Erokorvauksen taso ja eromenettely keskusteluttivat aluevaltuustoa Lindbergin johtajasopimuksessa – ristiriitatilanteiden ehkäisemiseksi annettiin myös neuvo: "reipashenkistä keskustelua hyvissä ajoin"
Julkaistu: 29.8.2022 klo 17:00Syyskuun alussa Kainuun hyvinvointialuejohtajana aloittavan Jukka Lindbergin johtajasopimukseen sisältyvä menettely mahdollisten erimielisyyksien käsittelystä ja erokorvauksen tasosta keskusteluttivat Kainuun aluevaltuustoa maanantaina.
Aluevaltuusto merkitsi aluehallituksen 15. elokuuta hyväksymän sopimuksen tiedoksi.
Lindberg aloittaan 1. syyskuuta, joten kuuden kuukauden koeaika päättyy helmikuun lopussa. Hänellä on kokonaispalkka, jonka lisäksi hän ei saa esimerkiksi lisä- tai ylityökorvauksia.
Kokonaispalkka on virkasuhteen alussa 14 200 euroa kuukaudessa. Palkkatasoa perustellaan sopimuksessa seuraavasti:
"Palkkauksen tulee olla kilpailukykyinen suhteessa muihin julkishallinnon ja muiden sektoreiden johtajan tehtävissä sekä vastaavissa tehtävissä muilla hyvinvointialueilla työskentelevien palkkatasoon sekä oikeassa suhteessa hyvinvointialuejohtajan alaisen henkilökunnan palkkaukseen nähden."
Erokorvaus koskisi koeajan jälkeistä aikaa. Se on määritelty kahdeksan kuukauden bruttopalkaksi eli yli 110 000 euroksi. Se maksetaan, jos hyvinvointialuejohtaja ei nauti aluehallituksen luottamusta ja virkasuhde halutaan päättää. Tällöin hallituksen puheenjohtajan johdolla neuvotellaan vapaaehtoisesta irtisanoutumisesta erokorvausta vastaan.
"Onko summa kohtuullinen?"
Jaakko Mikkola (kd.) kysyi, onko kahdeksan kuukauden erokorvaus kohtuullinen. Lakimies Tuija Aarnio vastasi sen olevan kohtuullinen, sillä kuntakentällä on hänen mukaansa nähty jopa kahden vuoden erokorvauksia. Myös Paavo Oikarinen (kesk.) piti erokorvausta ja selkeää kirjausta kohtuullisena.
Aluehallituksen puheenjohtaja Heikki Huotari (kesk.) kertoi, että yleensä eroraha on 6–12 kuukauden palkka, joten kahdeksan kuukautta on hänen mielestään "vallan maltillinen". Huotari kertoi, että alkuperäisessä luonnoksessa se oli yhdeksän kuukauden palkka.
Jaakko Kyllönen (kok.) oli kiinnostunut siitä, miten kahdeksan kuukauden palkan suuruiseen erorahaan päädyttiin. Kuva: Niko Kemppainen
Aluevaltuustoa kiinnosti myös mahdollisten erimielisyyksien ratkominen välimiesmenettelyllä, jos neuvottelut riitatilanteessa eivät tuota tulosta. Välimiesmenettelyssä kustannukset tulevat aina hyvinvointialueelle. Asian ottin esille Hannu Suutari (kok.). Hän sanoi törmäävänsä ensi kertaa tilanteeseen, jossa "kustannukset vieritetään aina toiselle".
Tuija Aarnio oli kysyttäessä samaa mieltä.
– En ole nähnyt tuollaisia lauselmia aiemmin, mutta näin hallitus asian ratkaisi.
Aarnion mielestä riitatilanteet pitäisi aina ratkaista ilman välimiehiä.
Heikki Huotari kertoi, ettei asia juuri keskusteluttanut aluehallituksessa.
Aluehallitus kokoontui Sotkamossa. Kuva: Niko Kemppainen
Keskustelussa Raimo Piirainen (sd.) otti esille myös johtajasopimuksen hyvinvointijohtajalle suoman mahdollisuuden päättää itse matkoistaan. Sopimuksessa asia on muotoiltu seuraavasti: "Hyvinvointialuejohtajalla on oikeus tehdä virka- ja virantoimitusmatkansa tavalla, jonka itse arvioi tarkoituksenmukaisimmaksi kohtuullisin kustannuksin."
– Hän päättää, mihin matkustetaan ja hallituksen puheenjohtaja vain kuittaa matkalaskut, Piirainen tulkitsi.
Huotari kertoi, että hän on jo keskustellut Lindbergin kanssa yhdestä matkasta.
– Kyllä näistä keskustellaan, eivät ne tule vain hyväksyttäviksi.
Aluehallituksen puheenjohtaja sopii myös esimerkiksi hyvinvointijohtajan osallistumisesta koulutus- ja valmennustilaisuuksiin.
Johtajasopimukseen on erikseen kirjattu, että Lindberg voi jatkaa European Social Networkin (ESN) hallituksen jäsenenä virkatehtävää hoitaessaan. ESN on eurooppalainen sosiaalipalvelujen parantamiseen pyrkivä verkosto.
Valtuutettu Miikka Kortelainen (vas.) käytti puheenvuoron luottamuksen ja tulevaisuudenuskon puolesta. Hän toivoi "reipashenkisiä keskusteluja hyvissä ajoin" sekä neuvotteluja ratkaisujen saamiseksi, jos ristiriitoja ilmenee.
Torstaina hyvinvointijohtajana aloittava Jukka Lindberg osallistui kokoukseen etäyhteyksin ja kertoi muun muassa perehdytyksestään ja eri tapaamisten annista. Esimerkiksi viime viikolla hyvinvointijohtajat kokoontuivat Helsingissä, jossa Lindberg kertoi olleensa jo "Kainuun-hattu päässä". Hän myös kuvasi tyytyväisenä perehdytysaikaansa Kainuussa paljon intensiivisemmäksi kuin odotti.
Aluevaltuuston seuraava kokous on 19. syyskuuta Kuhmossa.
Korjattu 29.8. kello 16.57 tieto johtajasopimuksen hyväksynnästä: sopimuksen oli hyväksynyt aluehallitus 15. elokuuta. Aluevaltuusto ei hyväksynyt sopimusta vaan merkitsi sen tiedoksi.
Kommentit
Jätä kommenttiEn ymmärrä
30.8.2022 11:35
Jos johtaja ei ole minuun tyytyväinen, niin saan irtisanomisajan palkkaa kuukausipalkan verran + siihen asti kertyneet lomarahat. Miten näiden kohdalla voi olla noin älyttömät sopimukset?
Kun rahat ei riitä
30.8.2022 7:41
Ja taas huomataan mitä se ahneus tuottaa ei mikään riitä. Tämä pahoinvointiyhtymä ajaa Kainuun perikatoon.
Arviointia
29.8.2022 17:44
On huomioitava, että kyse on valtion aluepalveluista sotessa ja pelastustoimessa. Lähes 4000 palveluhenkistä kutsumustyöntekijää työllistyy. Johtaja on palveluiden tilaajatasolla poliitikkojen ja palveluiden tuottajien välissä. Kovat on paineet.
Liisa Kemppainen
29.8.2022 15:55
Kylläpä alkaa tulla ongelmia kun kaikkien edustajien haluama perusterveydenhuolto yritetään laittaa kuntoon laskemalla erikoissairaanhoidon palveluja. Käännös tapahtuu siinä vaiheessa kun potilaat kalliilla Oulussa hoidetaan. Tosin vahingot ovat jo tapahtuneet.
Liisa
29.8.2022 14:36
Kylläpä näyttää menevän kaikki asiat läpi valtuustossa. Pelkkää puhetta. Järjettömiä summia yhdelle ihmiselle.
paalu
29.8.2022 14:33
Lähtökohtaisesti on tiedossa erosopimuksen käyvän kalliiksi.