laitoshoitoon.

Hyvinvointialueen suurimpia haasteita tulee olemaan henkilöstön riittävyys, työssä jaksaminen sekä johtaminen, jossa otetaan henkilökunta mukaan työn kehittämiseen.

Julkinen sosiaali- ja terveyspalvelu ei selviä ilman järkevää ja tasapainoista kumppanuutta yksityisten palvelutuottajien ja kolmannen sektorin kanssa. Hyvinvointialueen palveluja järjestettäessä on tuottajaksi valittava paikallisen arvion mukaan paras, laadukkain ja kustannuksiltaan järkevin toimija.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pelastuspalvelujen osuus hyvinvointialueen rahoituksessa on muutaman prosentin luokkaa.

Pelastustoimella on tärkeä tehtävä onnettomuuksien ehkäisemisessä, niihin varautumisessa sekä pelastustoiminnassa onnettomuuden sattuessa. Pelastuslaitokset vastaavat myös väestönsuojelusta ja tukevat kuntia valmiussuunnittelussa sekä järjestävät turvallisuuskoulutusta.

Mielestäni pelastuspalvelujen resurssit pitää olla kattavat koko hyvinvoitialueella ja sopimuspalokuntien toiminta tulee varmistaa myös jatkossa.

Meillä on hyvin muistissa joku vuosi sitten ollut poikkeuksellinen talvi, jolloin satoi lunta lyhyellä aikaa todella paljon. Sähköt katkeilivat ja olivat pisimmillään poissa pitkiä aikoja, ihmiset olivat pulassa. Pelastuslaitoksella oli työkalut ja osaava miehistö, kansa tuli autetuksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Varautuminen on ennakointia.

Ennakointi on myös halvinta terveyden- ja hyvinvoinnin ylläpitämistä. Autetaan ajoissa, pidetään peruspalvelujen saatavuus ihmistä lähellä. Kannustetaan liikkumaan.

Pidetään siitä huolta, ettei rakenneta raskasta hallintorakennetta, joka syö varoja hyvinvointiratkaisuista kentältä. Enemmän hyvinvointia – vähemmän hallintoa.

Meillä on näytön paikka. Tehdään yhdessä tästä alueesta parempi paikka olla ja elää.

Kannatan avointa ja läpinäkyvää valmistelutyötä hyvinvointialueen eteen.

Veijo Moilanen

aluevaaliehdokas (kd.)

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä