Eduskunnasta: Ikääntyessäkin turvallinen elämä
Olen saanut kuulla monta tarinaa ikääntyneiden yksinäisyydestä ja huolista, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Myös eläkkeelle jääminen voi olla dramaattinen hetki. Silloin katkeavat työterveyspalvelut ja ihminen voi jäädä yksin, mahdollisesti laskevan toimintakyvyn ja muuttuvan arjen kanssa.
Kainuukin tarvitsee ennaltaehkäisevän joukkueen, joka tarttuu myös eläkeläisväestön asioihin. Ihmiset kaipaavat viestiä, että heidän hyvinvoinnista ollaan kiinnostuneita. Järjestöt tekevät tässä hyvää työtä, mutta yhteiseen työhön tarvitaan myös julkisen palvelun vastapuoli.
Useilla hyvinvointialueilla on käynnistelty seniorineuvolatoimintaa, jossa eläkkeelle jäävistä napataan kiinni heti eläköitymisen jälkeen. Näin vältetään tilanne, jossa vasta lain velvoittamana seitsemänkymmentäviisi vuotta täytettyään kysytään, vieläkö osaat ajaa autolla tai kuinka selviydyt arkisista toimista.
Näkemissäni luonnoksissa seniorineuvolan toimintamalliksi on listattu seuraavia tavoitteita: hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, kansansairauksien ennaltaehkäisy, matalan kynnyksen tuki, ikääntymiseen liittyvät kysymykset sekä riskitekijöiden tunnistaminen varhaisessa vaiheessa. Ja asiakasryhmiksi on määritelty eläkeläiset ja mahdollisesti myös omaishoitajat.
Ennaltaehkäisevästä seniorineuvolatoiminnasta arvioidaan rakentuvan merkittävät kustannussäästöt pidemmällä aikavälillä. Palvelun arvioidaan voivan ehkäistä ikäihmisen tarvetta siirtyä kotipalvelun piiriin, jolloin kustannussäästöä kertyisi noin 30 000 euroa vuodessa/henkilö. Myös arviot erilaisten murtumien ja vammojen ennaltaehkäisemisestä ovat taloudellisesti merkittäviä.
Lonkkamurtuma aiheuttaa keskimäärin 30 000 euron kustannuksen/henkilö vammaa seuranneena vuonna. Arvio sisältää hoidon ja kuntouksen aiheuttamat kulut; leikkaushoito, sairaalahoito, lääkehoito, apuvälineet ja kotihoito. Jos aiemmin kotona asuva ikäihminen siirtyy hoiva- tai palveluasumisen piiriin kulut lähes kaksinkertaistuvat. Jos tapaturmia voitaisiin vähentää vaikka 10 prosentilla, säästöt olisivat merkittävät.
Ikääntymisestä puhuttaessa unohdetaan liian usein myös arvokeskustelu. Olisi hyvä yhdessä miettiä, miten käy, kun vanhenemme, kuka meitä auttaa ja millä tavalla. Aina puhutaan, ettei rahat riitä. Olisikin hyvä miettiä, onko palveluissamme enemmän niitä inhimillisestikin toimivampia elementtejä, jotka auttavat ennaltaehkäisemään kalliiden ongelmien syntymistä vai keskitymmekö vain korjaavaan työhön, jonka hintalappu on aina korkeampi.
Kirjoittaja on vasemmistoliiton kansanedustaja Suomussalmelta.
Kommentit
Jätä kommenttiSeuraajat
21.3.2023 20:33
Tuo ikärajaus ei täyty mun kohdalla, taas. Muut kyllä, ns nuori olen, mutta vanhan eläkeläisen kropassa. Mitenkähän voin luottaa elämäni jatkumiseen yhteiskunnassa?? Vaikka tyydyttävästi?? Ootan vastausta, edes joltakin. Kai, mutten taida saada. Merja on ihminen paikallaan, kuitenniin.
Jo eläkeläinen
23.3.2023 10:47
Aiempien tekojen peruustella voisi olettaa ettei köyhät ole mielessä kun vaalit on ohi. Seuraavat neljä vuotta on pärjättävä, sitten on taas vaalit ja uudet lupaukset.
Epätietoinen senioriauttaja
19.3.2023 8:56
Toisaalta ihmetyttää joidenkin iäkkäiden ihmisten ilmainen palveluiden tarjonta;mm.kauppa/apteekkiasiointiin ja vieläpä pitkiin virkistyslomiin/matkoihin.Mikähän taho näitä järjestää,hyväksyy ja maksaa?ketkä ovat oikeutettuja?
Seniorielämää
18.3.2023 20:37
Olisko mitään ideoita tuohon vanhempien ihmisten ,sanotaan yli 85 v tai sairastavien kotona asumisen hoitamiseen tai tukemiseen?moni seniorihan joutuu juuri itse nyt huolehtimaan näistä tapauksista!Kaikki kotona asuvat eivät edes saa kotihoidon pikaista palvelua!tällaisia asioita mm.ruuan laittoa,tiskausta hygienia/kauppa-apua jne…?
töitä vanhusten hyväksi
18.3.2023 20:29
Syytä olisi myös paneutua miettimään eläkeläisten palveluja. Kaikki muutetaan nykyään digivetoisiksi ja oletetaan, että vanhuksilla on valmius ja taito käyttää tietokonetta. Lukuisilla ei sitä edes ole eikä nuorempaa polvea opastamassa. Hirvittää tämä kehityksen kehittyminen. Ei tämä anna kuvaa vanhusten kunnioittamisesta.
Mummu
18.3.2023 8:03
Hetkinen, Merja Kyllönen. Olet ollut hallitus puolueessa. Miksi puhut nyt vaalien alla näistä epäkohdista? Ottaisimme mielellään kainuuseenkin seniorineuvolan. Varmasti tarvetta on. Eipä ole kuulunut että olisit puhunut tämän puolesta. Kirjoituksesi paatos on kaikille tuttua asiaa. Olisit hoitanut ne kuntoon. Mutta tärkeämpää on ollut ,että ulkomaille on riittänyt avustuksia( velka rahalla) . Hävetkää,jos yhtään on sydäntä. Vanhukset eivät saa hoitoa,vaikka ovat rakentaneet tämän ” hyvinvointi valtion”.
Vanhuksen puheenvuoro
17.3.2023 17:50
On Kyllösellä ollut aikaa laittaa asiat kuntoon jos vain tahtoa riittää. Taitaa olla oma suu lähempänä kun puhutaan vanhuksista ja vanhuksien asiat ei näytä ketään kiinostavan muulloin kuin vaalien alla.
Näin on .
17.3.2023 13:24
Turha näistä on sun tulla tänne kirjoittamaan kun niitä asioita olisi pitänyt edistää kun on ollut siellä sitä varten . Ne asiat pitää hoitaa silloin kun on paikanpäällä eikä vaalien alla kertoa mitä olisi pitänyt tehdä. Toivottavasti toiset päättää asioista vaalienjälkeen .
lahjoittakaa eutanasiapilleri
17.3.2023 11:38
Miten Kyllönen nappaa kiinni niistä eläkkeelle jäävistä, jotka ovat eläneet mahdollisine sairauksineen ilman tuloja ja sosiaaliturvaa useat vuodet nykyisen työllistämiskiihkoilun (lue orjatyöstä kieltäytymisen ) ansiosta? Näillä nyppylöillä sen mahd. puolison tulot jäävät aika köykäisiksi, riippuen työstä. Jokseenkin korkeahkoja polttaineiden,ruuan ja yleensä elämisen hintalaput sähkölaskuineen ynnä muineen. Siinä on harhaista kuvitella pystyvänsä pitämään huolta terveydestään ja hyvinvoinnistaan.
ihmisarvoton kööri köyhiä
17.3.2023 14:54
Erittäin kiinnostavaa olisi kuulla ratkaisuhakuinen vastaus tuohon kysymykseen…