Finnair käynnistää yt-neuvottelut koronakriisin vuoksi, tuhat työpaikkaa uhattuina – " Lentoliikenteen historian syvin kriisi"
Julkaistu: 25.8.2020 klo 13:39Lähes kaikki Finnairin työntekijät Suomessa ovat olleet koronakriisin takia lomautettuina jossain vaiheessa kevättä tai kesää.
Finnair käynnistää yt-neuvottelut koronakriisin vaikutusten vuoksi. Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että yt-neuvotteluiden piirissä on Suomessa 2 800 työntekijää. Neuvotteluja käydään myös ulkomaiden toimintojen osalta. Arvioitu vähennystarve on noin tuhat työpaikkaa
Finnairilla on Suomessa yhteensä noin 6 200 työntekijää, joista lähes jokainen on ollut lomautettuna jossain vaiheessa kevättä tai kesää. Yhtiö arvioi lomautusten jatkuvan lähes kaikilla Suomessa työskentelevillä yhtiön työntekijöillä. Lomautukset voivat olla määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia.
Lentoliikenteen toipuminen kestää vuosia
Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että sen tavoitteena on turvata ydinliiketoiminnansujuvuus niin, että lentävä henkilöstö voi palata vaiheittain töihin heti, kun markkinat alkavat toipua ja lentojen määrä kasvaa. Finnair ei tässä vaiheessa suunnittele lentävän henkilöstön pysyviä vähennyksiä Suomessa.
– Korona on lentoliikenteen historian syvin kriisi. Koronapandemia ja Suomen poikkeuksellisen tiukat matkustusrajoitukset ovat vaikuttaneet lentojen kysyntään niin, että lennämme vain pienen osan viime vuoden lentolentomäärästä. Pikaista muutosta parempaan ei koronatilanteessa valitettavasti ole näkyvissä. Tulomme ovat supistuneet merkittävästi, ja siksi meidän on yksinkertaisesti pakko sopeuttaa kulumme uutta kokoamme vastaaviksi, sanoo Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner tiedotteessa.
Finnair kertoo tarjoavansa henkilöstölleen sosiaalisen tuen kokonaisuuden, jonka yksityiskohtaista sisältöä se parhaillaan suunnittelee.
Suunnitellut henkilöstövähennykset ovat osa Finnairin säästötavoitetta. Finnair nostaa pysyviä kustannussäästöjä koskevaa tavoitettaan 20 miljoonalla eurolla noin 100 miljoonaan euroon. Finnairin tämän hetken suunnitelma perustuu edelleen arvioon, jonka mukaan lentoliikenne toipuu vuoden 2019 tasolle 2–3 vuodessa.
"Ostoliikennettä ei suunnitella"
Liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä etsii parhaillaan keinoja Kokkolan, Joensuun, Kajaanin, Jyväskylän ja Kemin lentoliikenneyhteyksien turvaamiseksi. Finnairin lennot kyseisille kentille loppuivat koronan yhteydessä tehtyjen lentojen vähennysten seurauksena. Yhteydet ovat olleet heikosti kannattavia jo ennen koronaa.
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) on kertonut, että kyse ei välttämättä ole valtion rahallisesta tuesta (LM 19.8.).
– Lähtökohta on markkinaehtoinen liikenne, jossa useampi lentoyhtiö kilpailee nykyistä kilpailukykyisemmällä ja kustannustehokkaammalla kalustolla, Harakka totesi.
Harakan mukaan tarjonnan syntymiseen voidaan tarvita kilpailutuksia, joissa valtio voi olla toimeenpanijana ja jos välttämätöntä, takaajana.
– Ostoliikennettä ei suunnitella, Harakka linjasi.
Työryhmä aloittaa työnsä keskiviikkoaamuna. Sen määräaika päättyy syyskuun lopussa. Työryhmään kuuluu Kajaanista elinvoimajohtaja Risto Hämäläinen .
Ryhmän puheenjohtajana toimii valtiosihteeri Pilvi Torsti ja varapuheenjohtajana osastopäällikkö Olli-Pekka Rantala .
Työryhmän muut jäsenet ovat Pohjois-Karjalan maakuntaliiton yhteyspäällikkö Sami Laakkonen , Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtaja Ari Hiltunen , Meri-Lapin seutupäällikkö Sari Moisanen ja Kokkolan kaupungin kehitysjohtaja Jonne Sandberg .
Työryhmä kuulee työnsä aikana keskeisiä lentoyhtiöitä sekä Finavia Oyj:tä ja Traffic Management Finland Oy:tä.
Juttua on päivitetty klo 13.30. Juttuun on lisätty tietoja maakuntakenttien lentoyhteyksiä käsittelevästä työryhmästä.
Kommentit
Jätä kommenttiJotain hyvää
25.8.2020 13:04
Joku muu yhtiö lentämään Kajaanin kautta Ivaloon ja takaisin, pääsee sinnekin päin tarvittaessa.
Siivet maassa
26.8.2020 19:41
Manchester – Kajaani – Ivalo?