Kotimaa

Android-haittaohjelmat leviävät tekstiviestitse – älä klikkaa viestiä

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus julkaisi perjantaina vakavan varoituksen tekstiviestitse tapahtuvasta Android-haittaohjelmien levityksestä.

Haittaohjelmien saastuttamilta laitteilta voidaan varastaa esimerkiksi salasanoja ja muita tietoja. Saastuneita laitteita käytetään myös lähettämään haittaohjelmaa eteenpäin.

Haittaohjelmat leviävät tekstiviestitse

Suomenkielinen tekstiviesti saapuu puhelimeesi. Viesti sisältää linkin sovelluksen latausta tarjoavalle sivulle. Sivulla oleva latauslinkki tarjoaa Android-laitteille .apk-päätteistä asennuspakettia. Asennuspaketti ei ole virallinen sovellus, vaan se sisältää haittaohjelman. Asennuspaketti ei toimi iPhonella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Haittaohjelmaa levittävä sivu voi myös ohjeistaa sallimaan tuntemattomien sovellusten asennuksen. Tämä mahdollistaa sovelluskauppojen ulkopuolisten sovellusten asentamisen Android-laitteelle. Tuntemattomien sovellusten asennusta ei tule sallia, sillä se mahdollistaa myös haitallisten sovellusten asentamisen laitteelle virallisen sovelluskaupan ohi.

Haittaohjelma voi varastaa tietoja Android-laitteelta

Haittaohjelmien tavoitteena on esimerkiksi varastaa saastuneelta laitteelta tietoja ja lähettää laitteesta haittaohjelmaa edelleen levittäviä tekstiviestejä. Haittaohjelma voi varastaa esimerkiksi salasanoja ja muita laitteella olevia tietoja.

Tämän vuoksi omien tilien suojaaminen monivaiheisella tunnistautumisella ja salasanojen vaihtaminen haittaohjelman saastuttaneella laitteella käytetyistä palveluista (mm. sähköposti ja sosiaalinen media) on tärkeää, jotta haittaohjelman varastamat tiedot eivät päädy huijareiden käyttöön.

Kyberturvallisuuskeskus on aiemmin kertonut Android-haittaohjelmasta, jota on kutsuttu nimellä Fakecop/FakeSpy. Nyt pinnalla on FluBot-niminen haittaohjelma. Molemmat haittaohjelmat näyttävät samanlaisilta, vaikka niiden tekninen toteutus on erilainen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ilmoittaessasi Kyberturvallisuuskeskukselle sinun ei tarvitse tietää kummasta haittaohjelmasta on kyse. Korjaavat toimenpiteet ovat samat molemmissa haittaohjelmatapauksissa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä