Kotimaa

Hallitus suosittelee jo kiihtymisvaiheessa olevia alueita ottamaan ennakoivasti käyttöön järeämpiä rajoitustoimia – Valmiuslaeille ei ole vielä tarvetta

Uusimaa ja Päijät-Häme ovat siirtyneet jo epidemian pahimpaan vaiheeseen eli leviämisvaiheeseen. Viikossa koronatapaukset ovat kasvaneet 30 prosentilla.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertasi koronatilanteen. Koronavirustilanne on heikentynyt nopeasti, tartuntamäärät ovat nousseet ja sairaalapaikkoja tarvitsevien määrä on noussut.

Siksi Marinin mukaan on tehtävä ennakoivia toimia nyt, että tilanne ei pahene.

– Rajoitustoimet ja suositukset toimivat vain, jos niitä noudatetaan. Jotta voimme huolehtia toisistamme, on aloitettava itsestämme. Maskien käyttö, turvavälit, käsihygienia ja fyysisten kontaktien välttäminen, Marin kertasi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tartuntojen määrä on kasvanut viikossa 30 prosentilla. Sairaalahoidossa oli keskiviikkona 134 potilasta, joista 21 oli tehohoidossa. Tänään torstaina tulee 570 uutta tartuntaa, jotka ovat useamman päivän ajalta.

Noin puolet jäljitetyistä tartunnoista on tapahtunut samassa taloudessa asuvilta. Työpaikoille tartunnoista jäljitettiin 14 prosenttia, 7 prosenttia oppilaitoksiin ja harrastuksiin ja 3 prosenttia ravitsemisliikkeisiin.

"Tilanne voi pahentua nopeasti"

Hallitus kävi keskiviikkoillan neuvotteluissaan läpi valmiuslain käytön oikeudellisia edellytyksiä.

Jotta valmiuslaki voidaan ottaa käyttöön, ollaan tilanteessa, jossa viranomaisten antamat tartuntatautilain mukaiset suositukset eivät enää auta. Marinin mukaan tilanne voi pahentua nopeasti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valmiuslaista voidaan tarvittaessa ottaa käyttöön sellaiset osat, että ihmisten kulkemista tietyllä alueella voidaan rajoittaa, jos se on välttämätöntä ihmisten hengen ja terveyden takia.

– Vetoan, että teemme kaikkemme, että tautitilanne saadaan painettua alas. Nyt on syytä tehdä ryhtiliike.

"Valta on nyt kunnilla ja alueilla"

– Luvut ja kehityssuunta ovat erittäin huolestuttavia. Uusimaa kokonaisuudessaan ja Päijät-Häme ovat siirtyneet epidemian korkeimmalle tasolle eli leviämisvaiheeseen, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoi.

– Tällä hetkellä toteutamme normaaliolosuhteisiin soveltuvaa lainsäädäntöä. Tartuntatautilain mukaisesti nyt valta on kunnilla ja alueellisella tasolla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Leviämisvaiheessa olevilla Uudellamaalla ja Päijät-Hämeessä suositellaan, että yksityistilaisuuksia ei järjestetä ollenkaan tai ainakin niin, että tilaisuuksissa on korkeintaan kymmenen osallistujaa.

– Olemme antaneet lisäohjeita leviämisvaaran uhassa oleville alueille ja tavanneet alueiden viranomaisia. Kuntien johtajat on kutsuttu näihin tilaisuuksiin, Kiuru sanoi.

Kiurun mukaan kiihtymisvaiheessa olevia alueita on ohjeistettu, että ennakoivia ja etupainotteisia toimia otettaisiin käyttöön, vaikka ei vielä oltaisikaan leviämisvaiheessa.

Kiihtymisvaiheessa ovat Kanta-Hämeen, Kymenlaakson, Länsi-Pohjan, Pirkanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Vaasan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit sekä Ahvenanmaa.

Kuntosaleja ja uimahalleja suositellaan suljettavaksi

Hallitus suosittaa esimerkiksi kauppakeskusten julkisten tilan sulkemista niin, että kauppoihin pääsee kulkemaan. Suositellaan myös, että tilapäisesti suljettaisiin kuntosalit, uimahallit, yleiset saunat, kylpylät, sisäleikkipuistot ja huvi- ja teemapuistot.

Uudellamaalla voimakkaimmat keinot on jo otettu käyttöön.

Jokaisen suomalaisen oikeaa käyttäytymistä tarvitaan

Suomessa on Kiurun mukaan enää yksitoista aluetta, jossa ollaan epidemian perustasolla. Näilläkin alueilla on kaupunkeja ja kuntia kuten Pori, Rauma, Joensuu, Kruunupyy, Soini ja Alajärvi, jotka ovat kiihtymisvaiheessa.

– Haluan kiittää jo etukäteen sekä näistä tulevista vahvemmista toimista että niistä toimista, joita jo tähän saakka alueellisesti on tehty,

Kiurun mukaan alueelliset päätöksentekijät ovat paljon vartijoina. Valtioneuvosto on antanut sitoumuksen, että alueita tuetaan vahvasti.

Kiurun mukaan toivoa on myös rokotteiden osalta.

– Suomi on mukana rokotteiden yhteishankinnassa.

Kiurun mukaan yhdelläkään asetuksella tautitilannetta ei voida parantaa vaan viime kädessä koronapandemian kuriin saaminen on kiinni jokaisesta suomalaisesta.

Kiuru vetoaa, että jokainen noudattaa ohjeita kuten turvavälejä, käsihygieniaa ja maskisuosituksia.

Etätöitä suositellaan edelleen vahvasti, samoin toisen asteen ja korkeakoulujen etäopiskelua.

LISÄYS KLO 13.20: Uutista on täydennetty hallituksen suosituksilla, mitä paikkoja esimerkiksi pitäisi sulkea kokonaan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä