Apteekkarit: Älä tule flunssaoireisena apteekkiin
Julkaistu: 26.3.2020 klo 16:00Jos et pysty noutamaan itse lääkkeitä, niin pyydä apua.
Kainuulaiset apteekkarit pyytävät kainuulaisia asiakkaitaan tottelemaan viranomaisten ohjeita ja suosituksia koronapandemian aikana.
Apteekkien tärkein viesti on, että lähiviikkoina on vältettävä turhaa liikkumista ja asiointia taudin leviämisen hidastamiseksi.
Tämä koskee varsinkin flunssaoireisia, yli 70-vuotiaita, riskiryhmiin kuuluvia ja karanteenissa olevia terveitä henkilöitä.
Kuhmon apteekkari Heikki Pitkänen huomauttaa, että jos asiakas tuntee itsellään olevan flunssan oireita, kuten kurkkukipua, niin silloin ei kannata mennä apteekkiin tai muuallekaan.
– Jos kuuluu riskiryhmään tai on yli 70-vuotias, niin pitäisi miettiä muita tapoja asioida apteekissa.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että Kuhmon apteekissa asioivan riskiryhmäläisen olisi pyydettävä muita hakemaan lääkkeensä.
Pitkänen muistuttaa Kuhmon apteekin olevan ainoa apteekki paikkakunnalla. Lähimmät muut ovat Sotkamossa ja Kajaanissa. Jos henkilökunta sairastuu, olisi tilanne huono.
– Tällä pyritään takaamaan, että pystyttäisiin toimimaan apteekissa ja toimittamaan lääkkeitä asiakkaille koko tämän (pandemian) ajan, ettei tarvitse sulkea ovia. Se olisi nimittäin aika hankala tilanne. Tai sitten jouduttaisi ajamaan toimintoja jollakin tavalla alas, kuten rajoittamaan aukioloaikoja tai sulkemaan tiloja sillä tavalla, että olisi vaikka luukkupalvelu tai vastaava.
Pitkäsen mukaan tilanteessa on se hyvä puoli, että Kainuun alueelta ei ole vielä havaittuja koronatapauksia.
– Ollaan tietyllä tavalla etuajassa ja pystytään tekemään jotakin tälle asialle.
Kajaanin Lehtikankaan apteekkari Mikko Kananen toivoo, että apteekkiin tultaisiin vain terveenä. Jos on jo sairastunut, pitäisi pyytää asiointiapua läheisiltä tai naapureilta.
– Pyytäkää ja ottakaa vastaan sukulaisten ja ystävien apu asioinnin hoitamiseksi: tämä suojaa sekä teitä että muuta yhteiskuntaa. Myös osa meistä apteekeista tarjoaa kotiinkuljetuksia sekä muita toimitustapoja, joista kannattaa kysyä omasta lähiapteekista, Kananen opastaa.
Apteekeissa on pidettävä myös riittävä fyysinen etäisyys toisiin asiakkaisiin ja henkilökuntaan.
– Me apteekkilaiset kohtaamme päivittäin tuhansia asiakkaita, joista valtaosa kuuluu riskiryhmiin tai kohonneen riskin ryhmiin. Olemme omilla toimillamme pyrkineet minimoimaan viruksen leviämistä, ja toivomme että te asiakkaat noudatatte sekä viranomaisten että apteekkien suosituksia, Kananen toteaa.
Myös Kuhmon apteekissa on toteutettu toimenpiteitä koronakriisin takia. Esimerkiksi tiloissa siivotaan useammin ja muun muassa reseptiloosit desinfioidaan tarpeen mukaan. Myös istuimet on asetettu siten, että niiden ja tiskin väliin jää reilun metrin väli.
Apteekkari Pitkänen kertoo, että apteekissa toimii sisäinen "koronatyöryhmä", joka seuraa päivittäin epidemiatilannetta ja pyrkii kokoontumaan ainakin kaksi kerta viikossa.
Koronatyöryhmään kuuluu neljä henkeä, jotka miettivät käytännön toimenpiteitä, joita apteekissa tehdään, jotta pystyttäisiin rajoittamaan viruksen leviämistä. Tiedottaminen eräs tehtävistä.
Apteekeissa toimivat samat neuvot kuin muuallakin eli käsien pesu ja käsidesin käyttö ohjeiden mukaan.
– Asioikaa ripeästi ja käyttäkää maksuvälineinä pankkikorttia, mielellään lähimaksulla, Mikko Kananen kirjoittaa apteekkien kannanotossa.
Kanasen mukaan lääkkeiden hamstraukseen ei ole syytä, koska lääkkeiden saatavuus on hyvä. Sen sijaan käsidesien ja hengityssuojien kohdalla apteekkienkin hyllyt ovat edelleen tyhjiä.
Apteekkariliitto muistuttaa, että reseptilääkkeitä hankittaessa toisen puolesta asioivalla pitää olla mukanaan potilaan Kela-kortti ja tieto noudettavista lääkkeistä.
Suomi.fi-palvelussa voi tehdä myös puolesta asioinnin valtuutuksen.
Toimi näin, kun tarvitset lääkkeitä
1) Tarkista onko lähiapteekillasi verkkopalvelua kotiinkuljetuksella.
2) Pyydä läheistä asioimaan puolestasi.
Jos edelliset eivät mahdollisia
3) Soita apteekkiin ja sovi menettelyistä lääkkeiden saamiseksi
Sosiaali- ja terveysministeriö on määrännyt, että apteekit saavat toimittaa reseptilääkkeitä korkeintaan kolmen kuukauden tarpeiksi.
Jos on vastikään ostanut kolmen kuukauden lääkkeet, apteekki ei voi toimittaa uutta erää edes ilman Kela-korvausta lyhyellä toimitusvälillä.
Itsehoitolääkkeitä voi ostaa suurimman itsehoitoon tarkoitetun pakkauksen kerrallaan lääkkeiden saatavuuden turvaamiseksi tasaisesti koko maassa.
Kunnat, seurakunnat ja muut vapaaehtoiset tarjoavat myös asiointiapua.
Oikeaa ja ajantasaista tietoa löytyy osoitteista sote.kainuu.fi, thl.fi, ja apteekki.fi