Kolumnit

Eduskunnasta: Puolustuskykyä vahvistetaan

Eduskunnan kevätkauden 2022 istuntorupeama alkaa olla niin sanotusti pulkassa. Kuluneella viikolla eduskunta hyväksyi muun muassa vuoden 2022 toisen lisätalousarvion ja ensi viikon maanantaina ja torstaina käsitellään valmiuslain ja rajalain esityksiä, joista todennäköisesti äänestellään.

Valmiuslain ja rajalain uudistuksella tavoitellaan nopeampaa reagointia mahdolliseen Ihmismassojen massiivisiin joukkoryntäyksiin rajoillamme.

Vuoden 2022 toinen lisätalousarvioesitys oli poikkeuksellisen suuri johtuen Venäjän Ukrainaan aloittaman hyökkäyssodan aiheuttamista määrärahatarpeista. Hallitus esitti nettomääräisesti noin 2,3 mrd. euron lisäyksiä määrärahoihin ja noin 1,0 mrd. euron korotuksia tuloarvioihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hallitus reagoi nopeasti turvallisuusympäristön muutokseen ja esitti välittömiä toimia puolustuskyvyn vahvistamiseksi. Lisämäärärahaa esitetään muun muassa puolustusvoimien toimintamenoihin 176 milj. euroa, materiaalihankintoihin 490 milj. euroa ja vapaaehtoiseen maanpuolustukseen 3 milj. euroa. Myös Rajavartiolaitoksen resursseja vahvistetaan 20 milj. euroa ja kehitetään kyberturvallisuutta 38 milj. eurolla. Perusteltuja ovat myös poliisin, suojelupoliisin ja Hätäkeskuslaitoksen toimintamenojen lisäykset.

Tärkeää on myös huoltovarmuutta tukevien toimien vahvistaminen, johon tulee noin 293 milj. euroa lisäystä. Suurin osa rahoituksesta kohdistuu maatalouteen, mutta lisäresursseja osoitetaan myös perusväylänpitoon 40 milj. euroa sekä yksityisteiden valtionavustuksiin 10 milj. euroa lisäystä energiapuun toimitusketjun parantamiseksi ja kotimaisen puun saatavuuden varmistamiseksi.

Edellä mainitut toimet ovat tärkeitä huoltovarmuuden vahvistamiseksi ja myös maatalouden toiminnan ja kannattavuuden parantamiseksi. Maatalouden kannattavuuden parantamiseksi tarvitaan muitakin toimenpiteitä. Niitä ollaan valmistelemassa eri työryhmissä. Maa- ja metsätalousministeri Kurvinen (kesk.) on asettanut parlamentaarisen työryhmän arvioimaan maatalouden tulos- ja kehitysnäkymiä sekä toimintaedellytyksiä suomalaisen ruoantuotannon turvaamiseksi muuttuvassa toimintaympäristössä. Sd-eduskuntaryhmä on nimennyt minut työryhmään jäseneksi.

Venäjän aloittama sota kiihdyttää vihreää siirtymää, kun venäläisestä fossiilisesta energiasta pyritään irtautumaan. Vihreää siirtymää ja energiaomavaraisuutta koskevaan kokonaisuuteen lisäystä yhteensä noin 175 milj. euroa. Tästä 125 milj. euroa osoitetaan energiatuen myöntämisvaltuuden lisäämiseen, joka suunnataan muun muassa vetyhankkeisiin ja akkustrategian mukaisiin investointeihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Öljylämmityksestä luopumiseen ehdotetaan huomioiden lisätalousarvion ja Valtion asuntorahaston rahoitus yhteensä 70 milj. euroa lisäyksiä ja avustus laajennetaan kattamaan myös maakaasulämmityksestä luopumisesta aiheutuvia kustannuksia. Vihreää siirtymää vauhditetaan niin ikään lisäämällä sähköautojen latausinfraverkoston avustuksia taloyhtiöille 20 milj. euroa sekä tukemalla julkisen liikennesähkön ja -kaasun lataus- ja tankkausinfrastruktuurin edistämistä 15 milj. eurolla.

Kansaneläkeindeksiin sidottuihin etuuksiin tehdään ylimääräinen indeksitarkastus, jolla kompensoidaan hintojen nopeaa nousua pienituloisille. Korotukset tulevat voimaan 1.8.

Jos inflaatio säilyy korkealla tasolla, vastaavia tarkistuksia tullaan harkitsemaan myös jatkossa. Uudella logistiikka-alan kuljetustuella kompensoidaan puolestaan äkillistä polttonesteiden hinnan nousua 75 milj. eurolla ammattimaisille liikenteenharjoittajille. Hallituksen mahdolliset lisäesitykset polttoaineen hinnannousun kompensointiin käsitellään budjettiriihessä.

Hyvää ja aurinkoista kesää lukijoille!

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirjoittaja on sosialidemokraattien kajaanilainen kansanedustaja.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä