Kolumnit

Europarlamentista: EU:n reaktiota Venäjän tapahtumiin odotellaan vielä

Venäjä on nyt uutisissa tavalla, joka ei Venäjän valtionjohtoa miellytä. Myrkytysyrityksestä täpärästi selvinneen ja toipuneen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin paluusta kotimaahan käynnistyi tapahtumaketju, joka purkautui viime viikolla ennennäkemättömän laajoina mielenosoituksia koko maassa Pietarista Tšukotkaan.

Moskovan mielenosoitus oli suurin lähes vuosikymmeneen. Kreml on syyttänyt länsimaita protesteihin yllyttämisestä.

* * *

Euroopan unioni pohtii vielä omia vaihtoehtojaan reagoida tapahtumiin. Välit Venäjään ovat olleet kireät jo kauan muun muassa Ukrainan tilanteen ja Eurooppaan suuntautuvien valeuutisten ja vaikuttamisyritysten vuoksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alkuviikon EU:n ulkoministerien kokouksesta ei tultu ulos lisäpakotteilla, perustuen odotukseen siitä, vapauttaako Venäjä Navalnyin 30 vuorokauden vankeuden jälkeen.

Pakotteiden kiristyminen on silti aito vaihtoehto. Jos EU lähtee pakotteiden tielle, pitäisi toimet aloittaa Putinin lähipiiriä koskevilla uusilla rajoituksilla.

* * *

Keskusteluyhteys on tärkeä pitää auki tiukoissakin paikoissa. Siksi on hyvä asia, että EU:n ulkoasioista vastaava komissaari, korkea edustaja Josep Borrell ilmoitti matkustavansa helmikuun alussa Moskovaan. Vierailun jälkeen näemme unionin seuraavan siirron.

* * *

Navalnyin tapaus ei ole ainoa syy siihen, että Venäjällä kuplii. Putinin itsevaltiutta pönkittävä perustuslakimuutos, edessä häämöttävät duuman vaalit ja pitkäaikaisen liittolaisen Valko-Venäjän levoton tilanne kasvattavat kansan muutoshalukkuutta myös Venäjällä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

* * *

EU:n on varauduttava siihen mahdollisuuteen, että yhteiskuntarauha horjuu ja maahanmuutto Venäjältä lisääntyy. Tämä on iso kysymys Suomellekin.

Euroopan parlamentti tuomitsee jyrkästi Navalnyin pidätyksen ja vaatii komissiota reagoimaan, mikä on oikein.

Parlamentti haluaa päivittää EU:n Venäjä-strategiaa suuntaan, joka huomioisi paremmin kansalaisyhteiskunnan tukemisen sekä ihmisoikeuksien ja demokraattisen arvojen edistämisen.

Tie ei ole helppo nykykehityksen valossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirjoittaja on pielaveteläinen keskustan europarlamentaarikko.

Edit kello 12. Korjattu muotoiluja.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä