Eduskunnasta: Luonnonvarakeskuksen toiminnasta
Kirjoittaja on sosiaalidemokraattien kajaanilainen kansanedustaja.
Suurpetoasiat puhuttavat kaiken aikaa Kainuussa ja myös muualla Suomessa. Kansanedustajille tulee viestejä susien liikkeistä tiiviilläkin asuinalueilla.
Myös metsästäjät ovat reagoineet pitkin syksyä yhä enenevissä määrin esiintyviin susihavaintoihin sekä koirien raateluihin ja kuolemiin. Myös muut kotieläimet ovat joutuneet susien syötäväksi aivan pihapiirissä.
Suurta hämmästystä metsästäjien suunnalla herätti Luonnonvarakeskuksen (Luke) ilmoitus luopua susipannoista. Näytti siltä, että viimeinenkin mahdollisuus arvioida susien liikkeitä alueilla katoaa. Miten pystyy tarkastamaan, onko alueella susia? Uskaltaako viedä koiransa metsään, kun ei tiedä missä päin sudet minäkin päivänä ovat?
Minäkin sain asian tiimoilta useita viestejä. Keskustelin asiasta maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän kanssa ja esitin myös maa- ja metsätalousvaliokunnassa, että kuulisimme Luonnonvarakeskusta susipanta-asiassa. Luken kuuleminen asiassa ei ole vielä järjestynyt, oletan sen kuitenkin onnistuvan lähiaikoina.
Sen sijaan ministeri Lepän tapaamisessa sain tiiviin yhteenvedon asian tilasta. Luonnonvarakeskus poistaa pannat niiden epäluotettavuuden takia.
Päivitykset eivät toimi ja pantojen huollossa sekä varaosien saannissa on ongelmia. Lukessa mietitään uutta seurantajärjestelmää ja myös yhteistyö metsästäjien kanssa on noussut arvoonsa.
Nykyinen "tassujärjestelmä" ei ole saanut metsästäjien suosiota, koska kaikki havainnot eivät realisoidu järjestelmään. Uudistuksen tarkoituksena olisi kehittää järjestelmää suoraan kontaktoivaksi. Eli jos tassujärjestelmään merkitään havainto, tulisi se sinne suoraan merkityksi ilman välikäsiä.
Toiminta olisi samantapainen kuin Oma riista -palvelussa tehtävä havainto tai kaatomerkintä. Tämä olisi mielestäni uudistuksen kannalta tarkoituksenmukainen ja luotettava tapa toimia.
Jos asia järjestyisi edellä mainitulla tavalla, uskon sen olevan metsästäjien kannalta hyvä havaintoväline susien liikkeisiin ja seurantaan.
Kuluneen viikon maanantaina sain myös osallistua toiseen Kainuuta koskevaan tilaisuuteen. Osallistuin ensimmäisen kerran Kainuun metsäneuvoston kokoukseen, johon valtioneuvosto esitti minut edustajakseen.
Oli todella mielenkiintoista ja arvokasta päästä kuulemaan Kainuun metsäluonnon hoitoon ja kestävään käyttöön liittyvistä suunnitelmista.
Minulle jäi ensimmäisestä kokouksesta kuva vastuullisesta ja aktiivisesta kainuulaisten metsien käytöstä. Kainuun metsiä käytetään huomattavasti vähemmän kuin niiden vuotuinen kasvu on.
Ainoana huolen aiheena kokouksesta jäi mieleeni se, etteivät kaikki metsänomistajat hoida metsiään riittävällä sitoumuksella.
Parantamisen varaa metsien hoidossa löytyy myös muualta kuin Kainuusta.
Lukessa mietitäänuutta seuranta-järjestelmää.
Myös yhteistyömetsästäjien kanssaon noussut arvoonsa.
Kommentit
Jätä kommenttiaatu taas
2.3.2020 14:25
Raimolle vielä pannoituksista, että voisit kysyä Lepältä tästä villisikojen pannoituksesta mihin tämä susienpannoitus nyt vaihtuu. Eikös ne villisiat pitänyt sikaruton maahantulon estämiseksi ampua ?
Mitähän ihmeellistä noista villisioista tutkitaan ? Mitä ravintoa käyttävät ? Vai jotain muuta ?
Luke tutki aikoinaan 4 vuotta ennen kuin saivat selville että susi syö metsäpeuraa. Mitenhän tässä käynee ? Saadaanko jälleen aikaiseksi yksi merkittävä 0-tutkimus lisää ?
No, rahaa kun tuntuu riittävän…
Tenho Liukkonen
29.2.2020 16:19
Tuossa susihommassa on kyse vain LUKE: n ammattitaidosta ja tosellisuudesta millaisena tieto jaetaan ja kuinka se on jaettu. Pitkään on ammattitaidottomuus näkynyt. Metsästäjiä mollataan ,kiistellään epätodellisin perustein todellisista – asioista . Järjelliset asiat pitäisi tuottaa ratkaisut terveen hyvinvoinnin puolesta. Varat on olemassa susien määrän ja kansalaisten turvallisuuden hoitamiseen kun ne kohdennetaan uudelleen järkevästi.
Huonommaksi vaan menee
28.2.2020 21:24
Marinin-Kulmunin hallitus nostaa niin paljon autoilijoiden kustannuksia, että metsästys harrastuksena loppuu ja metsäteollisuudella ei ole jatkossa edellytyksiä enää toimia tässä maassa.
Rinteen vappusatanenkin kuihtui viiteen euroon.
Sillä tavalla sumutetaan
2.3.2020 16:14
Voihan sitä nykyisen hallituksen toimesta saada peräti 30 euroa kuukaudessa lisää, mutta jos saman hallituksen toimesta nostetaan veroja enemmän kuin tuo 30 euroa kuukaudessa, niin siinä jää tappiolle. Jotkut eivät vaan näytä tajuavan kokonaisuuksia.
Totuus
1.3.2020 20:49
Rinne lupasi pieniin eläkkeisiin ensin aluksi 30 euron korotuksen tammikuussa. Sen olen saanut. Työeläke nousi myös vähän. Veroprosentin muutoksen jälkeen saan lähes 40 euroa enemmän nettona maaliskuussa kuin viime joulukuussa.
Jo vain
1.3.2020 16:29
Verot ja veroluonteiset maksut ovat nousseet Marinin ja Kulmunin toimesta enemmän kuin 30 euroa. Joten hyväuskoisten höynäyttämistä ovat nykyisen hallituksen pienet korotukset.
Totuus
29.2.2020 13:01
Ei kuihtunut. Minä olen saanut siitä osan, eli 30 euroa. Ja se oli vasta alku.
aatu
28.2.2020 21:09
Korjaus Wargalle: ei tule lähellekään koko rahan edestä, mutta tulisi edes JOTAIN tekemistä. Onhan tämä susihomma idiotismia sieltä kovimmasta päästä, mutta minkäs voi, kun vähäinenkin järki on hävinnyt maan päättäjiltä petoasioissa.
Elävän latvuksen kanssa samaa mieltä kehitysavusta. Tälläkin hallituksella menee valtionkin metsistä revittävät rahat ympäri maailmaa ja kun nekään eivät riitä, niin otetaan velkaa, että saadaan jakaa lisää rahaa ympäri maailmaa.
warga
29.2.2020 15:33
Vastaus aatulle:Tuohan oli vain sarkastinen heitto,tuon susipartion hommista.Paljonko lie heille maksettavan,tuosta lumikenkien kanssa tarpomisesta,ja ”salakaatojen”kyttäämisestä.Mutta kyllähän EU:lla.ja Suomen Valtiolla näyttää ylimääräistä rahaa olevan.Kun haitta elikon suojelemiseen,ja sen Ihmisille siedättämiseen annetaan 5.5 miljoonaa euroa!
Elävä latvus
28.2.2020 17:35
Piiraisen porukka istuu vihreiden vankina ja ”kusitolppana” . Suomen metsätalous ja metsäteollisuus näivettyy jos tuo porukka jatkaa hallituksessa. Metsä tosiaankin kaipais ympärivuorokautista harvennus ja hoitohakkuita, seuraavat vuosikymmenet. Saataisiin enemmän kasvua ja ”vihreää” elinvoimaista latvusmassaa metsiköihin. Kannattas Piiraisen viedä oikeita terviisiä porukoille , että aika ei menisi vain ilmastonmuutoksen kanssa painitessa. Kainuuseen vois tingata vähän kehitysapua niin saatas homma pyörimään. Vaikkapa ensin tuommoset 700 000000 €uroa.
Warga
28.2.2020 15:13
Eikös siellä Kainuun metsissä partioi nyt,nämä kaksi Mieshenkilöä.Poliisi ja Erätarkastaja,heille nyt vaan tehtäväksi raportointi susista/susilaumoista.Tulee tuohon tehtävään palkatuille henkilöille,työtä koko rahan edestä.
toveritappi
28.2.2020 13:31
Metsästys on muutenkin katoavaa kansanperinnettä samalla tavalla kuin sosiaalidemokratiakin.
Lobbareiden aivopesemä
28.2.2020 12:17
Tassujärjestelmä ei saa olla reaaliaikainen. Se helpottaa salametsästystä mikä on RIKOS. Eikä sudet ole mikään todellinen ongelma Kainuussa. Liikametsästys ja metsähakkuut ovat. Missä on riekot?
Millähän vuosisadalla kirjoittaja elää? Lobbareiden sanaan ei voi luottaa. Metsä ja puuvaranto kannattaa erottaa toisistaan puheissa. Puuvaranto ehkä kasvaa laskennallisesti mutta metsät vähenee. Kainuun metsiä on hakattu jo vuosikymmeniä liikaa. Valtaosa metsän kasvusta tapahtuu taimikoissa ja keskenkasvuisessa puustossa. Ei siinä puustossa mitä hakataan paitsi että iso osa vuotuisesta kasvupotentiaalista hakataan harvennushakkuissa pois. Kainuussa ei ole koskaan ollut niin vähän aidosti täysi-ikäistä puustoa kuin nyt.
Eikä metsä ole olemassa siksi että metsäomistaja saa sen hakata ja myydä bulkkipuuna halvalla metsäfirmoille.
Itse en enää meinaa viitsiä mennä enää käymään Suomussalmella olevalla mökillä kun joka reissulla on tien varrella uusia tuhottuja metsäkuvioita. Avohakkuu on metsän tuhoamista, ei sen uudistamista kuten metsäteollisuuden lobbarit haluaa väittää. Miten jonkin ekologisen kokonaisuuden täydellinen hävittäminen voi olla uudistamista? Uusi metsähän siihen kyllä kasvaa ajan kanssa, mutta se ei ole enää se sama metsä joka siitä tuhottiin.
Talousmetsät pitäisi erotella omiksi alueiksi sinne missä hakkuista on biodiversiteetin suhteen vähiten haittaa. Arvokkaat alueet tulisi suojella lopullisesti. Suojeluun suostuvat maanomistajat voisivat saada suojelusta osinkoa talousmetsäalueiden hakkuista. Suomi tarvitsisi oikeasti metsä- ja luontostrategian jossa suojelu ja talouskäyttö saataisiin viimein pelamaan samaan pussiin.
Ottaisit selvää
29.2.2020 15:24
Liikametsästys?! Mitenhän tämä ilmenee? On vilkas mielikuvitus! Sudet on todellinen ongelma. Metsäpeuraa ei kohta enää ole, susi ei pelkää ihmistä, koirametsästys uhkaa loppua ja veronmaksajille koituu miljoonalasku vuosittain. Riekon hävitti soiden ojitus.
Markkinataloutta valtion varoilla
28.2.2020 17:45
Mene opiskelemaan. Kannattas perehtyä asioihin eikä tuommosta vihreää aivopesua ujuttaa ihmisille.
Suomessa on metsiä käytetty viisaasti koko tervanpolttoajan jälkeinen aika eikä ole metsät ainakaan vähentyneet.
Näitä valtion tukijaisten itkijöitä tuntuu syntyvän kun sieniä sateella. Ettekö ymmärrä, että jonkun on myös maksettava veroina noiden” itkijöiden” tukijaiset.