Eduskunnasta: Sähköistä keskustelua siirroista
Kirjoittaja on sosiaalidemokraattien kansanedustaja Kajaanista.
Sähkömarkkinalain uudistamisesitys on parasta aikaa eduskunnan käsittelyssä. Sen käsittelyä on hidastanut koronalakien säätäminen. Voin jo tässä vaiheessa sanoa, että ei ole helppo homma.
Kainuussakin sähkön siirtomaksut ovat kirvoittaneet kielet, ja aivan aiheellisesti. Asian tiimoilta on käyty vilkasta keskustelua, ja syytökset kimpoilevat milloin mihinkin suuntaan. Väliin on syytetty valtakunnan päättäjiä, hallituksia ja kansanedustajia. Toisaalta kunniansa ovat saaneet kuulla myös kuntapäättäjät.
Siirtohintojen kohtuuttomalle nousulle löytyy monia perusteluja. Johtuvatko ne omistajien suurista voiton tavoitteluista vai investoinneista esimerkiksi sähkön jakeluverkkoon. Loiste-konserniin kuuluvan Kajave Oy:n siirtoverkon kehittäminen on perusteltua, tietäen sen huonon kunnon jo vuosikymmenien takaa.
Tärkeä kysymys on myös se, onko oikein kovien investointien alaiselta yhtiöltä odottaa suuria osinkoja tai voittoja?
Sähkömarkkinoilla toimiminen ei kuulu kunnan perustoimialaan, mutta kunnilla on mahdollisuus tuottaa energiaa sen eri muodoissaan kuntalaisille omalla tuotantoyksiköllään. Sähkömarkkinoilla kilpailtaessa vaaditaan osaamista ja vahvaa alan tuntemusta. Siitä huolimatta monet kunnat ovat mukana energiamarkkinoilla. Jos menee hyvin ja energianhinta pysyy kohtuudessa, kuntalainen kiittää. Ja jos hinta nousee, kuntalaisten suhtautuminen muuttuu päinvastaiseksi.
Kuntalaisten ärsyyntyminen siirtohintojen nousuun suhteessa energian myyntihintaan on ymmärrettävää. Sähkön myynnin katteet ovat kilpailun vaikutuksesta kaventuneet, joten painopiste on siirtynyt siirtohintojen osalle. Näin markkinat näyttävät toimineen.
Syy siirtohintojen nousuun oli Energiaviraston päätös sallia entistä korkeampi tuotto sijoitetulle pääomalle vuonna 2016 alkavalla valvontajaksolla. Vuonna 2019 verkkoyhtiöiden yhteenlaskettu liikevoitto oli 793 miljoonaa euroa. Vastaava voitto vuonna 2015 oli vain noin puolet eli 404 miljoonaa euroa. Asiakkailta kerätyistä maksuista yli 30 prosenttia jäi liikevoitoiksi vuonna 2019.
Asiaan puuttuminen on todella hankalaa, koska EU-direktiivi turvaa valvovan viraston riippumattomuuden ja perustuslain omaisuudensuoja takaa omistajille kohtuullisen tuoton. Kohtuullista tuottoa hallitus pyrkii esityksessään yhdessä Energiaviraston kanssa kohtuullistamaan, mutta hallitus ei voi yksipuolisesti lähteä laskentamallia muuttamaan.
Kansalaisten näkökulmasta asia saa hyvin farssimaisia piirteitä johtuen perustuslaista ja yritysten omaisuudensuojasta. Oletan eduskunnan tekevän kaiken mahdollisen siirtohintojen tuoton kohtuullistamiseksi.
Kommentit
Jätä kommenttiKajave ryöstää kainuulaisia
7.4.2021 0:24
Ensimmäisenä katto siirtohinnan ns. Perusmaksulle, joka Kajavella on Suomen korkein!
Kainuulaisten ryöstämisestä on tehtävä loppu!
Kajaanilaiset valtuutetut voivat tehdä asialle halutessaan jotain, sillä enemmistöosakkuus lienee Kajaanilla yhä…
Patteriradio, tulitikut ja kynttilä
7.4.2021 11:14
Johtuuko Kainuun korkeat siirtohinnat siitä, että kainuun valolaisten toiminta on muita sähköyhtiöitä tehottomampaa ja näin puuttuu näkemyksellisyys toiminnasta?
Näinköhän tuli tehtyä huono päätös siinä kun möivät sähkönmyynnin asiakkaat Suur-Savon Sähkölle?
Hampaatonta selittelyä
5.4.2021 20:42
Ymmärrtystä muka riittää, mutta teot puuttuvat. Loiste/Kajavekin maksoi jättiosinkoja velkarahalla, jonka maksatus siirretään kuluttajille siirtohinnoissa. Piiraisenkin olisi jo aika ymmärtää, ettei siirtohintojen hurjan nousun takana ole verkkoinvestoinnit. Jos energiavirasto on ollut täysin hampaaton, sitä näyttää olevan eduskuntakin, jos se ei nyt saa siirtohintoja kansalaisten välttämättömänä peruspalveluna hallintaan. Verukkeita tuntuu olevan loputtomiin, mutta missä on ratkaisun avaimet. Porvarina kannatan tässä asiassa sosialisointia. Kävisikö se demareille?
pikavipillä hetkeksi lisäaikaa
6.4.2021 11:53
Kajaani otti pikavippiä sähköyhtiön osakkeiden myynnin avulla. Valitettavasti maksut tullaan keräämään korkojen kera takaisin sähkölaskun maksajilta.
Lisäksi nämä Kajaanin saamat rahat on muutamassa vuodessa tuhlattu. Sitten on edessä se totuuden paikka eli säästöjä on alettava löytämään.
laillista ryöstöä
6.4.2021 11:38
Outoa on,sähköä pitää säästää ja tuotto otetaan siirron hinnassa veroineen ja perusmaksuineen.Jätettä ei saa tuottaa,mutta olemattoman jätteenkäsittelystä on maksettava.Puhelimen käytöstä maksat pienemmän tai isomman perusliittymän katsomatta siihen,käytätkö sitä vai et.
Jne…meitä kusetetaan…koittakaapa vaikuttajat tehdä meidän asioiden HYVÄKSI jotain.
Haluttomuutta puuttua ongelmaan hallituksella
6.4.2021 11:17
Piirainen vetoaa ettei energiamarkkinaviraston mallia joka takaa sähköyhtiöille kohtuuttoman suuret voitot voi muuttaa koska EU-direktiivi turvaa valvovan viranomaisen riippumattomuuden.
Ei kait se näin voi olla, että tässä kätkeydytään EU:n selän taakse ja ei saada vaihdettua kyseiseen virastoon sellaista johtoa joka tekee paremman ja kohtuullisemman laskentamallin koskien sähköyhtiöitä.
Viimeiset 20 vuotta on kainuulainen sähköyhtiö perustellut hintojen korotuksia verkostoinvestoinneilla. Ylen tutkimus paljastaa ettei korotusten tuomista lisä rahoista mene kuin osa investointeihin. Lisäksi kainuulainen sähköyhtiö investoi runsaasti maaaseufdun johtojen uusintaan vaikka entiset johdot tulisi käyttää käyttöikänsä päähän ja vasta sitten investoida. Maaseudun vähenevän asutuksen takia osa nyt tehdyistä investoinneista osoittautuu muutaman vuoden päästä tarpeettomaksi.
Joku
3.4.2021 14:18
Tämä vihervasemmisto hallitus ei osaa tehdä lakeja.
Kainuulainen
3.4.2021 9:13
Niin… Vihreitten Pekka Haavisto kirjoitti aikoinaan sopimuksen jolla sähkönsiirtoverkot vapautettiin yksityisille pääomasijoittajille.
Näinpä kainuulaiset kiinteistönomistajat elättävät nyt näitä vähävaraisia osakkeenomistajia veroparatiiseissa.
Kannattaa ottaa selvää mistä asiat johtuvat ja äänestää sellaisia henkilöitä päättämään asioista ketkä ajavat suomalaisten etuja.
demari
3.4.2021 9:10
Olisi mielekkäänpää siirtää koko järjestelmä markkinatalouden piiriin. Yritykset pörssiin, ja osakkeet
myyntiin – olisi reilumpaa kuluttajan, ja yritystoiminnan kannalta. Markkinat säätelisi voiton. Autokannan muuttuessa sähköisvetoiseksi,tarve kasvaa ja hinnoittelu muuttuu.
Pentti Kettunen ex-kansanedustaja ps. KAJAANI
2.4.2021 11:46
Ei perustuslain omaisuudensuoja määrittele minkään yrityksen tai sijoituksen tuottoa. Tässä kohtaa Sinulle Raimo on tullut väärin ymmärtäminen kuten hallituksella ja oikeuskanslerilla liikkumisrajoituslaki esityksessäkin. Markkinataloudessa tuoton määrää kysynnän ja tarjonnan laki ja yrittäjän ammattitaito ja joskus jopa röyhkeyskin. Luonnollisessa monopolissa kuten Kajave Oy:ssä tuotto määräytyy aivan sen mukaan miten omistajat sen linjaavat ja yhtiön hallitus sitten toteuttaa yhdessä operatiivisen johdon kanssa. Näin se vaan menee ja sillä siisti.
Kannatuksen alamäki
2.4.2021 10:32
Siirtohinnat on vain yksi asia millä Sostemit kuppaa kotitalouksia. Harakan suunnitlmat liikenteestä tulevat kotitalouksille kymmeniä kertoja kalliimmaksi. Ymmärrän Piiraisen hädän koska johonkin suuntaan pitää ihmisten katseet ”harhauttaa”.
Entinen kepu paltamosta
2.4.2021 9:53
Loppu tulos kukaan ei uskalla tehdä mitään, tuki heiluu.
Kake
2.4.2021 8:59
Keinoja löytyy sähkäveron lasku . Tuotto odotusten pienentäminen,eikä mennä EU-n seläntaa.