Donald Trump saa virkarikossyytteen edustajainhuoneelta – alkuvuoden oikeudenkäynti heittää varjonsa seuraaviin vaaleihin
Julkaistu: 18.12.2019 klo 7:19Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia vastaan aiotaan nostaa virkarikossyyte tänään keskiviikkona.
Demokraattienemmistöinen edustajainhuone äänestää kaikella todennäköisyydellä syytteen nostamisen puolesta. Trumpista tulee kolmas Yhdysvaltain presidentti, joka joutuu virkarikossyytteeseen.
Varsinainen oikeudenkäynti käydään senaatissa, todennäköisesti alkuvuodesta.
Senaatissa enemmistönä puolestaan ovat republikaanit, joiden oletetaan pitävän puoluettaan edustavan presidentin puolta.
Demokraattien pitäisi saada ainakin 20 republikaanisenaattoria äänestämään presidenttiä vastaan, jotta saataisiin kahden kolmanneksen enemmistö ja Trumpin erottaminen menisi läpi.
Trump jää siis valtaan kaikella todennäköisyydellä.
Ei oikeudenkäyntiä ilman taistelua
Mutta senaatin demokraatit eivät luovuta ilman taistelua. Heidän johtajansa, pitkän linjan senaattori Chuck Schumer on vaatinut, että senaatissa kuullaan todistajina neljää Valkoisen talon neuvonantajaa, joista osa on nykyisiä ja osa entisiä.
Republikaaneita senaatissa johtava Mitch McConnell puolestaan on nostanut esille vaihtoehdon, että oikeudenkäynti pidettäisiin lyhyenä, eikä todistajia kuultaisi.
Asiasta kertovat muiden muassa Reuters ja CNN.
Virkarikossyyte heittää joka tapauksessa synkeän varjonsa ensi vuoden presidentinvaaleihin.
Esimerkiksi demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin nimi tuodaan koko ajan esille virkarikosuutisoinnissa.
Biden on yksi vahvimmista suosikeista demokraattien presidenttikilvassa.
Republikaanit saavat puolestaan vaaleissa eteensä sen, mitä kaikkea presidentti voi vallallaan tehdä ja silti pysyä tehtävissään.
Alle puolet antaisi Trumpille potkut
Trumpin tekemisten joutuminen tarkastelun alle ei ole koko kansan asia.
Vähän alle puolet amerikkalaisista, 45 prosenttia, on sitä mieltä, että Trump pitäisi asettaa virkarikossyytteeseen ja erottaa tehtävistään. Asia kävi ilmi tällä viikolla julkaistussa CNN:n mielipidekyselyssa.
Vielä viime kuussa tätä useampi – 50 prosenttia – oli Trumpin potkujen kannalla.
Syytekohtia Trumpia vastaan on kaksi.
Ensimmäisen syytteen mukaan Trump syyllistyi vallan väärinkäytökseen, kun hän yritti painostaa Ukrainan presidenttiä aloittamaan tutkinnan mahdollisesta kilpakumppanistaan, demokraattien Joe Bidenistä ja tämän pojasta Hunter Bidenistä .
Syytekohdan mukaan Trump piti syöttinä tutkinnalle lähes 400 miljoonan dollarin sotilasapua.
Toisessa syytekohdassa Trumpin väitetään vaikeuttaneen Yhdysvaltain kongressin työtä asiaa koskevassa tutkinnassa, kun hän ei luovuttanut tarvittavia asiakirjoja.
Hän ei myöskään antanut entisen kansallisen turvallisuuden neuvonantajan John Boltonin ja Valkoisen talon nykyisen kansliapäällikön Mick Mulvaneyn todistaa edustajainhuoneen virkarikossyytetutkinnassa.
Trump viettää joulujuhlaa
Trump kiistää tehneensä väärin. Sen sijaan hän on kutsunut koko tutkintaa muun muassa "noitajahdiksi".
Hän ei osoita merkkejä katumisesta tai vetäytymisestä.
Samalla kun edustajainhuone päättää syytteiden nostamisesta, Trump aikoo pitää joulutilaisuuden Michiganissa.
Vertailun vuoksi: kun Bill Clinton asetettiin virkarikossyytteeseen joulukuussa 1998 – lähes päivälleen 21 vuotta sitten –, silloinen presidentti piti kuusi minuuttia kestäneen puheen aiheesta Valkoisen talon edustalla.
Virkarikossyyte
Yhdysvalloissa alkaa todennäköisesti tammikuussa Donald Trumpin virkasyyterikosta käsittelevä oikeudenkäynti. Se on kolmas oikeudenkäynti laatuaan, ja se käydään senaatissa.
Yhdysvaltain perustuslain mukaan korkeimman oikeuden puheenjohtaja toimii tuomarina virkarikossyytteitä käsittelevissä oikeudenkäynneissä.
Tällä haavaa puheenjohtaja on konservatiivinen John Roberts, jonka presidentti George W. Bush nimitti virkaansa vuonna 2005.
Sekä senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell että vähemmistöjohtaja Chuck Schumer saavat tehtäväkseen saada aikaan puolueiden välinen sopimus, jossa luodaan säännöt oikeudenkäyntiä varten.
McConnell on ehdottanut, että oikeudenkäynnissä kuultaisiin vain edustajainhuoneen demokraattien syytökset ja Valkoisen talon asianajajien puolustus. Tällöin todistajia ei kuultaisi.
Schumer puolestaan vaatii avointa ja täysimääräistä oikeudenkäyntiä.
Valkoinen talo ei ole vielä ilmoittanut, kuka johtaa Trumpin puolustusasianajajia. Neuvonantaja Pat Cipollonen, 53, odotetaan ottavan tehtävän.