Husin toimitusjohtaja: koronatukien jakoperuste oli väärä – ''Jakoperiaate ei ollut reilu, koska kyseessä ei ole aluetuki vaan koronatuki''
Julkaistu: 29.12.2020 klo 6:00Helsingin ja Uudenmaan (Hus) sairaanhoitopiiriltä on jäänyt saamatta 40 miljoonaa euroa valtion koronatukia, sanoo Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen.
Valtion sairaanhoitopiireille antamat koronatuet eivät ole jakautuneet oikeudenmukaisesti. Tätä mieltä on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Juha Tuominen .
Tuomisen mukaan Suomessa on useita sairaanhoitopiirejä, joiden kaikkia koronaviruksen aiheuttamia kuluja ei ole korvattu. Husilta on jäänyt hänen mukaansa saamatta 40 miljoonaa euroa.
Kun koronaepidemia iski Suomeen voimakkaasti, valtio lupasi korvata sairaanhoitopiireille kaikki viruksesta aiheutuneet kulut täysimääräisesti. Tähän mennessä valtio on jakanut sairaanhoitopiireille kaksi 200 miljoonan euron korona-apupakettia.
Tuomisen mielestä yleisesti tuet ovat toimineet, mutta niiden jakoperusteissa olisi ollut korjattavaa.
– Kun koronaviruksen ensimmäinen aalto iski keväällä, olimme Husissa sitä mieltä, että ensimmäinen jako painottui liikaa asukaslukuun. Ajattelimme silloin, että toinen jako tasaa tilanteen.
– Lopputulos oli, että meille jäi 40 miljoonaa euroa koronasta aiheutuvia kuluja.
"Kyseessä ei ole aluetuki vaan koronatuki"
Jakoperusteista käytiin Tuomisen mukaan keväällä pitkä keskustelu.
Lopulta neuvotteluissa päädyttiin ratkaisuun, jossa 80 prosenttia tuista jaetaan sairaanhoitopiirin asukasluvun ja 20 koronaviruksesta aiheutuneiden hoitokulujen perusteella. Koronakuluihin laskettiin tehohoidossa ja vuodeosastoilla olevien potilaiden sekä sairaanhoitopiirissä tehtyjen koronavirustestien määrä.
Jakoperuste oli Tuomisen mielestä väärä, koska koronaviruksesta aiheutunut taakka ei jakautunut tasaisesti eri puolille Suomea. Varsinkin viruksen ensimmäinen aalto iski hyvin voimakkaasti Helsingin ja Uudenmaan alueelle.
Tuominen kertoo, että nykyistä jakomallia kannattivat erityisesti monet pienet sairaanhoitopiirit, jotka ovat hyötyneet siitä taloudellisesti. Jotkut olisivat jopa halunneet lisätä asukasluvun vaikutusta perusteissa.
– Minusta jakoperiaate ei ollut reilu, koska kyseessä ei ole aluetuki vaan koronatuki.
Tuominen: tasa-arvon pitäisi toteutua
Tuominen uskoo, että hallitus pyrki tasapuoliseen järjestelyyn, vaikka ei siinä hänen mielestään onnistunut. Ja jollain tavalla tuen jakoperusteet piti määrittää.
Hän painottaa, että valtion johdon tehtävänä on huolehtia, että tasa-arvo toteutuu Suomessa ja kaikkia kohdellaan yhdenvertaisesti.
Tuomisen mielestä tuet olisi pitänyt jakaa selkeämmin toteutuneiden kulujen perusteella.
– Kenenkään ei ole tarkoitus hyötyä tällaisesta, mutta kukaan ei saisi myöskään hävitä. Taakan pitäisi olla yhtä kurja kaikille, Tuominen sanoo.
Lasku kaatuu kuntien maksettavaksi
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille suurimmat kustannukset tulivat koronaepidemian alkuvaiheesta, kun kasvaviin potilasmääriin valmistauduttiin.
Ensinnäkin tehohoidon kapasiteettia piti lisätä. Sen lisäksi hoitajia ja lääkäreitä piti kouluttaa tehohoitopotilaiden hoitamiseen.
Helsingin ja Uudenmaan sairaaloihin hankittiin Tuomisen mukaan myös satoja uusia hengityskoneita. Kuluja tuli myös suojavarusteiden ostamisesta ja testauksen järjestämisestä.
Lisäkustannuksia aiheutui myös Helsingin Meilahden sairaalan parkkihalliin rakennetusta varasairaalasta, jota ei ole tarvinnut ottaa käyttöön.
Samaan aikaan sairaanhoitopiirien taloustilannetta heikensi se, että tuloja tuonutta toimintaa ajettiin alas, kuten silmä- ja käsikirurgiaa sekä ortopediaa. Tämä oli tehtävä, jotta koronaviruspotilaiden hoitamiseen ja testaamiseen saataisiin lisää resursseja ja henkilöstöä.
Tuominen kertoo, että lopulta koronaviruksesta sairaanhoitopiireille aiheutuvat tappiot kaatuvat kuntien maksettavaksi.
Lisää tukea tulossa ensi vuonna
Vaikka myös Suomessa koronarokotukset on aloitettu, epidemia jatkuu todennäköisesti pitkälle keväälle. Tämä aiheuttaa myös ensi vuoden puolella lisäkuluja terveydenhuollolle.
Tuomisen mukaan valtio tukee keväällä sairaanhoitopiirejä.
– Ainakin koronaviruksen aiheuttamien hoitojonojen kasvun korjaamiseen on varattu oma rahasumma.
Kun koronaepidemia iski Suomeen keväällä, sairaalat ja terveyskeskukset ajoivat alas ei-kiireellistä hoitoa. Siihen kuuluivat erikoissairaanhoidon lisäksi myös perusterveydenhuoltoa, kuten hammashoitoa.
Tuominen ei osaa vielä kertoa, miten tulevat koronatuet jaetaan, mutta hän toivoo, että jakoperusteita tarkennettaisiin ja että ne olisivat oikeudenmukaiset.
Hänen mielestään olisi tärkeää, että myös tulevaisuudessa koronaviruksesta sairaanhoidolle aiheutuneet kulut korvattaisiin täysimääräisesti.
Kommentit
Jätä kommenttiPA
29.12.2020 19:14
HUS:n alueella on kuntia joille on maksettu koronatukia selvästi enemmän kuin on kuluja ollut. Toki HUS:n alueella on myös nettomaksajakuntia oli koronaa tai ei. Sinänsä ei ole yllätys että tappioita tulee.
HonestY
29.12.2020 15:41
Tuominen on ihan oikeassa; tukea pitää jakaa ainoastaan tarpeen mukaan. Siksi Uudenmaan alueelle olisi kuulunut reilumpi pompsi, kuin vaikkapa Kainuuseen, jossa korona ei juurikaan ole lisäkustannuksia aiheuttanut. Onneksi vielä on aikaa jakoperusteiden harkintaan ja oikaisuun.
vehreä tulopäisyys
29.12.2020 14:48
Asettuminen asumaan tautialttiimpiin kaupuntiympäristöihin hintaan mihin hyväänsä on yksilön oma valinta. Valinnoista on kannettava vastuu kun kerran on varaa ollut siihen leikkiin lähtä. Ulina pois ja oma raha-astie pöytään.
jone
29.12.2020 18:10
Ajattelitkohan yhtään mitä kirjoitit.Ei kaikki voi asua haja-asutus alueillakaan.Kyllä sitä raha-astiaa on jaettu kainuuseenkin.
Oikeus ja kohtuus
29.12.2020 13:58
Tuominen puhuu asiaa! Korona tuet kuuluvat sinne missä tauti tekee eniten tuhojaan. Se olisi vaan oikeudenmukaista, ihan ilman turhaa pulinaa. Esimerkiksi Kainuussa menee, koronasta huolimatta, paremmin kuin monilla muilla alueilla. Maakunnan työllisyysluku on maan paras. Tulossa on vielä EU-koronatukipaketti 100 miljoonaa, joka siis ohjautuu Itä- ja Pohjois-Suomeen. Siihen päälle säännölliset veronsiirrot, aluetuet ja hankkeet jne. Kyllä tukitoimia tarvisisi nyt eteenkin PK-seutu. Se olisi kohtuullista ja kuten usein sanotaan ”koko maan etu”.
Kainuulainen
29.12.2020 19:07
Olen samaa mieltä.
konsta
29.12.2020 11:30
Kaks pointtia: Pääkaupunkiseudultahan se korona on levinnyt maakuntiin ja joka tauksessa varautumisesta on aiheutunut kustannuksia, vaikka tartuntoja ei paljon ole ollutkaan.