Kolumnit

Eduskunnasta: Lumia odotellessa

Kirjoittaja on sosiaalidemokraattien kansanedustaja Kajaanista.

Eduskuntatyö on edennyt kuluvan syksyn osalta vaiheeseen, missä odotellaan lumien tuloa. Lumen tulo tuo valoa ankeaan tummaan arkeen. Lumi on meille pohjoisen ihmisille elementti, joka muuttaa meidän asennoitumistamme jokapäiväiseen elämään, liikkumiseen ja harrastamiseen.

Ilmaston muutoksen voi nähdä hyvin monesta asiasta, kesän hirmumyrskyistä, tuulten määrän kasvusta sekä yleensäkin säiden ääripäiden kasvusta. Pakkaset ovat jääneet unhon yöhön. Rock-yhtye Papu ja Pojat kappaleesta muistamme sanat Pakkanen, siitä suomalainen tykkää…

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ilmastonmuutos on tosi asia, eikä siihen tule suhtautua välinpitämättömästi, mutta ei myöskään asialla kiihkoillen. Ilmastonmuutos ja digitalisaatio käsi kädessä edeten. Onhan meille tulossa Lumi Euro HPC, sitä odotellessa.

Antti Rinteen hallituksen hallitusohjelmaa lähdettiin tekemään niin sanotusti ilmiöiden pohjalta. Suomi lähti kehittämään ilmiöpohjaista, kestävän kehityksen budjetointia yhtenä ensimmäisistä maailmassa.

Monissa muissakin maissa lähdettiin budjetointia tarkastelemaan vastaavilla uusilla lähestymistavoilla täydentäen perinteistä budjetointia. Maat pyrkivät niiden avulla vastaamaan kokonaisvaltaisemmin, systemaattisemmin ja perinteiset sektorirajat ylittäen sellaisiin monimutkaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin tai ilmiöihin, mihin yksittäinen hallinnonala ei omin toimin löydä ratkaisua.

Ilmastonmuutoksen tavoitteita tavoitellen Sanna Marinin hallitus on antanut eduskunnalle esityksen ensi vuoden talousarvioksi, jota eduskunnan eri valiokunnat ja valtiovarainvaliokunta sekä sen eri jaostot parasta aikaa käsittelevät. Liikenteen, teollisuuden ja kotitalouksien päästöt ovat merkittävimmät, joihin myös ensivuoden budjetissa on esitetty ratkaisuja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tarkoitus on etsiä ratkaisuja eri päästöjen vähentämiseen, vaikeuttamatta ihmisten jokapäiväisen elämisen ja liikkumisen tarvetta.

Hallitus alensi vuodelle 2021 teollisuuden sähköveron EU:n minimi tasolle. Kajave Oy:ssä päätös on ymmärretty toisin. Kajave Oy korotti sähkönsiirtohintoja, jotka jo nyt ovat valtakunnan korkeimmalla tasolla.

Korotus on sähköistänyt keskustelua viime aikoina Kainuussa ja aivan aiheesta. Jo pitemmän aikaa sähkönsiirtomaksut ovat näytelleet suurempaa osaa sähkölaskussa kuin itse sähkönhinta. Tosin sähkönsiirtolaskussa on mukana sähkövero, mikä lisää laskun loppusummaa.

Valtioneuvosto on antamassa lähiaikoina eduskunnalle esityksen sähkömarkkinalain muutoksista, joten Kajaven siirtohintojen korotus tässä vaiheessa tuntuu aika eriskummalliselta, jopa harkitulta teolta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sähkömarkkinalakia tullaan muuttamaan sähköverkon valvontamallin osalta. Tarkoitus on korjata kohtuullisen tuoton tavoitetta oikealle tasolle.

Toivon, että Kajave vielä miettii siirtohintojen korotusta, ettei se näyttäisi ennakoivalta toimelta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä