Hallitukselta jättimäinen 15 miljardin paketti työpaikkojen ja yritysten turvaamiseksi
Julkaistu: 20.3.2020 klo 14:22Hallitus toteuttaa suurelta osin työmarkkinajärjestöjen keskiviikkona sopiman kriisisopimuksen. Kuntia kehotetaan pidättäytymään mittavista lomautuksista ja irtisanomisista.
Hallitus kertoi perjantaina laajasta tukipaketista yrityksille ja yrittäjille koronaviruksen aiheuttamien äkillisten talousvaikeuksien lieventämiseksi. Paketin mittaluokka on maanantaina ilmoitetun 5 miljardin tukipaketin kanssa yhteensä noin 15 miljardia euroa.
Kokonaisuuteen kuuluu mittava lisätalousarvio, työpaikkoja ja ihmisten toimeentuloa turvaavia toimia ja yritysten rahoitusta turvaavia toimia. Toimet ovat voimassa kolme kuukautta.
Hallitus toteuttaa suurelta osin työmarkkinajärjestöjen keskiviikkona sopiman kriisisopimuksen. Ne turvaavat etenkin niiden ihmisten toimeentuloa, jotka joutuvat lomautetuiksi tai menettävät työpaikkansa.
Yrittäjien ja freelancereiden toimeentuloa turvataan yritysmuodosta riippumatta työttömyysturvan kautta. Yritysten rahoitusta turvataan useilla miljardiluokan toimilla ja lisäksi otetaan käyttöön uusia suoria tukia.
– Tarkoituksena on auttaa yrityksiä kriisin yli ja estää konkursseja, pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi.
Marinin mukaan hallitus toivoo myös, etteivät kunnat ala laajasti irtisanomaan tai lomauttamaan ihmisiä.
– Pyydän kuntapuolta pidättäytymään mittavista lomautuksista tai irtisanomisista. Me tulemme kuntapuolen taloudenkin katsomaan kokonaisuudessaan.
Akuuttia yritysrahoitusta
Valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) mukaan eduskunnalle annettu lisätalousarvio on 400 miljoonaa euroa. Siitä merkittävä osa on akuuttia yritysrahoitusta. Lisäksi turvataan terveyden ja hyvinvoinnin kannalta välttämättömiä menoja.
– Verojen ja työeläkemaksujen lykkäykset helpottavat yritysten tilannetta ja Finnveran valtuuksia lisätään 10 miljardilla eurolla kaikkinensa. Valtio takaa ja me odotamme, että pankit jakaa, Kulmuni kiteytti.
Hän sanoi, että kaikki toimet koskevat kaikkia yrityksiä, lomautusoikeudet myös määräaikaisia työsopimuksia. Yt- ja lomautusaikailmoituksia lyhennetään ja turvataan valtion puolelta kaikille yrittäjille oikeus työttömyyspäivärahaan määräaikaisesti.
– Valtio ottaa kannettavakseen sen, että omavastuuaika poistuu niin lomautuksissa kuin irtisanomisissa.
Seuraavassa vaiheessa tarkastellaan kuntatalouden vahvistamista.
– Kehysriihessä huhtikuun alussa on pystyttävä katsomaan myös tämän kriisin yli. Silloin täytyy alkaa rakentaa sitä, kuinka julkisen talouden kestävyys turvataan myös rakenteellisten uudistusten kautta, Kulmuni sanoi.
Päätettyjä työelämätoimia
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) luetteli työmarkkinajärjestöjen kanssa sovittuja ja toteutettavia toimia: Yksityisen sektorin työeläkemaksun tilapäinen alennus 2,6 prosenttiyksikköä toteutetaan mahdollisimman nopeasti, viimeistään kesäkuun alusta ja se on voimassa vuoden loppuun.
Eläkemaksujen maksuajankohtien siirto kolmella kuukaudella tehdään. Finnvera antaa yrityksille vakuuksia työeläkemaksujen takaisinlainauksen takaukseen 80-prosenttisesti.
Työeläkeyhtiöiden asiakashyvityksistä pidättäydytään poikkeustoimien ajaksi.
Työelämän joustot: Järjestöjen esittämät yt-lain vähimmäisneuvotteluajat lyhenevät viiteen päivään. Lomautusoikeus laajennetaan koskemaan myös määräaikaisia työsopimuksia. Lomautusilmoitusaika lyhenee viiteen päivään.
Koronaviruksesta aiheutuvat vaikeudet muodostavat poikkeustilanteen poiketa yt-neuvotteluista työmarkkinajärjestöjen sopiman tulkinnan mukaan.
Työsuhteen saa purkaa myös koeajalla tuotannollisella tai taloudellisella perusteella. Koeaikapurussa ei tule työttömyysturvan karenssia eikä omavastuupäiviä.
Jos työntekijä irtisanotaan kriisitilanteessa, pitenee työnantajan takaisinottovelvoite yhdeksään kuukauteen.
Omavastuupäivät poistetaan
Opetusministeri Li Andersson (vas.) kertoi, että työttömyysturvan omavastuupäivät poistetaan. Työttömyysturvan enimmäisaika ei kulu lomautusten aikana. Työntekijällä on oikeus työttömyyspäivärahaan, myös silloin, kun lomautuksesta on työpaikalla sovittu. Omavastuupäivien poiston rahoittaa valtio.
Työttömyysturvan työssäoloehtoa lyhennetään kriisitilanteessa 13 viikkoon.
Valtio tukee työttömyyskassojen toimintaa tänä vuonna 20 miljoonaa euroa.
Sisäministeri Maria Ohisalo ( vihr.) sanoi, että yrittäjien ja freelancereiden työttömyysetuuden saaminen ei edellyttäisi yritystoiminnan lopettamista.
Etuuden saamiseksi yrittäjän tulee selvittää TE-toimistolle, millä tavalla poikkeusolot ovat heikentäneet yritystoiminnan edellytyksiä. Yrittäjän tulot otetaan huomioon soviteltua työttömyysturvaa varten.
Finnveralta 12 miljardia
Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) kertoi, että Finnveran valtuuksia yritysrahoituksessa nostetaan 12 miljardiin euroon. Myös hän toisti periaatteen, että Finnvera takaa, ja pankit jakaa.
– Pankkien rooli on äärimmäisen tärkeä. Vetoan, että he hoitavat oman osuutensa. Yrittäjälle ensimmäinen paikka hakea apua on oma pankki.
Business Finlandin rahoitusta lisätään 150 miljoonaa euroa. Teollisuussijoitus jatkorahoittaa omia asiakkaitaan. Ely-keskusten kehittämishankkeisiin lisättiin 50 miljoonaa euroa.
Puoli miljoonaa osoitetaan yrittäjien puhelinneuvontaan yrittäjien jaksamisen turvaamiseksi.
Kuten aiemmin todettu, yritysten työeläkemaksujen takaisinlainausta helpotetaan Finnveran 80 prosentin takauksella.
EDIT:Juttua täydennetty
Kommentit
Jätä kommenttiZoom
20.3.2020 19:53
Tähän mennessä koronavirukseen on kuollut maailmanlaajuisesti noin 10 000 ihmistä. Se on paljon. Jokainen kuolemantapaus on aina eräällä tavalla tragedia ja suuri suru läheisille. Toivoisin todella, että samalla intensiteetillä ja yhtä järeillä tavoilla puututtaisiin esimerkiksi siihen, että maailmassa kuolee noin 25 000 ihmistä päivittäin aliravitsemukseen. Ja siihen, että tänä vuonna on kuollut jo noin 9,3 miljoonaa lasta abortin vuoksi.
Tämä on mielestäni mielettömän suuri vääryys.
Jokainen näistä ihmisistä on tietenkin yhtä arvokas.
Olisi oikeus ja kohtuus satsata miljardeja tasapuolisesti esimerkiksi näidenkin ihmisten pelastamiseen kuolemalta.
Valitettavasti näyttää siltä, että hyvinvointivaltioiden päättäjillä ja kansalaisilla katoaa välillä perspektiivi näihin todella isoihin epäkohtiin.
toveritappi
20.3.2020 16:28
Miksi ne, joilla nyt sattuu olemaan yritys, saavat lastemme ja lastemme rahat? Yrittämisen riskin konkretisoitumisen hinta siirretäänkin kätevästi seuraavalle sukupolvelle.
Amerikan malli
20.3.2020 14:05
Helikopterirahaa tulisi antaa yritysten sijaan kotitalouksille. Kotitaloudet käyttäisivät ne kulutukseen. Osa yrityksille nyt annettavasta rahasta menee sellaisillekin yrityksille mitkä ei mitään tukea edes tarvitsisi.
Näiden Suomen Yrittäjien julkaisemassa lehdessä on monesti ollut ylimielistä ja vähättelevää suhtautumista näihin työttömiin. Nyt yrittäjät haikailevat itse pääsevänsä nostamaan työttömyyskorvauksia. Toki tässä tapauksessa on huomioitava se, että kaikki yrittäjät eivät ole niitä jotka ovat tuon suhtautumisen kannalla ja eivät ole siihen yrittäjien lehteen niitä kantoja ole kirjoittamassa. Suomen Yrittäjien puheenjohtaja on keskustan Mikael Pentikäinen ja hän lienee näitä kantoja siihen lehteen tekemässä.
Jönte
20.3.2020 13:56
Ei nyt ihan vielä 50 miljardia vaan 15 000000000 ja tämä kun jaetaan asukasluvulla saadaan 3000e . Kaikille asukkaille 3 toiminta tonnia. Eikö vihervassarit aio sanoa mitään vaan antaa vaalien suurimman häviäjän Kepun viedä, kuin pässiä narussa.
Toisille rahaa löytyy
20.3.2020 13:11
Marinilla ja Kulmunilla ei löytynyt rahaa pienimpien eläkkeiden korottamiseen 100 eurolla kuukaudessa nettona. Tämähän oli demareiden Rinteen vaalilupaus.
Korotus eläkkeisiin on jäänyt 5 euroon kuukaudessa.
Nyt keskustan Kulmuni on löytänyt 50 miljardia euroa yritysten tukemiseen.
Näköjään sitä rahaa on, mutta haluja ei ole tällä hallituksella auttaa köyhimpiä suomalaisia.