Europarlamentista: Taloudenhoito hyvinvointiyhteiskuntamme koetinkivi
Maanantaina valtiovarainministeriö (VM) julkaisi meno- ja rakennekartoituksen, joka läpivalaisee julkisen talouden menoja ja listaa niistä saatavia säästöjä. Eduskuntavaalien keskusteluissa huomio olisikin nyt pikaisesti käännettävä talouden tilaan ja valtion velkaantumiseen.
Viimeisimmät madonluvut valtiontaloutemme tilasta eivät ole mairittelevia. Julkisen talouden velkaa on jo yli 70 prosenttia bruttokansantuotteesta ja mikäli suuntaa ei käännetä pian, ylitämme ennusteiden mukaan 2030-luvulla 100 prosentin rajan.
Vaikka myös moni muu maa otti kriisien aikana runsaasti velkaa Suomen tavoin, on tilanteemme silti hälyttävä. Olemme jo nyt Itämeren alueen velkaantunein julkinen talous ja kasvavat korkomenot yhdistettynä väestön ikääntymiseen vaikeuttavat velkataakan pienentämistä.
Euroopan unionin kasvu- ja vakaussopimus edellyttää jäsenmaita pitämään julkisen talouden velan korkeintaan 60 prosentissa BKT:hen nähden. Tuosta tasosta Suomi on jo karannut, eikä nyt esillä ollut noin 9 miljardin suuruusluokan tasapainotus auta vielä pääsemään takaisin alle 60 prosentin sakkiin, joihin lukeutuu muun muassa Ruotsi, Tanska ja Viro.
Vaikka koronakriisin aikaan taloussääntöjen soveltaminen pistettiin EU:ssa jäihin, on huomio jälleen kääntynyt uudelleen velkakestävyyden turvaamiseen.
Se tarkoittaisi sitä, että velkarajan ylittävät maat otettaisiin enemmän komission ohjaukseen ja maille laadittaisiin suunnitelma, jolla saadaan velkasuhteet laskuun. Toisin sanoen komissio ehdottaa meille listan sopeuttamistoimia, joista sitten yhdessä neuvotellaan.
Talouden turbulenssia lisää se, että koronapandemian, Ukrainan sodan ja energiakriisin takia komissio on päättänyt aikaistaa EU:n kuluvan monivuotisen rahoituskehyksen välitarkastelua tulevalle kesälle, vuoden etuajassa. Nykytilanteessa on todennäköistä, että kehystä muokataan aiempaa rajummin inflaation aiheuttaman hintojen nousun seurauksena.
Talous tulee olemaan kuuma peruna ennen vaaleja ja niiden jälkeen. Ratkaisuista sopiminen on joka tapauksessa edessä, oli hallituspohja mikä tahansa.
VM:n kartoituksesta tulisi käydä puolueiden välillä avoin keskustelu jo ennen vaaleja. Mitä enemmän välttelemme velkaantumisen pysäyttämistä, sen enemmän me tulevaisuudessa luovutamme sananvaltaa asiassa EU:lle.
Kirjoittaja on kuopiolainen keskustan europarlamentaarikko.
Kommentit
Jätä kommenttiPiirii pieni pyörii
14.3.2023 9:39
Katohan taas uusi himmeli nimittän Tervia kyytipalvelu, sitä vaan kasvatetaan menoja lisää mutta kepuille se käy. Kansalta tulon siirtoja lisää politikolle ja päättäjille.
mm
14.3.2023 9:13
Irti eu-mafiasta ja päätöksenteko omiin käsiin,ennenkuin kaikki on imetty kuiviin.
Katso sähkö MOT ohjelma
14.3.2023 7:06
Miksi ihmisten pitää äänestää kun maata pyörittää kuitenkin aivan muu taho.
häh
13.3.2023 21:42
Tämä taloussessio kuulostaa enempikin hämärähemmojen hommilta. Köyhät kyykyssä kuolemaisillaan nälkään ja viluun ja viherpipertäjät hädissään häärää miljoonia törsäten johonkin muka ilmastokriisiin.
Kallis sähkö taas estää sähkökatkoja…missä järki?!
Entinen kepu paltamosta
11.3.2023 10:36
Rahvas puhuu aina lämpimiä vaalien lähellä. Lobbarit tätä maata pyörittää lobbaa ja siihen kuin lyödään konsultti firmat päälle niin hinta lappu on iso. Päättäjät eivät osaa tehdä mitään itse.
Ajan tasalla
10.3.2023 18:34
Tuliko taloustilanne ja taloudenhoito keskusta-puolueelle ja mepille yllätyksenä?
Oliko pakko olla apukoulun ykkönen?
10.3.2023 9:03
Vihreän siirtymän toteuttaminen etupainoisesti on jo johtanut talouden romahtamiseen.
Liian kunnianhimoiset toimenpiteet ovat jo kaataneet kasvihuoneyrityksiä, maatiloja, turvetuottajia, muita pienyrityksiä ja kerrannaisvaikutuksena tuhansia muita yrityksiä.
Lähes kaikki haja-asutusalueiden lämpökeskukset painiskelevat energia hinnan korotusten vaikutusten kanssa puhumattakaan kaukolämpöä käyttävistä asiakkaista.
Korkotason noustessa konkurssiaalto vain lisääntyy. Nyt jo kansalaiset joutuvat säästämään normaaleista elämiseen liittyvistä kustannuksista. Asuntokauppa hiipuu. Nuorten perheiden ja eläkeläisten ongelmat kasvavat.
Velkaannumme pääasiassa energiatalouteen liittyvien karkeiden virheiden vuoksi. Tämä tilanne ei korjaannu millään säästötalkoilla.
Tilanne korjaantuu vasta sitten, kun meillä on kilpailukykyinen ja omavarainen energiatalous.
nälkä köyhälläkin
13.3.2023 8:58
Ollaan tosiaankin päälakea myöten nesteessä, jos tätä vihreää siirtymää pistetä hyllylle ja keskitytä todellisiin ongelmiin. Ei voi olla totta, etteikö demokratian toteuttamiseen löydy järjellä varustettuja ja koko kansan etua ajavia päättäjiä!
Uusiutuva Nuasjärvi
10.3.2023 16:05
Se oli selvästi sanottu. Kiitän ja kumarran. On ilo, että jonkun päässä on vielä ”valoa”. Asumiskustannusten nousu menee istuvan hallituksen piikkiin. ”hiilijalanjälki” ”fossiilivapaa” hiilineutraali ”puhtaasti tuotettu” ”imaston lämpeneminen” ”ilmastoystävällistä” ”uusiutumaton”, uusiutuva” Jne.
Ja tietenkin ”puulämmitteisen saunan kiukaan hiukkaspäästöihin kuolleet Tasan 200 Saunojaa./vuosi