Ulkomaat

Chileläiset äänestivät uuden perustuslain puolesta – diktatuurin aikaisen perustuslain tilalle toivotaan tasa-arvoisempaa koulutusta ja terveydenhuoltoa

Perustuslain uudistamista kannatti 78 prosenttia äänestäjistä, kun äänistä oli laskettu kolme neljäsosaa.

Chileläiset ovat äänestäneet uuden perustuslain puolesta. Kymmenet tuhannet chileläiset kerääntyivät pääkaupunki Santiagon Plaza Italia -aukiolle sunnuntaina juhlimaan maata vuosina 1973–90 johtaneen diktaattori Augusto Pinochetin aikaisen perustuslain kumoamista.

Maan vaaliviranomaiset ilmoittivat, että noin 78 prosenttia äänestäjistä puolsi perustuslain uudistamista, kun äänistä oli laskettu yli kolme neljäsosaa.

Uudelta perustuslailta toivotaan muun muassa takauksia tasa-arvoisemmista terveydenhuolto-, eläke- ja koulutusmahdollisuuksista sekä Mapuche-alkuperäiskansan vahvempaa tunnustamista. Lisäksi uutta perustuslakia laatiessa asialistalle uskotaan nousevan maan- ja vedenkäyttöoikeudet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Presidentti peräänkuuluttaa yhteistyötä

Chilen presidentti Sebastian Piñera sanoi puheessaan, että jos protestit ja väittely uudesta perustuslaista olivat jakaneet maata, nyt olisi aika yhdistyä uuden perustuslain taakse, joka takaisi "kodin kaikille".

Puhe kohdistui erityisesti niihin, jotka olisivat halunneet säilyttää vanhan perustuslain. Toisaalta sen katsotaan edesauttaneen Chilen ponnahdusta yhdeksi Latinalaisen Amerikan vauraimmista maista, mutta toisaalta lisänneen taloudellista ja sosiaalista eriarvoisuutta.

Keskustaoikeistolaisen Piñeran kannatus on ollut ennätyksellisen alhainen vuosi sitten alkaneiden levottomuuksien jälkeen.

Viime vuoden mielenosoitukset alkoivat 18. lokakuuta ja ne jatkuivat joulukuun puoliväliin. Chileläiset vaativat niissä uudistuksia eläkkeisiin, terveydenhuoltoon ja koulutukseen. Protesteihin liittyneissä mellakoissa ja ryöstelyssä saatiin aikaiseksi miljardien eurojen vahingot.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mellakoiden yhteydessä nähtiin sotilaiden tulevan kaduille järjestystä pitämään ensi kerran sitten Pinochetin kauden.

Viime keväänä koronaviruspandemia jatkoi Chilen syöksykierrettä. Chilessä covid-19-tautiin sairastuneiden osuus väestöstä oli korkeimpia maailmassa.

Lopullinen äänestys vuonna 2022

Kansanäänestyksessä esitettiin myös perustuslakia säätävän kokouksen koolle kutsumista. Kokouksen 155 jäsenestä äänestetään ensi vuoden huhtikuuhun mennessä.

Alustavien tulosten mukaan neljä viidesosaa äänestäjistä kannatti kokousmallia, joka koostuu kansan valitsemasta joukosta ihmisiä, ja jonka sukupuolijakauma on tasainen. Toinen vaihtoehto oli kansalaisista ja parlamentin jäsenistä koottu malli.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Äänestystulos kertoo chileläisten epäluottamuksesta poliittisia päättäjiä kohtaan, Reuters kirjoittaa.

Kokouksella on vuosi aikaa laatia esitys uudesta perustuslaista. Tavoitteena on saada aikaan perustuslaki, joka hajauttaisi poliittista järjestelmää ja loisi muodollisia mekanismeja, jotka mahdollistaisivat kansalaisten mielipiteen kuulemisen ja kansanäänestykset.

Lopullinen äänestys perustuslaista järjestetään siis vuonna 2022.

Korjattu 26.10. klo 14.00: Jutussa luki aiemmin, että neljä viidesosaa äänestäjistä kannatti kokousmallia, joka koostuu kansalaisista ja parlamentin jäsenistä. Todellisuudessa äänestäjät kannattivat kansalaisista koostuvaa kokousmallia.

Ihmiset juhlivat kansanäänestyksen alustavia tuloksia Chilen pääkaupungissa Santiagossa sunnuntaina.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä