Ulkomaat

Goni rantautui Filippiineille, Eta vahvistuu Karibialla – Myrskykausi riivaa trooppisia alueita, ja Eurooppakin saa osansa

Filippiineillä myrskyssä kuolleita näyttää toistaiseksi olevan vähemmän kuin pelättiin. Goni jatkaa matkaansa Vietnamiin, Eta suuntaa Karibialle.

Vuoden voimakkaimmaksi arvioitu myrsky on iskenyt Filippiinien saarivaltioon eteläisellä Tyynellämerellä.

Taifuuni Goni rantautui maan pääsaari Luzonille sunnuntaina. Tuulen voimakkuudeksi mitattiin puuskissa jopa 290 kilometriä tunnissa (81 metriä sekunnissa).

Voimakkaiden tuulien lisäksi myrsky toi mukanaan rajuja sateita, jotka ovat aiheuttaneet ainakin kaksi maanvyörymää. Myrskyvuoksi on lisäksi nostanut meriveden kyliin ja kaupunkeihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Goni kuitenkin heikkeni rantauduttuaan nopeammin kuin pelättiin.

Miljoona evakuioitiin

Saarivaltion keskiosissa sijaitsevalla Biconin alueella myrskyssä on kuollut kuvernööri Al Francis Bicharan mukaan neljä ihmistä. Valtion katastrofiviranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoa.

Quezonin alueella sähköt ovat olleet poikki kymmenessä kapungissa.

Taifuunin tieltä oli evakuoitu noin miljoona ihmistä, mikä koronaepidemian pahasti riivaamassa maassa on ollut hankalaa. Väistötiloissa on vaikeaa pitää esimerkiksi riittäviä turvavälejä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Väistötiloissa on edelleen ainakin 350 000 evakuoitua.

Edellisen myrskyn toisintoa

Goni on yksi voimakkaimmista Filippiineille iskeneistä taifuuneista sitten vuoden 2013 Haiyanin, jonka tuhoihin kuoli yli 6 300 ihmistä.

Kyseessä on vuoden 18. trooppinen myrsky Filippiineillä. Noin viikko sitten maahan iski taifuuni Molave, jonka tuhoissa menehtyi ainakin 22 henkeä pääosin tulvissa hukkumalla.

Molave jatkoi Vietnamiin, jossa kuoli ainakin 40 ihmistä muun muassa maanvyörymiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös Gonin on ennustettu jatkavan matkaansa Filippiinien jälkeen Vietnamiin.

Karibialle odotetaan hurrikaania lähipäivinä

Atlantilla puolestaan vahvistuu hurrikaaniksi kehittyvä Eta, joka on matkalla kohti Nicaraguan ja Hondurasin rannikoita.

Myrskyn ennustetaan rantautuvan maiden väliselle rajaseudulle tiistaina. Siihen mennessä keskituulennopeuden arvioidaan nousevan yli 40 metriin sekunnissa.

Eta aiheuttaa tämänhetkisen arvion mukaan tulvavaaran myös Karibian saarilla.

Brittein saarillakin hurjia tuulia

Pohjois-Atlantilla riehuva Aiden ei ole yhtä voimakas kuin edelliset, mutta voi silti aiheuttaa mittavia haittoja Irlannissa ja Britanniassa.

Kun maaperä on sateisen lokakuun jäljiltä jo valmiiksi märkää, pelätään tulvien aiheuttavan muun muassa liikenneongelmia. Viranomaiset ovatkin antaneet tulvavaroituksia laajoille alueille.

Aiden-myrskyn lisäksi saarille rantautuu hiipuvan Zeta-hurrikaanin "häntä".

BBC:n mukaan viikonlopun tuulien ennustetaan voimakkaimmillaan yltävän puuskissa jopa 121 kilometriin tunnissa.

Muokattu klo 12.00: Lisätty tuoreet kuvat Filippiineiltä.

Kulunut viikko on ollut Filippiineillä ja Vietnamissa tuhoisa, ja myrskykausi jatkuu. Aiemmin tällä viikolla taifuuni Molaven aikana Vietnamin Quang Namissa (kuva) kuoli 13 ihmistä maanvyöryn alle.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä