Eurooppa valmistautuu koronajouluun – kolmas tautiaalto häämöttää nurkan takana
Julkaistu: 29.11.2020 klo 20:01Joulumarkkinat on peruttu, eikä sukulaisia ei saa halata. Koronarajoituksiin suunnitellaan myös kevennyksiä joulun ja uuden vuoden ajaksi.
Euroopassa hallitukset yrittävät sovittaa yhteen koronarajoitukset ja kansalaisten tarpeen viettää joulua. Useita joulutraditioita on peruttu, mutta rajoituksia myös höllennetään juhlapyhien ajaksi.
Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut kolmannen korona-aallon leviävän Euroopassa ensi vuoden alussa. Neljännes todetuista tartunnoista ja covid-19-kuolemista on raportoitu Euroopan maissa.
WHO:n epidemiologi Maria van Kerkhove sanoi päätösten olevan erittäin hankalia.
– Joissakin tilanteissa vaikea päätös olla kokoontumatta perheen kanssa on kuitenkin turvallisin, hän sanoi.
WHO on varoittanut Eurooppaa keventämästä rajoituksia toistamiseen liian nopeasti. Se on toistuvasti kehottanut Eurooppaa ottamaan mallia Aasian maista, kuten Etelä-Koreasta, jossa tartunnat on saatu nopeasti painettua alas.
Saksassa saa tavata sukulaisia
Saksassa perinteiset joulumarkkinat on peruttu tältä vuodelta, mutta perheet saavat kokoontua. Liittokansleri Angela Merkel lupasi aiemmin, että saksalaisilta ei evätä joulun viettoa.
Saksa päätti keskiviikkona tiukentaa koronavirusrajoituksia pahenevan tautitilanteen vuoksi. Niihin on kuitenkin luvassa kevennys joulun ja uuden vuoden ajaksi. Silloin kokoontua saa kymmenen hengen porukoissa viiden sijaan. Rajoitus ei koske lapsia.
Ihmisiä on kehotettu välttämään sosiaalisia kontakteja noin viikon ajan ennen sukulaisten tapaamista. Uuden vuoden ilotulitukset on peruttu.
Saksa sulki ravintolat ja baarit marraskuun alussa, mutta koulut ja kaupat ovat pysyneet auki.
Itämaan tietäjien kulkueet pannassa
Espanjassa ei nähdä perinteisiä Itämaan tietäjien kulkueita. Hallitus linjasi tällä viikolla, että joulua ja uutta vuotta saa viettää korkeintaan kuuden hengen joukossa, mieluiten ulkotiloissa kuten terasseilla.
Ranska voi keventää rajoituksi joulukuussa, jos päivittäiset tartunnat painuvat 5 000 marraskuun kolminkertaisista luvuista. Pariisissa ei jäädytä kaupungin luistelukenttiä, jotka ovat suosittuja turistikohteita.
Moskovassa yleisötilaisuudet on peruttu, mutta kaupunkilaisia on kehotettu käymään niiden sijaan kävelyillä katselemassa jouluvaloja.
Belgiassa kuolleisuus koronavirukseen on ollut muuta Keski-Eurooppaa huomattavasti suurempi. Pääministeri Alexander De Croo näyttää mallia viettämällä joulua vain vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa.
Belgian jouluperinteisiin kuuluvaa Pyhän Nikolauksen vierailua lasten luona 6. joulukuuta ei ole peruttu, mutta hallitus kehotti myös jouluhahmoa muistamaan turvavälit, kasvomaskin ja käsienpesun.
Italian pääministeri Giuseppe Conte kehotti kansalaisia käyttämään vähemmän alkoholia juhlien vietossa ja pidättäytymään halailusta ja suudelmista. Italiassa on kuollut yli 50 000 ihmistä koronavirukseen, Britannian jälkeen eniten Euroopassa.
Laskettelurinteisiin ei pääsyä
Vuodenvaihteen laskettelureissut ovat pannassa. Italialaisia on kehotettu jättämään laskettelumatkat väliin. Ranskassa hiihtokeskukset pysyvät kiinni ainakin tammikuuhun asti.
Italian hallitus on pyytänyt Euroopalta yhteistä päätöstä laskettelukeskusten sulkemisesta. Saksa haluaa myös pitää ihmiset poissa hiihtokeskuksista, mutta ei ole päässyt asiassa yhteisymmärrykseen Itävallan kanssa. Itävalta laskee hiihtokeskusten sulun maksavan kaksi miljardia euroa ja vaatii siitä EU:lta korvauksia.
Saksa on kehottanut välttämään laskettelumatkoja Itävaltaan, Italiaan ja Sveitsiin. Koronapandemian alussa saksalaiset saivat paljon tartuntoja Itävallan Ischglissa.
Britanniassa perätään ruuhkaa junissa
Britanniassa hallitus suunnittelee rajoitusten höllentämistä joulun ajaksi yhdessä Skotlannin, Walesin ja Pohjois-Irlannin kanssa.
Maassa kuukauden jatkunut koronasulku päättyy ensi viikolla 2. joulukuuta. Sen jälkeen Britanniassa astuu voimaan eriasteisia rajoituksia alueiden koronariskin mukaan. Joulun ajan rajoituksia tarkastellaan kuun puolivälissä.
Hallituksen koronavirusasiantuntija on varoittanut, että ihmisten liikkuminen ja tapaaminen voi pahentaa tautitilannetta. Ruuhkaa pelätään etenkin rautateillä.
WHO on varoittanut Eurooppaa keventämästä rajoituksia toistamiseen liian nopeasti.
Se on toistuvasti kehottanut Eurooppaa ottamaan mallia Aasian maista.
Kommentit
Jätä kommenttinelonen matikassa
30.11.2020 10:17
WHO:n ennusteen toteutuminen Suomessakin vaikuttaa hyvin todennäköiseltä. Nykyisillä torjuntamenetelmillä jouluna ollaan huippuluvuissa tartunnoissa ja sairaalapaikkojen täyttymisessä. Vuoden vaihteen jälkeen jo lähempänä kaaosta.
Muutos ns. normaaliin käytäntöön tartuntojen torjumisessa on johtanut koko koneiston juoksemaan viruksen perässä sen sijaan, että olisi ryhdytty ennakoiviin torjuntatoimiin. Merkittäviltä osin jäljitykset eivät edes toimi.
Vaikka useissa kunnissa ja alueilla on onnistuttu toimimaan varsin mallikkaasti niin osissa ei. Helsinki on lepsuilussaan päässyt tikun nokkaan niin kokonsa kuin poliittisen saivartelun johdosta eikä viime aikoina tehdyt hyvätkään päätökset estä tilanteen pahenemista lähiaikoina. Joulu kiihdyttää tartuntojen määrää.
Hallituksen pitäisi välittömästi ottaa käyttöön liikkumisrajoitukset. Tasapainoilu terveyden ja talouden välillä johtaa vain siihen, että niin terveys kuin talous tulevat kärsimään rajusti nykykehityksestä.