Kotimaa

EU:n pakolaisesitys kerää epäilyksiä kotimaassa ja Euroopassa

Sanna Valtonen näkisi mieluiten solidaarisuutta maailmaa kohtaan kuin toisia EU-maita kohtaan. Eduskunnassa kysymyksiä nousi hallituksesta ja oppositiosta.

Turvapaikanhakijoiden Tuki ry:n puheenjohtaja Sanna Valtonen ei hihkunut riemusta tutustuessaan EU-komission esitykseen uudeksi turvapaikkapolitiikaksi.

– Ehdotus tiivistää rajavalvontaa mieluummin kuin lähtee inhimillisen kärsimyksen poistamisesta, sanoo Valtonen.

Esitys ei hänen mukaansa helpota tilannetta Kreikan leireillä tai Libyan pidätyskeskuksissa, joissa molemmissa on tuhansia turvapaikanhakijoita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Puhutaan, että korostetaan solidaarisuutta, mutta vain jäsenmaiden välillä eikä globaaliin hätään, toteaa Valtonen.

Turvapaikanhakijoiden siirroissa jäsenmaiden välillä on Valtosen mielestä hyvää, jos siirto tapahtuu turvapaikanhakijan aloitteesta ja liittyy esimerkiksi perhesuhteisiin, mutta huonoa jos se tapahtuu tahdonvastaisesti.

Uudessa järjestelmässä turvapaikanhakija voitaisiin siirtää maahan, jossa oma kulttuuri on edustettuna tai asuu sukulaisia. Vastineeksi kaikki maat osallistuvat turvapaikanhakijoiden kustannuksiin.

Kysymyksiä hallituksesta ja oppositiosta

Eduskunnan kyselytunnilla torstaina EU:n turvapaikkaesityksestä keskusteltiin muutaman puheenvuoron ajan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan EU:sta on puuttunut oikeudenmukainen turvapaikkakäsittely ja solidaarinen vastuunjako, mitä uusi esitys tuo.

Kansanedustaja Eva Biaudet (r.) kysyi, voisiko kiintiöpakolaisjärjestelmää ajaa osaksi EU-pakettia. Ohisalon mukaan hallitus edistää laillisia reittejä Eurooppaan, kuten kiintiöpakolaisjärjestelmää.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan tulijoiden määrä on ongelma.

– Tulijat eivät lopu vastaanottamalla ja jakamalla, mutta eurooppalaisten yhteiskuntien kantokyky loppuu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Halla-aho kysyi, voidaanko muuttopainetta hallita Afrikasta ja Lähi-idästä.

Sisäministeri Ohisalo vastasi, että Suomi pitää huolen omasta EU:n ulkorajastaan. Lisäksi muualla Frontexin rahoitusta lisätään, terveysturvallisuutta valvotaan ja tietokannoilla saadaan selville, keitä rajoilla liikkuu.

Itä-Euroopan maissa vastustusta

Halla-aho epäili, ettei tämä komission esitys mene läpi jäsenmaille. Tshekki, Unkari ja Puola ovat ottamassa odotetun tiukan linjan Euroopan komission esittämään uuteen turvapaikanhakijoiden vastaanottomalliin.

– Unionin alueelle saapuvat siirtolaiset pitäisi pysäyttää ja palauttaa kotimaihinsa, Tshekin pääministeri Andrej Babis sanoi torstaina Brysselissä.

– Avustus- ja kiintiöjärjestelmää on muutettava, meidän on mahdotonta hyväksyä niitä. Siksi pitäisi jatkaa neuvotteluja.

Babis antoi lausuntonsa sen jälkeen, kun hän oli keskustellut Brysselissä Unkarin pääministerin Viktor Orbanin , Puolan pääministerin Mateusz Morawieckin ja Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa.

Pakolaisleiri paloi Moriassa Lesboksen saarella Kreikassa syyskuussa. EU-komissio esittää uutta periaatetta turvapaikanhakijoiden ja kustannusten jakoon. Itä-Euroopassa esitys kerää kritiikkiä.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä