Eduskunnasta: Natoon liittymisen käsittely ei ollut kaikkia vaihtoehtoja huomioiva
Edellinen viikko oli kansanedustaja-aikani merkittävin, kun eduskunnassa äänestettiin Natoon liittymisestä. Suomi päätti lähteä hakemaan Naton jäsenyyttä eduskunnan äänestyksen jälkeen luvuin 188 puolesta, kahdeksan vastaan, kolmen ollessa poissa.
Itse olin kriittinen Naton liittymishakemukseen, johtuen yksipuolisista kuulemisista eduskunnassa. Turvallisuusympäristön muutos on kieltämättä ollut nopeaa. Venäjän sotatoimet Ukrainassa eivät ole tästä maailmasta, eivätkä ne ole missään mielessä hyväksyttäviä.
Vuoden 2019 vaalien jälkeen aloitettujen hallitusohjelmaneuvotteluiden aikaan ei monikaan neuvotteluihin osallistunut osannut arvioida, mihin tilanteeseen kuluvan hallituskauden aikana voimme joutua. Oli joitain viitteitä Venäjän toimista, olihan Venäjä miehittänyt Krimin niemimaan 2014. EU asetti silloin Venäjälle pakotteita, ja muistamme silloisten pakotteiden vaikutukset Suomen elintarviketeollisuuteen sekä tuottajien toimintaan. Sianlihan ja meijerituotteiden vienti Suomesta Venäjälle loppui.
Nyt on käymässä samalla tavalla, mutta paljon suuremmassa mittakaavassa. Öljyn tuonti loppuu, kuten myös kaasun ja sähkön. Samoin luovutaan puun ja puuhakkeen tuonnista Venäjältä. Suomi on lähtenyt vapautumaan venäläisestä energiasta.
Eittämättä tulee mieleen, miten selviämme ensi talvesta. Mistä saamme korvaavan energian ja mihin hintaan? Jo nyt hinnat ovat pilvissä ja nousevat edelleen. Ruoantuotannon suhteen on myös omat haasteensa. Huoltovarmuuskeskus on varautunut tietyiltä osin, mutta pitkään senkään varastot eivät riitä.
Nyt on panostettava vahvasti omavaraisuuteen ja pyrittävä varmistamaan kotimaisten maataloustuottajien toiminnan tukeminen.
Tilanne on edennyt vauhdilla aikaan, jossa nyt olemme. Suomi on hakemassa Naton jäsenyyttä nopealla käsittelyllä. Kiirettä on perusteltu mahdollisella Venäjän hyökkäyksellä Suomeen, vaikka sivulauseessa kerrotaan, ettei Suomea kohtaan kohdistu sotilaallista uhkaa.
Natoon liittymistä on perusteltu turvallisuuden parantumisella.
On myös epäilty, että Natoon liittyminen saattaa aktivoida naapurin toimimaan päinvastoin kuin arvioissa on esitetty. Se jää nyt nähtäväksi, kun olemme valinneet Natoon liittymisen ainoaksi vaihtoehdoksi.
Oliko käsittely perinpohjainen ja kaikki muut eri mahdolliset turvallisuustoimet huomioon ottava? Oletan eri vaikutusten arvioiden tulevan esille vielä lupahakemuskäsittelyn yhteydessä.
Mielestäni se ei ollut kaikkia vaihtoehtoja huomioiva. Kaikki lopulliset vaikutukset tulevat näkymään Suomen julkisen talouden tilanteessa tulevien vuosien aikana.
Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat vaikuttaneet jo nyt moneen asiaan myös Suomessa.
Kirjoittaja on sosialidemokraattien kajaanilainen kansanedustaja.
Kommentit
Jätä kommenttikatsellaan
31.5.2022 5:17
kyllä tää meni ihan perseeleen,ku mentiin eu hun,nyt jos natoon,miksi edustajat ei pidä huolta omasta kansasta,ku tuota rahaa näyttää riittävän muuaelle,tää on aivan ,et kyllä sitä meillä.ensin korona tuli jäädäkseen,nyt tää sota asiat,tälläkö tavalla hinnat laskee,millä elellään,
Rajamies
30.5.2022 15:29
Mitä hyötyä on Natoon liittymisestä, jos kaikki elämisen kulut ovat niin suuret ettei niistä selviä. Pakotteista kärsimme itse, ei Venäjä. Kokematon hallitus tekee hätäratkaisuja. Toivottavasti Turkin vastaanhangoittelusta seuraa, että lopetamme ihmisoikeusperusteisen ulkopolitiikan ja palaamme kansallista etua noudattavaan ulkopolitiikkaan.
Öykkä Töykkänen
30.5.2022 22:00
Eu- Ampuu omaan nilkkaansa noissa pakoteasioissa. Tulemme kokemaan ennen näkemättömän enerkiagriisin . Lähi-idän maihin ei voi luottaa öljyntoimituksissa. ja sinne ryntää nyt niin paljo ostajia, että peät kolisoo yhteen. Pakotteilla ei näytä olevan mitään tehoa. Suomen pääministeri laukoo myös kiihyksissään lausuntoja jotka syventää ja pahentaa tilannetta. Entinen rauhan enkeli on hinkumassa lisää aseita.. ”niitä kun hupenee” sodankäynnissä.
M
30.5.2022 21:30
No vaikka se hyöty, että henkikulta sattaa säilyä pidempään ja katukylttejä ei jatkossakaan kirjoiteta kyrillisillä kirjaimilla. Toki jos ihmisoikeudet, kansakunnan olemassaolo ja valtion suvereniteetti ovat toisarvoisia seikkoja bensalitran hintaan nähden, ymmärrän mielipiteesi.
Ei omaa mielipidettä
28.5.2022 20:38
On se tuo Demarien politiikka kummallista. Varsinkin nuo Piiraisen kirjoitukset ”etuskunnasta”. Muistuttavat joulupukin juttuja. Puolesta mutta silti vastaan tai jommin kummin päin. Tiijä häntä….
Dille
28.5.2022 10:55
Voisko hra Pirinen vastata…perustella kommenttejaan ja ottaa kantaa….Ideologia ei kanna kansan tahtoa…
minä vaan
28.5.2022 9:26
Venäjän ajaminen nurkkaan oli mieletön munaus. Nyt on vaikeampaa päästä natosta eroon.
Noei Eino
27.5.2022 23:38
Juna menij jo.
Lättähattu ei ennää pysähy näillä pikku asemilla.
make
27.5.2022 16:45
20 – 30-lukujen vaihteessa vankasti ryssäystävyyttä ajaneet hoideltiin muiluttamalla itärajan taa tai polettiin suohon. Piiraisen juna jätti jo työelämässä ja nyt itse valittuna tie nousee pystyyn myös politiikassa. Puhuu toista ja tekee toista – no demari mikä demari.
Halle Lujaa
27.5.2022 16:38
Taitaa Piiraisen pään kääntää seuraavat vaalit.Hillotolppa taattu.Säälittävää.
Siperia opettaa
27.5.2022 13:45
Mikä on toveri Piiraisen ja toveri Kyllösen vaihtoehto?
Tässä heidän vaihtoehtonsa punalasien läpi katsottuna
29.5.2022 12:49
Suomen liittäminen demokraattiseen ja oikeusvaltio-Venäjään.
Linja ja luottamus?
27.5.2022 13:24
Yksinkertaista ja lapsellista viisastelua tuolla tasolla ja ”kokemuksella”.ei ne ihmiset/äänestäjät niin tyhmiä oo,ettei tuommosta peliä ymmärrä!
Porwaari
27.5.2022 12:54
Piiraisen olisi pitänyt äänestää sen vaihtoehdon puolesta, jonka hän uskoi paremman olevan.
Seli-seli-seli-tys
27.5.2022 12:23
Sammakoita kerrakseen.
Aatteleppa ite
27.5.2022 11:42
Hyvä vaan , että Piirainen älysi tulla lopussa oikeille linjoille Natossa. Mutta kömpelöä on selittely . Kainuun korpikommunistien perillinen, suomussalmelainen Merja Kyllönen sen sijaan on jämähtänyt entisiin asemiinsa. Suuren amerikkalaislehden toimittaja kävi Suomussalmella tutkimassa talvisodan taistelupaikkoja ja ”talvisodan ihmettä”.
Mahtaisi hän äimistellä jos tietäisi Merja Kyllösen kannan Natoon.
Conrad
27.5.2022 10:49
Eiköhän Piiraisen tapaiset ole viimeisten runsaan kolmenkymmen vuoden aikana tuoneet esille kaikkia oletettuja ja väitettyjä huonoja puolia Natosta esittämättä yhtään järkevää vaihtoehtoa. Vanhat tavat ovat niin syvälle juurtuneet että kiihkossa ei osattu edes huomata tai saati tajuta että Neuvostoliitto ja kommunismi oli kaatunut.
Odotinkin jotakin tällaista
27.5.2022 10:23
Lueppa Raimo oma kirjoituksesi uudestaan. Rinnastat sujuvasti maailman ja erityisesti Suomen tämänhetkisen taloustilanteen, hintojen nousun ja inflaation siihen, että Suomi ja Ruotsi ovat jättäneet Nato-hakemuksen. Yritä edes ymmärtää, että maailman talous sakkaa, hinnat nousevat joka puolella ja inflaatio laukkaa juuri siitä syystä, että Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Ilman Venäjän toimia ei maailman talous olisi sekaisin ja Suomi ja Ruotsikaan eivät olisi hakeneet Natoon. Nato-hakemus on turvallisuuspolitiikkaa ja periaatteessa sillä ei ole ainakaan vielä mitään taloudellisia vaikutuksia maamme talouteen. Käsittämätöntä, että meidän yhteisiä asioita ”ajava” kansanedustaja ei pysty näitä toisistaan erottamaan vaan suoranaisesti vieläkin vääristelee asioita. Olit vastaan, mutta äänestyksessä puolesta. Mistä tämä kertoo ?
Luvata ja tehdä ovat eri asioita demareilla
27.5.2022 10:08
Kolme vuotta on saanut odottaa sitä, että milloin demarit toteuttaa vaalilupauksensa vappusatasesta.
Siinä luvattiin eläkeläisille 100 euroa kuukaudessa lisää nettona.
Demareiden tuleviin vaalilupauksiin ei ole mitään luottoa jos eivät kykene toteuttamaan aikaisempiakaan vaalilupauksia.
Takki kääntyy näin
27.5.2022 9:28
Yrittää kerätä molempien vaihtoehtojen kannattajien äänet! Ei saa kumpiakaan.
Tulipahan äänestettyä
27.5.2022 9:13
Jos sanon, että onpa Raimo nyt hakoteillä niin sanonko, että niin ja näin vai toisin päin.
No enpä tiedä!
M
27.5.2022 7:19
Mitä enää asiasta jupiset Raimo? Äänestys on pidetty ja painoit ”jaa”-nappia.
Juupajoki
27.5.2022 10:00
Nimenomaan!
Liisa Kemppainen
27.5.2022 6:48
Tyypillinen esimerkki takinkäännöstä, miten politikot puhuvat puuta heinää ja tekevät toista. Nyt Raimo hyvä yrität punaisia pehmitellä ja peitellä. Ole sentään joskus suoraselkäinen ja sanojesi sekä tekojesi mittainen mies.
JarKi
27.5.2022 6:43
Melkoinen veijari. On NATOa vastaan. Äänestää siihen liittymisen puolesta. Haluaa olla massan mukana peläten kannatuksen menettämistä. Toivottavasti kannattajat huomaavat, että on varsin epäluotettava päätöksentekijä.
Putlin
27.5.2022 12:37
Komppaan. Ei jatkoon.
Juntus-Heikkinen
27.5.2022 6:41
”Mielestäni se ei ollut kaikkia vaihtoehtoja huomioiva.”
Eipä myöskään Piiraisella ole kirjoituksessaan esittää yhtään näitä vaihtoehtoja, joita hänen mukaansa olisi pitänyt huomioida.
Vaikea se on huomioida asioita, joita ei ole olemassa (sotilasliitto haluamimme maiden kanssa) tai ovat lähtökohtaisesti mahdottomia (sotilasliitto Venäjän kanssa)
Aika vahvasti sataa itänaapurin propagandakoneiston laariin tällaiset löysästi argumentoidut heitot jostain vaihtoehdoista NATOlle. Sanan-ja mielipiteenvapaus sisältää myös mahdollisuuden olla niitä julkisesti ilmaisematta.
kova kovaa vastaan, muu ei auta
27.5.2022 11:53
Joo, mutta kyllä tämä on niin poikkeuksellinen juttu, että äänestäjät vaatii oikeutetusti edustajiltaan perusteluja.
Hälytyssireenien olisi pitänyt soida kovaa jo 2014 kun Putin näytöskansanäänestyksellä rosvosi Krimin Ukrainalta Venäjälle. Siinä meni viemäriin Helsingin ETY-kokouksen päätöslauselma vuodelta 1975, että valtioiden välisiä rajoja voidaan muuttaa vain kyseisten valtioiden hallitusten keskinäisellä sopimuksella.
Hyvä vaan , että jenkit ovat lähettäneet mm. raketinheittäjiä Ukrainaan.