Kolumnit

Eduskunnasta: Tavallisten ihmisten toimeentulo turvattava

Kirjoittaja on oululainen kansanedustaja (sd.) ja eurooppa- ja omistajaohjausministeri.

Kun koronapandemia iski, oli selvää, että teemme kaikkemme tavallisiin ihmisiin osuvan iskun pehmentämiseksi. Työnsä ja toimeentulonsa puolesta epävarmat ihmiset ja uudenlaisen arjen kanssa kamppailevat perheet saivat tukea.

Työntekijöiden työttömyysturvaa on vahvistettu määräaikaisilla etuusparannuksilla, esimerkiksi omavastuupäivien poistolla, työssäoloehdon lyhennyksellä ja sovitellun päivärahan suojaosan korotuksella. Valtion osuuteen työttömyysturvasta tehtiin yhteensä yli 800 miljoonan euron lisäys kesäkuussa. Koronaepidemian vuoksi palkatta töistä poissa olevat, kotona lapsiaan hoitavat vanhemmat saivat väliaikaisen taloudellisen tuen turvaamaan toimeentuloa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Arjen on jatkuttava myös poikkeusaikoina. Vaikeassa taloudellisessa asemassa olevia ihmisiä ja perheitä tuetaan väliaikaisella epidemiakorvauksella. Korvausta maksetaan neljän kuukauden ajalta, syys–joulukuulta. Opiskelijoiden tilannetta helpotettiin höllentämällä väliaikaisesti opintotuen ehtoja. Lapsia, nuoria ja perheitä tuettiin rahoittamalla peruspalveluja 112 miljoonalla. Ikäihmisten ja omaishoitoperheiden palveluita tuettiin, samalla turvaten haavoittuvien riskiryhmien terveyttä.

Korona on yhä keskuudessamme. Siksi myös osa hallituksen koronatoimista vaatii jatkoa. Torstaina valtioneuvoston istunnossa käsittelimme valtion ensi vuoden budjetin täydentäviä esityksiä, joilla jatketaan osaa työttömyysturvalainsäädännön väliaikaisista poikkeuksista maaliskuun 2021 loppuun saakka.

Uskon, että alueilla monen mieltä huojentaa myös tieto siitä, että maakuntien lentoyhteyksien tukeen lisätään 11,5 miljoonaa euroa. Tämä on tärkeää, jotta voimme turvata alueellisen saavutettavuuden ja elinvoiman.

Tärkeitä oikeudenmukaisuustekoja tehtiin hallituksessa jo vuoden alussa, ennen koronakriisiä. Pienimpiä eläkkeitä ja perusturvaa korotettiin, työttömyysturvan aktiivimallin epäoikeudenmukainen leikkuri poistettiin ja lapsemme eriarvoiseen asemaan asettanut subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaus poistettiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nyt korona asettaa raamit, mutta emme ole jähmettyneet aloillemme. Koululaisten oppioikeus laajenee toiselle asteelle, meille kaikille palvelut takaava sote-uudistus etenee, työllisyystoimia tehdään.

Kaikkina aikoina on tehtävä päätöksiä ihmisten puolesta, mutta kriisiaikoina päättäjät punnitaan. Köyhyys ja eriarvoisuus eivät saa kasvaa poikkeusaikoina. Jokaisella on oltava oikeus säälliseen elämään, tulevaisuuden haaveisiin ja arvostukseen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä