Eduskunnasta: Näin saatiin hallitus kasaan, prosessi helpotti ja yhdisti puolueita
Kirjoittaja on sdp:n kajaanilainen kansanedustaja. raimo.piirainen@eduskunta.fi
Hallitusohjelmaneuvottelut on saatu päätökseen ja hallitus on muodostettu viiden puolueen kesken. Liki neljän viikon työrupeama oli mielenkiintoinen, mutta haastava, johtuen aivan uudesta tavasta toteuttaa hallitusohjelmaneuvottelut. Kolumnin kirjoituspäivänä äänestämme Antti Rinteen hallituksen luottamuksesta.
Kokonaisuudesta lähdettiin neuvottelemaan niin sanottujen ilmiöiden pohjalta. Se osoittautui monelle haasteelliseksi, koska aikaisemmin neuvotteluja oli käyty ministeriökohtaisten siilojen kautta. Positiivista ilmiöpohjaisessa työskentelyssä oli mahdollisuus nostaa esiin yhteiskunnan eri toiminta-alueilta asioita, jotka liittyivät aiheeseen ja vaativat korjausta.
Ilmiöpöydät olivat seuraavien otsikkojen alla: Hiilineutraali ja luonnon monimuotoisuuden turvaava Suomi, Suomi kokoaan suurempi maailmalla, Turvallinen oikeusvaltio Suomi, Elinvoimainen Suomi, Luottamuksen ja tasa-arvoisten työmarkkinoiden Suomi, Oikeudenmukainen, yhdenvertainen ja mukaan ottava Suomi, Osaamisen, sivistyksen ja innovaatioiden Suomi ja erillinen Kestävän talouden Suomi.
Tämän lisäksi oli muutamia alatyöryhmäpöytiä, esimerkiksi Elinvoimainen Suomi -ilmiöpöydän alla oli kaksi alapöytää: liikenne ja maatalouspöytä. Itse olin maatalouspöydässä sdp:n neuvottelijana.
Ilmiöpohjainen neuvottelu antoi mahdollisuuden uuteen innovointiin, eikä sitä ollut alkuun jarruttamassa rahoitusraami, koska sitä ei ollut eri pöytien neuvottelijoilla tiedossa. Kaikkien neuvottelupöytien aikaansaannokset tuottivat tuloksen, mikä oli euroissa yhteensä noin 11 miljardia. Seuraavaksi ryhdyttiin laittamaan esityksiä tärkeysjärjestykseen, tehtiin niin sanotut priorisointilistat.
Rahoitusraamit saatuamme tehtiin lopulliset esitykset priorisoiden talousraamiin ja eriteltiin ne kahteen koriin: pysyviin lisäyksiin ja kertaluontoisiin parannuksiin tai investointeihin.
Tässä vaiheessa tuli monelle ahaa-elämys, "hei, me tehtiin se, ilman suurempia vääntöjä". Ilmiöpohjainen prosessi helpotti ja samalla yhdisti viiden puolueen hallitusohjelmatyöskentelyä. Muutamat pöydät tarvitsivat puheenjohtajapöydän apua ratkaistakseen muutamia ongelmakohtia. Myös puheenjohtajapöydän ympäriltä tarvittiin puolen vuorokauden "autotalliveistoharjoitus".
Näin saatiin viiden puolueen hallitus kasaan monien epäilijöiden kommenteista huolimatta.
Hallitusohjelma on yhteiskuntaa vahvistava, ihmismyönteinen ja ottaa huomioon koko Suomen. Suurimmat panostukset tulevat koulutukseen ja lapsiperheiden arkeen.
Investoinneista merkittävämmät panostukset tulevat väyliin ja ennen kaikkea raideliikenteen kehittämiseen. Myös maatalouden osalta päästiin hyvään tulevaisuuden uskoa luovaan ratkaisuun.
Ei myöskään sovi unohtaa valtakunnallisesti merkittävintä hanketta, jota on moni hallitus yrittänyt saada käytäntöön ja nyt se ratkaistiin maakuntatasoisena. Kysymys on tietysti sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä.
Kainuu on tässä suhteessa aika pitkällä hallintokokeilun jäljiltä, mutta kehittämistä vaaditaan edelleen tuottavuuden parantamiseksi. Uuden sairaalan toiminta ja palveluiden järjestäminen turvataan.
Ilmiöpohjainenprosessihelpotti jasamalla yhdisti.
Suurimmatpanostukset tulevatkoulutukseen jalapsiperheiden arkeen.
stdClass