Eduskunnasta: Kansallisomaisuutemme EU:n käsiin?
Parhaillaan käydään keskustelua EU:n hiilinieluista ja EU:n päästötavoitteista suhteessa Suomen metsiin.
Muutama viikko sitten julkisuuteen vuoti komission päässä valmistelu luonnos EU:n metsästrategiasta.
Euroopan komissio julkaisee sen virallisesti 20. heinäkuuta. Valmisteilla oleva uusi metsästrategia on aiheuttanut ärsytystä ja pelkoa.
Syystäkin.
Euroopan Unionin komissio on puuttumassa rankalla kädellä kansalliseen metsien käyttöön.
Energiakäytössä ei saisi enää hyödyntää runkopuuta. Avohakkuut ja kantojen poistot kiellettäisiin.
Tämä käytännössä tarkoittaisi EU:n puuttuvan kansalliseen metsäpolitiikkaan ilmastosyiden varjolla.
Lisäksi ongelmana on, että luonnoksen mukaan strategia ei tunnista lyhytkestoisten tai uusien, innovatiivisten puupohjaisten tuotteiden roolia ja mahdollisuutta osana biotaloutta, vaan nostaa esille virkistykseen perustuvat lisääntyvät työllisyys- ja elinkeinomahdollisuudet – jotka todellisuudessa ovat marginaalisia.
Kollega, kainuulainen kansanedustaja Raimo Piirainen (sd.) väläytti jopa EU:sta eroa, jos EU:n metsästrategia menee tällaisenaan läpi.
Piiraisen sanoissa on häivähdys totuutta. Muun muassa avohakkuukielto romuttaisi tehokkaasti Suomen kansantaloutta ja samalla se tietäisi metsäteollisuuden alasajoa. Tätä kehitystä ei tule missään nimessä sallia.
Suomen talouden kivijalan murentaminen olisi kohtalokasta. Metsäteollisuutemme bruttoarvo on kymmeniä miljardeja ja osuus viennistä parinkymmenen prosentin luokkaa. Työpaikkoja metsäsektorilta on kymmeniä tuhansia.
Kansankassa sakkaisi pahemman kerran, jos suunnitelmat menevät sellaisenaan läpi.
Avohakkuukielto romuttaisi tehokkaasti Suomen kansantaloutta. Samalla se tietäisi metsäteollisuuden alasajoa.
Jos monet Euroopan maat ovat hakanneet metsänsä vuosikymmenien kuluessa ja Suomi puolestaan hoitanut kestävästi omansa, niin onko oikeudenmukaista, että Suomi laitetaan "maksajaksi" tässä?
Toivon, että suomalaiset europarlamentaarikot olisivat yksituumaisesti puolustamassa suomalaista metsätaloutta. Kummastelen Ville Niinistön (vihr.) avointa tukea tämän hetken luonnokselle, joka olisi katastrofaalinen Suomelle.
Samoin ministeri Krista Mikkoselle (vihr.) toivoisin ymmärrystä puolustaa Suomen etua ja tehdä asiassa yhteistyötä ministeri Jari Lepän (kesk.) kanssa.
Suomi on EU:n edelläkävijöitä luonnonsuojelussa ja -monimuotoisuuden puolustamisessa. Suojelemme eniten metsiä EU-maista.
Jos Suomi ei pysty vaikuttamaan järkeviin metsälinjauksiin EU:n sisällä, niin onko meidän mielekästä olla osa tällaista yhteisöä?
Tämä kysymys herää monella mieleen. Jään odottamaan mihin europarlamentaarikkomme ja ministerimme pystyvät.
Metsäpolitiikan osalta Suomen linjan pitää olla selvä, päätöksenteko on pidettävä kansallisessa päätösvallassa.
Metsät ja metsistä päättäminen kuuluu jäsenmaiden toimivaltaan, ei komission.
Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Kuhmosta.
Avohakkuukielto romuttaisi tehokkaasti Suomen kansantaloutta. Samalla se tietäisi metsäteollisuuden alasajoa.
Kommentit
Jätä kommenttiJoku
11.7.2021 7:45
Metsänomistajan tavoitteena on kasvattaa tukkipuuta, josta saa parhaan hinnan. Tukkipuuhan sitoo hiiltä parhaiten. Vihreät valehtelevat ja väittävät muuta.
Miksu
10.7.2021 10:24
Ei se ilmastonmuutoksen hoitoon riitä mitä Suomi pienenä maana tekee. Ongelma on koko maapallon kohtalo ja siinä on kaikkien oltava mukana. Suomi voi hyvin erota EU:stä eikä sinne olisi kannattanut koskaan liittyäkään.
Seis
10.7.2021 9:40
Hiilinielun toiminnan ymmärtäminen on asian ydin. Suomalaisten toteuttama metsien uudistaminen ja hoito reippaine toimenpiteineen on kasvattanut mammuttimaisen hiilinielun.
Vihreät ovat politisoineet tämän biologisen prosessin.
Kansalainen
10.7.2021 5:39
Metsänomistajat on myyneet himona ulkomaisille sijoittajille metsiään eikös se olekaan kansallisomaisuuden tuhoamista ??
Pentti Kettunen ex-kansanedustaja ps. KAJAANI
9.7.2021 15:01
Josko vihdoinkin sekä kepu että Tuomas Kettunen alkavat havaita olevansa väärässä seurassa vihervasurien kanssa hallituksessa. Nyt sitten alkaa tulla konkreettisia näyttöjä siitä mitä Suomen keskustakin erehtyi hakemaan kun oikein ylimääräisen puoluekokouksensa päätöksellä kesällä 1994 päätti lähteä samaan kyytiin kokoomuksen ja demarien kanssa ja viedä Suomi mukaan silloiseen Euroopan Yhteisöön, nykyiseen Euroopan Unioniin. Mitä kylvää sitä niittää-sanonta pitää tässäkin asiassa! Vai mitä sanot Tuomas?
kansa äänesti
10.7.2021 10:15
Jos asioihin haluaa vaikuttaa, on pyrittävä hallitukseen, tämä on kaikille selvä asia. Perussuomalaiset eivät halunneet viime eduskuntavaalien jälkeen vaikuttaa asioihin ja nyt on turha puhua että muut ovat väärässä seurassa, on tietenkin selviö että perussuomalaiset ovat aina siinä väärässä seurassa etenkin tässä tilanteessa jossa oikeistohallitus on käytännön mahdottomuus. Mutta ehkä joku toinen kerta sitten?
EU -jäsenyys on puolestaan jo niin selviö että siitä uskin enää kannattaa kahta sanaa käyttää, kansa on Suomen EU -jäseneksi äänestänyt ja sitä pitää kunnioittaa
Kulkija
9.7.2021 14:51
Olen luullut että Kettunen on järki miehiä, mutta nämä hänen kirjoitukset kertovat muuta.
Tuomas taitaa olla jo latvasta laho noin nuorena.
M kirjoittaa asiaa. Näin se on poijaat ja tytötkin. Avohakkuut on vain helpompi ja halvempi menetelmä kerätä metsästä puita. Siksi teollisuus puolustaa avohakkuita eikä metsän muista arvoista edes haluta keskustella.
Ilmasto on rikki.
9.7.2021 14:18
Ilmastonmuutoksen takia metsiä on syytä suojella.
Metsä on ollut pankkina
9.7.2021 13:16
Keppulaisten valitusta. Suomi voi tehdä puusta vaikka mitä jos haluaa, ei ole pakko aina kaataa kaikkea.
oolalaaa
9.7.2021 11:44
Piirainen puhunut ihan levottomia.
Hoidetaan asiat yhdessä
9.7.2021 16:23
Mieluummin Piirainen ulos eduskunnasta kuin Suomi EU:sta.
M
9.7.2021 10:20
Olen kuullut, että jatkuvan kasvatuksen menetelmällä päästään samaan rahalliseen tuottoon kuin päätehakkuussa. Lisäksi tutkimusten mukaan maaperän hiilipitoisuus ei palaa avohakkuukierrossa ennalleen. Kun jatkuvan kasvatuksen hakkuutuottoon lisätään virkistys-, maisema- ja ympäristöarvot, on kokonaistuotto suurempi kuin päätehakkuussa.
Esimerkiksi suurmetsänomistaja Ilkka Herlin sanoo asian olevan näin. Omistaa metsän lisäksi hieman muutakin ja onnistunut taloudellisissa asioissa kohtalaisen hyvin, Tuskin puhuu ”mutu”-tuntumalla tässäkään asiassa.
Hoidetaan asiat yhdessä
9.7.2021 16:21
Joo. Herlinin rinnalla Kettusella on vielä ensimmäisetkin natsat saamatta, joten Herlinin viitoittamaa tietä.