Ulkomaat

Britannia uhkaa nyt rapauttaa vaivalla solmittua brexit-sopimusta

Pääministeri Johnson ilmoitti EU-kauppasopimuksen takarajaksi 15. lokakuuta.

Britannian ja EU:n kauppasopimusneuvottelut kriisiytyivät maanantaina, kun Britannian pääministeri Boris Johnson ilmoitti, että ellei EU hyväksy vapaakauppasopimusta 15. lokakuuta mennessä, Britannia romuttaa brexit-erosopimuksen.

Financial Times uutisoi Britannian kaavailevan lainsäädäntöä, joka muuttaisi osia viime vuonna solmitusta Brexit-erosopimuksesta. Lehti on haastatellut kolmea uutta lainsäädäntöä tuntevaa lähdettä, joiden mukaan laki puuttuisi Pohjois-Irlannin tullijärjestelmään ja valtionapuun.

Brexit-neuvottelujen vaikein kohta Irlannin saaren rajakysymyksestä ratkaistiin muodollisella tullijärjestelyllä niin, että Irlannin ja Pohjois-Irlannin raja pysyy auki. Uudet muutokset voivat kiristää Pohjois-Irlannin jännitteitä. Lehden mukaan Britannian hallituksen on määrä esitellä lakimuutoksia keskiviikkona.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Brexit-erosopimus syntyi viime vuonna lähes kolmen vuoden yrittämisen jälkeen, ja Britannia erosi EU:sta tammikuun lopussa. Britannia on nyt vuoden loppuun asti kestävällä siirtymäajalla, jonka aikana sen pitää neuvotella kauppasopimus EU:n kanssa.

Aikataulua on pidetty erittäin haastavana, mutta Johnson on sulkenut pois siirtymäajan jatkamisen.

Barnier on huolissaan

Euroopan unionin brexit-neuvottelija Michel Barnier sanoi olevansa huolissaan neuvotteluista ja toivovansa, että Britannia pitää kiinni sovitusta, kertoi Reuters.

Uusimman neuvottelukierroksen osapuolten välillä on määrä käynnistyä Lontoossa tiistaina. Barnier ei kommentoinut uutisia Britannian suunnittelemasta uudesta lainsäädännöstä, joka vaikuttaisi erosopimukseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vaadimme yksinkertaisesti, ja rauhallisesti, loppuun saakka, että pääministeri Johnsonin kanssa tehdyt poliittiset sitoumukset tulevat kauppasopimuksessa laillisiksi. Olen edelleen huolissani, hän sanoi radio France Interille Reutersin mukaan.

Barnier totesi Pohjois-Irlannin ja Irlannin sovitun rajajärjestelyn olevan välttämätön sekä Irlannin saaren talouden että EU:n sisämarkkinoiden eheyden kannalta, kertoi Reuters.

"Epätoivoinen strategia"

Johtopuolueet sekä Irlannissa että Pohjois-Irlannissa tuomitsivat Britannian hallituksen suunnitelman heikentää erosopimusta. EU-diplomaatit pitivät suunnitelmaa kestämättömänä.

– Jos Britannia ei kunnioita kansainvälisiä sitoumuksiaan, se heikentää omaa asemaansa. Kuka haluaisi sopia kaupasta maan kanssa, joka ei noudata kansainvälisiä sopimuksia? Sellainen strategia olisi epätoivoinen, Reutersin haastattelema diplomaatti sanoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Neuvottelut ovat takunneet kalastus- ja valtionapukysymysten takia. Pääneuvottelija Barnier on kuvannut tähänastisia neuvotteluita muun muassa pettymykseksi ja sanonut, että edistymisen esteenä on Britannian neuvottelutaktiikka, jossa se yrittää poimia kirsikoita kakusta.

– Jos emme pääse sopuun lokakuuhun mennessä, en usko että vapaakauppasopimusta syntyy. Molempien on syytä hyväksyä se ja jatkaa eteenpäin, Johnson sanoi tiedottajansa mukaan maanantaina.

EU on Britannian merkittävin kauppakumppani. Viime vuonna sen viennistä 43 prosenttia suuntautui EU-maihin ja oli arvoltaan 300 miljardia.

Siirtymäajalla kauppaan pätevät samat säännöt kuin Britannian EU-jäsenyyden aikana.

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi maanantaina, että olisi "ihan hyvä lopputulos", jos Britannialla olisi EU:n kanssa samantyyppinen kauppasopimus kuin Australialla.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä