Kotimaa

Huumeiden käyttö liikenteessä kipusi viime vuonna ennätyslukemiin – rattijuopoista ensimmäistä kertaa historiassa puolet huumekuskeja

Huumerattijuopumusten määrä kasvoi viime vuonna kolmanneksella vuoteen 2019 verrattuna. Samalla alkoholirattijuopumusten määrä hieman laski. Vuonna 2020 huumekuskeja jäi kiinni liikenteessä ensimmäistä kertaa Suomen historiassa yhtä paljon kuin alkoholihumalassa ajaneita.

Helsinki

Huumeissa ajaminen lisääntyi viime vuonna kolmanneksella edelliseen vuoteen verrattuna. Ensimmäistä kertaa Suomen historiassa huumerattijuopumusten vuosimäärä kipusi myös lähes tasoihin alkoholirattijuopumusten kanssa.

Poliisin Lännen Medialle antamien alustavien tilastojen mukaan vuonna 2020 huumeista jäi kiinni 10 800 kuljettajaa. Heistä reilut 9 300 ajoi pelkästään huumeiden vaikutuksen alaisena, loput olivat käyttäneet huumeiden lisäksi myös alkoholia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pelkästään huumeita käyttäneiden rattijuoppojen määrä kasvoi 2 300:lla yhdessä vuodessa, kun aiempi tahti on ollut noin 1 500 per vuosi. Pelkkä poliisin valvontaresurssien lisääntyminen ei selitä näin poikkeuksellista kasvua, sanoo poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta.

Hän muistuttaa, että vaikka huumerattijuopumukset lisääntyivät viime vuonna merkittävästi, samaan aikaan alkoholirattijuopumukset vähenivät.

– Tärkein syy huumerattijuopumusten määrän kasvulle täytyy olla lisääntynyt huumeiden käyttö. Tämä näkyy myös THL.n jätevesitutkimuksissa ja liikenneonnettomuustilastoissa.

– Huumerattijuopumukset ovat lisääntyneet itse asiassa samoilla alueilla, kuin missä THL on mitannut jätevedestä jatkuvasti kasvavia huumausainepitoisuuksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yleisin huume amfetamiini

Huumerattijuopumusten määrä on kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa.

– Ylivoimaisesti eniten huumetesteissä jää kiinni amfetamiinin vaikutuksen alaisena ajavia. Toiseksi yleisin huumausaine liikenteessä on kannabis, mutta sen vaikutuksen alaisena ajavien määrä jäi esimerkiksi vuonna 2019 alle kolmasosaan amfetamiinikuskien määristä, Ihalainen kertoo.

Vuoden 2020 huumerattijuopumuslukuja poliisi ei ole ehtinyt vielä analysoida huumelajien osalta.

– Täytyy myös muistaa, että huumerattijuopolla voi olla elimistössään montaa, jopa viittä eri huumausainetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kiinni jääneistä huumerattijuopoista suurin osa on laittomien huumeiden käyttäjiä. Huumerattijuoppojen joukossa on kuitenkin myös laillisia huumaavia lääkkeitä käyttäneitä.

– Mitä enemmän ihmiset ikääntyvät, sitä enemmän alkaa löytyä myös sellaisia henkilöitä, jotka ajavat sellaisten lääkkeiden vaikutuksen alaisena, joita käyttäessä autoa ei saisi ajaa, Ihalainen arvioi.

Jäävuoren huippu

Poliisihallituksen mukaan kiinnijääneiden huumerattijuoppojen määrä on vain jäävuoren huippu kaikesta huumeiden käytöstä liikenteessä. Poliisin voimavarat eivät riitä lähellekään kaikkien huumekuskien kiinnisaamiseen.

Poliisi arvioi, että koronaepidemian on lisännyt huumeidenkäyttöä. Sosiaaliset kontaktit ovat typistyneet etäyhteydenpitoon, kun kasvotusten tapaamisia, palvelu- ja hoitokontakteja, harrastuksia sekä koulunkäyntiä ja työntekoa on rajoitettu.

– On ollut helpompaa tai vapaampaa käyttää huumeita ja myös piilottaa ongelmia. Myös lomautukset ja työttömyys ovat lisääntyneet, mikä on todennäköisesti lisännyt huumeidenkäyttöä, Ihalainen pohtii.

Huumeet korvaamassa viinan

Rattijuopumusten kokonaismäärä on pysynyt 20 000 paikkeilla viimeiset kymmenen vuotta.

Vielä vuonna 2010 rattijuopoista noin 17 300 eli yli 85 prosenttia oli käyttänyt ainoana päihteenään alkoholia.

Vuonna 2012 alkoholirattijuopumusten osuus kääntyi laskuun. Samaan aikaan huumerattijuopumusten määrä alkoi kasvaa.

Vuonna 2020 alkoholihumalassa jäi kiinni 9 600 kuljettajaa, ja huumekuskien määrä oli vain 300 pienempi. Pitkäaikaisen kehityksenkin perusteella voi sanoa, että huumeet ovat syrjäyttämässä alkoholin liikenteessä.

– Mitä enemmän poliisin ammattitaito huumekuskien tunnistamisessa karttuu ja mitä enemmän poliisi ehtii tehdä pikatestejä, sitä enemmän huumerattijuoppoja jää kiinni, Ihalainen sanoo.

Poliisin mukaan huumekuljettajista tulee kuitenkin melko vähän ilmiantoja verrattuna alkoholirattijuoppoihin.

– Esimerkiksi amfetamiinikuljettajan päihtyneisyys näkyy usein liikenteessä riskinottona ja kovana vauhtina. Mutta ehkä on niin, ettei tällaista osata vielä niin hyvin tunnistaa mahdolliseksi huumeissa ajamiseksi, Ihalainen sanoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä