Pääministeri Marin kiitti tuesta valmiuslain käyttöönotolle: ''Kriisin keskellä tässä salissa ei ole hallitus- ja oppositiopuolueita''
Julkaistu: 17.3.2020 klo 19:18Pääministeri myönsi, ettemme vielä tiedä tai pysty ennakoimaan kaikkea, mitä tuleman pitää.
Eduskunta aloitti illan suussa historiallisen istunnon, kun lähetekeskusteluun tulivat asetukset valmiuslain käyttöönotosta ja sen soveltamisesta. Kaikki eduskuntapuolueet ilmoittivat jo viime viikolla kannattavansa valmiuslain käyttöönottoa, jos sitä tarvitaan.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) kiitti ryhmäpuheenvuorojen jälkeen kaikkia eduskuntaryhmiä yhteisestä vastuun kantamisesta ja yksituumaisuudesta.
– Tällaisen kriisin keskellä tässä salissa ei ole oppositio- ja hallituspuolueita, tässä on Suomen kansakunnan asialla olevia kansanedustajia ja ihmisiä.
Marinin mukaan päätökset ovat vaikeita ja raskaita, mutta ne pitää siitä huolimatta tehdä.
– Samalla kun kohtaamme kriisin, on myös kyettävä katsomaan kriisin yli ja rakennettava silta hyvinvoivaan ja myös taloudellisesti kestävään yhteiskuntaan. Tämä työ on jo aloitettu, mutta epävarmuutta joudumme myös tältä osin sietämään.
– On tunnustettava, ettemme vielä tiedä tai pysty ennakoimaan kaikkea, mitä tuleman pitää. Silti olen luottavainen, että Suomi selviää tästäkin, Marin sanoi.
"Tehdään mieluummin enemmän"
Ryhmäpuheenvuoroissa korostettiin suomalaisten yhteen hiileen puhaltamista ja annettiin tukea niille, jotka työskentelevät eri tehtävissä vaikeasta tilanteessa selviytymiseksi. Erityisen huolissaan oltiin yritysten tilanteesta ja työpaikkojen säilymisestä.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi, että tehdään mieluummin enemmän ja aikaisemmin kuin vähemmän ja liian myöhään.
– Uskon, että tällä hetkellä jokainen tässä salissa voi jakaa tämän ajatuksen. Tulevaisuus ja historiankirjoitus näyttävät, oliko ratkaisu oikea. Parhaan asiantuntijatiedon valossa se vaikuttaa järkevimmältä ratkaisulta.
Orpon mukaan on tärkeää, että tuemme toisiamme.
– Erityisen tärkeää on osoittaa tukea heille, jotka oman terveytensä uhalla auttavat ja palvelevat muita. Kannamme suurta huolta myös yrittäjistä, ihmisten työpaikoista ja toimeentulosta. Terveet yritykset on autettava kriisin yli.
Keskustan Antti Kurvisen mukaan yritysten pärjäämistä tuetaan.
– Hallitus keskustelee työmarkkinajärjestöjen ja yrittäjien kanssa tarvittavista ratkaisuista. Nyt jos koskaan yhteistyötä tarvitaan, jotta mahdollisimman monen suomalaisen työpaikka pelastetaan.
"Italian tilanteeseen ei saa joutua"
Perussuomalaisten Ville Tavio muistutti, että puolue esitti valmiuslain käyttöönottoa sekä koulujen ja rajojen sulkemista jo viime torstaina.
– Meidän tulee tehdä kaikkemme, että emme ajaudu Italian tilanteeseen, Tavio korosti.
Suomen on Tavion mukaan autettava yrityksiä kriisin yli ja keskityttävä oman talouden rakentamiseen.
– Kehitysapumenot, moninaiset maahanmuuton kustannukset sekä poliittisten järjestöjen tuet ovat esimerkkejä menokohteista, joista pitää näissä oloissa leikata suomalaisten hyvinvoinnin puolustamiseksi.
"Koko maailma kriisissä"
Vihreiden Emma Kari muistutti koko maailman olevan tässä kriisissä yhdessä.
– Suljemme rajojamme vain, jotta voimme avata ne uudelleen. Rajoitamme vapauttamme vain, jotta vapauden rajoitukset voidaan taas purkaa.
Hän lupasi tukea terveydenhuollolle.
– Viruksen hoitaminen ei tule jäämään rahoituksesta kiinni, Kari sanoi.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi, että tehohoidon kapasiteetti tulee olemaan yksi suurimmista huolenaiheista tulevina viikkoina.
– Tehohoitoon koulutettua henkilökuntaa ja siihen tarvittavaa välineistöä on saatava lisää. Tarvitsemme sairaanhoidon henkilökunnan pikakoulutusta.
– Juuri eläköityneitä ammattilaisia ja opintojensa loppuvaiheessa olevia opiskelijoita voidaan palkata tukemaan vakituista sairaalahenkilökuntaa. Kaikkien työntekijöiden jaksamisesta on pidettävä huolta, Essayah sanoi.
Perustuslakivaliokunta koolle
Eduskunnan perustuslakivaliokunta alkaa käsitellä valmiuslain käyttöönottoasetuksia tänään kello 20. Perustuslakivaliokunta antaa niistä mietinnön eduskunnan suurelle salille, jonka tehtäväksi tulee valmiuslain käyttöönoton hyväksyminen keskiviikkona.
Soveltamisasetukset on määrä hyväksyä eduskunnassa torstaina.
Edellisen kerran Suomessa on ollut voimassa poikkeuslainsäädäntö sotien aikana.
Edit: Juttua on täydennetty eduskuntakeskustelun edetessä.