Avun hälyttäminen merionnettomuuksiin nopeutuu – Rajavartiolaitos uusii teknisen johtamisjärjestelmänsä
Julkaistu: 6.10.2021 klo 18:31Rajavartiolaitos sai risuja hitaasta hälytystoiminnasta matkustaja-alus Amorellan karilleajossa. Uusi tietojärjestelmä nopeuttaa pelastustoimien johtamista.
Rajavartiolaitos uusii meripelastuksessa käyttämänsä teknisen johtamisjärjestelmän. Ensi vuoden alkupuolella käyttöön otettava tietojärjestelmä yksinkertaistaa ja nopeuttaa yksiköiden hälyttämistä onnettomuuspaikalle. Uuteen järjestelmään siirtyy sekä Turun että Helsingin meripelastuskeskus.
– Meripelastustoimintaa tukeva ja nykyteknologiaa hyödyntävä tietojärjestelmä on otettu koekäyttöön lokakuun alussa. Varsinaiseen operatiiviseen käyttöön se pyritään ottamaan vuonna 2022 ennen kevätkautta, kertoo meriturvallisuusyksikön päällikkö, komentaja Mikko Simola Rajavartiolaitoksen esikunnasta.
Uusi järjestelmä muun muassa nopeuttaa lähimpänä turmapaikkaa olevien yksiköiden hälyttämistä. Meripelastuskeskusten päivystäjät voivat täydentää hälytyksiä tilannetiedon lisääntyessä radioliikennettä kuormittamatta.
– Kyse on teknisestä tietojärjestelmästä, joka tukee meripelastustoiminnan johtamista. Itse johtamiseen se ei tuo muutoksia, Simola selvittää.
"Jotakin asialle pitää tehdä"
Rajavartiolaitos sai Onnettomuustutkintakeskukselta (Otkes) moitteita hitaudesta ensimmäisen vaiheen hälytyksen tekemisessä matkustaja-alus Amorellan karilleajossa Ahvenanmaan saaristossa viime syksynä. Meripelastuskeskukselta kului Otkesin mukaan lähes puoli tuntia hälytyksen tekemiseen, eivätkä kaikki keskeiset toimijat saaneet heti tietoa tapahtumista.
Amorella oli ajautunut teknisen vian vuoksi väylän ulkopuolelle ja saanut useita pohjakosketuksia niin sanotulla Apteekkarin väylällä. Miehistö ajoi aluksen tarkoituksella läheisen saaren rantaan tilanteen vakauttamiseksi ja matkustajien evakuoimiseksi.
Raportin mukaan hälytykset ja lisähenkilökunnan kutsuminen kestivät ja yhteydenpito alukseen kärsi. Otkes patisti Rajavartiolaitosta kehittämään suuronnettomuustilanteiden valmiuttaan sekä resurssien, tilannekuvan, hälyttämisen että tehtävänannon osalta.
– On selvää, ettei x määrää ihmisiä voi pitää vain istumassa valmiutta varten, mutta jotakin tälle asialle pitää tehdä, jotta tilanteen sattuessa ollaan valmiita toimimaan nopeammin ja saadaan pelastustoimet käyntiin, totesi Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi tiedotteessa.
Rajavartiolaitos: Ensimmäiset hälytykset alle 10 minuutissa
Meriturvallisuusyksikön päällikkö Mikko Simola sanoo meripelastuskeskuksen hälyttäneen Rajavartiolaitoksen lähimmät yksiköt alle kymmenessä minuutissa Amorellan ensimmäisen yhteydenoton jälkeen. Hän muistuttaa, että meripelastuskeskuksen on hälyttämisen ohessa johdettava tilannetta.
Hän vakuuttaa, että suositukset hälytystoiminnan kehittämisestä otetaan vakavasti.
– On selvää, että laivaluokan onnettomuuksissa Rajavartiolaitos pyrkii toimimaan etupainotteisesti siten, että kaikki käytettävissä olevat resurssit hälytetään paikalle mahdollisimman nopeasti ja resursseja kevennetään sitten, jos tilanne osoittautuu vakaaksi, kuten Amorellan tapauksessa. Otamme Otkesin raportin asiaan kuuluvalla vakavuudella ja hyödynnämme sitä toimintamme kehittämisessä.
Teknisen johtamisjärjestelmän uusimisella ei Simolan mukaan ole yhteyttä Amorellan tapaukseen, vaan se olisi tehty joka tapauksessa.
Rajavartiolaitoksen Turva-alus saa seurakseen kaksi nykyaikaista monitoimialusta 2025 mennessä. Turvan kanssa ne korvaavat elinkaarensa päässä olevat nykyiset vartiolaivat. Kuva: Ari-Matti Ruuska
Karilleajon syynä tekninen vika
Varsinaisiin pelastustöihin Rajavartiolaitos osallistui useilla yksiköillään. Se hälytti paikalle partioveneidensä lisäksi kaksi ulkovartiolaivaa ja pelastuskopteria sekä lennätti paikalle pelastuslaitoksen MIRG-ryhmän, joka on koulutettu merellisiin sammutus- ja pelastusoperaatioihin. Viranomaisten apuna olivat paikalliset vapaapalokunnat ja meripelastusseura.
Amorellan karilleajon syyksi paljastui tekninen vika potkurin lapakulmien säätöyksikössä. Tutkijat havaitsivat puutteita kriittisten laitteistojen huolloissa, minkä vuoksi varustamo sai tehtäväkseen kehittää aluksen huoltotoimenpiteitä sekä komentosillan ja konevalvomon välistä yhteistyötä.
Liikenne- ja viestintävirastoa Otkes ohjeisti antamaan alusten katsastuksia hoitaville luokituslaitoksille soveltamisohjeen navigointiturvallisuuden arviointiin.
Amorella karille vuosi sitten
Turusta Tukholmaan liikennöivä Viking Linen Amorella ajoi karille syyskuussa 2020.
Pohjakosketus sattui Julgrundin kapeikossa Ahvenanmaan saaristossa.
Syyksi paljastui tekninen vika.
Matkustajat evakuoitiin eikä henkilövahinkoja sattunut.
Viking Linen Grace-alus ajoi karille saman vuoden marraskuussa. Myös se liikennöi Turusta Tukholmaan.
Pohjakosketus tapahtui Maarianhaminan sataman tuntumassa eikä aiheuttanut henkilövahinkoja.
Syyksi arveltiin säätekijöitä, eikä tapauksesta käynnistetty onnettomuustutkintaa.