Kotimaa

HS:n sotilastiedustelu-juttu syyteharkintaan, turvallisuussalaisuuden paljastamisesta epäiltyjä viisi

Esitutkinta Helsingin Sanomien vuonna 2017 julkaisemaa juttua Puolustusvoimien viestikoelaitoksesta valmistui. Tutkinnan perusteella tietoa ei hankittu lainvastaisin keinoin.

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan, joka kohdistui Helsingin Sanomien (HS) julkaisemaa artikkelia Puolustusvoimista.

Poliisin mukaan on syytä epäillä, että toimituksessa on käsitelty Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi salassa pidettäväksi määrättyä aineistoa. Turvallisuussalaisuuden paljastamisesta epäillään viittä henkilöä.

– Osa salassa pidettävästä tiedosta julkaistiin suunnitellun mahdollisen juttusarjan ensimmäisessä osassa, muita valmisteltuja juttuja Helsingin Sanomat ei julkaissut esitutkinnan käynnistyttyä, kertoo tutkinnanjohtaja Kai Käkelä tiedotteessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esitutkinnan perusteella ei kuitenkaan epäillä, että salassa pidettävää tietoa olisi hankittu lainvastaisin keinoin.

Pakkokeinojen arviointi hidasti tutkintaa

Tutkinta liittyy lehden vuonna 2017 julkaisemaan juttuun. Se koski Tikkakoskella sijaitsevaa Puolustusvoimien viestikoekeskusta ja sen toimintaa sekä mahdollista valvontaoikeuksien kasvattamista.

Keskusrikospoliisi selvitti, julkaistiinko artikkelissa tietoa, joka on määrätty salaiseksi Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi.

Tutkinnassa käytettiin pakkokeinoja, kuten toimittajien tietokoneiden takavarikointia. Keinoja käsiteltiin sittemmin useissa oikeusasteissa aina Korkeinta oikeutta mylden. Käkelä pitää pakkokeinojen lainmukaisuuden arviointia hyvänä asiana, vaikka se on pidentänyt esitutkinnan kestoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Esitutkintaa on alusta asti pyritty korostuneesti suorittamaan siten, ettei mahdollinen lähdesuoja vaarantuisi, hän painottaa.

Aineisto liikkeitä koskeva esitutkinta yhä kesken

Juttu siirtyy seuraavaksi syyteharkintaan Valtakunnansyyttäjälle. Syyttäjänä toimii apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe .

Sen sijaan toinen asiaan liittyvä esitutkinta on edelleen kesken.

Tämä koskee sitä, miten turvaluokiteltu ja salassa pidettävä aineisto on päätynyt Helsingin Sanomien toimittajien haltuun. Tutkinta on tarkoitus saada valmiiksi lähikuukausina.

Keskusrikospoliisi jatkaa edelleen tutkintaa siitä, miten salassa pidettäväksi määrätty aineisto päätyi Helsingin Sanomien toimittajille.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä