Hybridimallista tuli työpaikoilla uusi normaali – linjaukset etätyöstä vaihtelevat työpaikoittain: Kajaanin kaupungilla enimmäismäärä on kolme työpäivää viikossa
Julkaistu: 3.1.2023 klo 8:22Monilla kainuulaisilla työpaikoilla ei ole palattu toimistolle koronapandemian jälkeen, vaan etänä työskentelystä on tullut osa työskentelykulttuuria.
Työnantajat tiedostavatkin, että heiltä odotetaan tiettyä joustavuutta etätöiden tekemisen suhteen.
Koronapandemia muutti työkulttuuria rajusti, ja pandemian jäljiltä monet kainuulaiset työpaikat ovatkin vaihtaneet niin sanottuun hybridimalliin, jossa tehdään sekä etä- että lähitöitä. Esimerkiksi teollisuudelle suunnittelupalveluita tarjoavan Etteplan Kajaanin työntekijät saavat itse päättää, tekevätkö he töitä kotoa vai toimistolta.
– Sen jälkeen, kun tilanne alkoi normalisoitua, siirryttiin tällaiseen hybridimalliin, ja työntekijät voivat sopia työnantajan kanssa etätöistä. Käytäntöä on jatkettu, ja meillä ainakin täällä Kajaanissa valtaosa haluaa tehdä työt kotoa pitäen, kertoo Etteplan Kajaanin osastonjohtaja Timo Rimpiläinen .
"On saatu todistettua, että työ on tehokasta myös etänä tehtynä."
Rimpiläisen mukaan etätöiden osalta yrityksessä on panostettu varsinkin työasemien yhteyksiin, jotka on suojattu tietoturvariskien osalta. Myös välineet etäpalaverien järjestämiseen ovat kunnossa, vaikka välillä työ vaatii läsnäoloa toimistolla.
– Esimerkiksi projektin aloituksessa halutaan, että porukka on enemmän kasvokkain tekemisessä. Muuten sitten aika lailla pyritään olemaan joustavia työntekijöiden suhteen.
Etteplanilla hybridimalli on koettu toimivaksi. Jouni Juntunen työskentelee puolet viikosta etänä. Kuva: Jussi Pohjavirta
Rimpiläinen sanoo, että etätöiden salliminen on hyvä kädenojennus työntekijöille, varsinkin niille, jotka asuvat eri paikkakunnalla. Rimpiläisen mukaan hybridimalli on koettu työpaikalla toimivaksi.
– On saatu todistettua, että työ on tehokasta myös etänä tehtynä. Ei ole ongelma, ettei olla jatkuvasti paikan päällä.
Kajaanin kaupungilla etätyötä voi tehdä osassa tehtäviä enintään kolmena päivänä viikossa.
Kajaanin kaupungin henkilöstöjohtaja Jyrki Komulainen sanoo, että etätöiden suhteen kaupunki pyrkii joustavuuteen.
Työnantajan toive kuitenkin on, ettei kaikkea työtä tehtäisi etänä. Osan viikkoa kestävällä läsnätyöllä on merkitystä esimerkiksi työyhteisön toimivuuden kannalta.
Kaupunki tiedotti maanantaina henkilöstölleen hybridityön tekemistä koskevista linjauksista, jotka tulivat voimaan vuoden alussa. Etätyötä voi tehdä enintään kolmena päivänä viikossa tehtävissä, joissa työn luonne sen mahdollistaa. Kyse on lähinnä toimisto- ja asiantuntijatyöstä.
Komulaisen mukaan jo kaupungilla on todettu, että joustavia käytäntöjä on syytä jatkaa korona-ajan jälkeenkin.
Hänen mukaansa kyse on myös työnantajakuvasta. Rekrytointitilanteissa tulee hänen mukaansa ilmi, että ihmiset myös haluavat joustavia järjestelyjä. Uuden linjauksen mukaan etätyön määrässä otetaankin poikkeuksena huomioon esimerkiksi rekrytointivaikeudet.
Sotkamon hallinto- ja henkilöstöjohtaja Riikka Boren mukaan kunnassa käytetään normaaliajan etätyösopimusta.
Työnantaja voi työntekijän aloitteesta joko sopia yksittäisistä etäpäivistä tai etätyösopimuksella säännöllisestä etätyöstä, jos työtehtävät sen sallii.
Ely-keskuksessa etä- ja läsnäolotyön määrästä sovitaan jokaisen henkilön kanssa erikseen.
Kainuun ely-keskuksessa etätöitä tehtiin valtakunnallisten tehtävien vuoksi jo ennen koronaa. Ely-keskuksilla on yhteinen etätyölinjaus, jota ei ole muutettu koronan jälkeen, muutamia tarkennuksia lukuun ottamatta.
– Etä- ja läsnäolotyön määrästä sovitaan jokaisen henkilön kanssa erikseen. Henkilöstö tekee kohtuullisen paljon etätöitä, mutta sen määrä voi vaihdella paljonkin henkilöstä riippuen, kertoo Kainuun ely-keskuksen ylijohtaja Jaana Korhonen .
Koronan jälkeen etätöiden määrä on kuitenkin lisääntynyt entisestään ja Korhonen toteaa, että hybridityöskentelymallissa on vielä opittavaa kaikilla.
– Emme vielä täysin esimerkiksi osaa hyödyntää kaikkia teknologian mahdollisuuksia. Myös osa tutuista toimintatavoista perustuu enemmän läsnätyöskentelyyn, ja esihenkilötyö on erilaista.
Pelkkä etätyö kävi ahdistavaksi
Etteplan Kajaanilla mekaniikkasuunnittelijan ja projektipäällikön töitä tekevän Jouni Juntusen mielestä valinnanvapaus etätöiden suhteen on toiminut hyvin. Hän itse tekee puolet viikosta töitä etänä kotoa ja puolet asiakkaan tiloissa paikan päällä. Yksi Juntusen asiakkaista on esimerkiksi Elementis Minerals.
– Toisaalta sitten, kun teen töitä useammalle asiakkaalle, niitä on hyvä tehdä kotoa, Juntunen kertoo.
Etteplanilla työskentelevä kajaanilainen Jouni Juntunen suosii hybridimallia, jossa hän voi tehdä sekä läsnä- että etätyötä. Vuoden etäjakso yksin asuvalle oli raskas. Kuva: Jussi Pohjavirta
Aiemmin Juntunen teki pelkästään etätöitä. Kun hän aloitti työnsä Etteplanilla vuonna 2021, hän oli käytännössä kokonaisen vuoden etätöissä. Juntusen mukaan töiden tekeminen pelkästään kotoa käsin kävi lopulta melko ahdistavaksi.
– Varsinkin kun asuin yksin, niin saattoi viikko mennä, ettei ihmiskontakteja tullut oikeastaan ollenkaan. Olihan ne tosi raskaita viikkoja.
Vuoden etäjakso saikin Juntusen suosimaan juuri hybridimallia, jossa töitä tehdään sekä etänä että työpaikalla.
– Onhan tämä nyt huomattavasti mukavampaa, että on välillä täällä ihmisten ilmoilla, Juntunen toteaa.
Kommentit
Jätä kommenttiTehokas etätyöläinen
3.1.2023 14:33
Yhteisöllisyys ja yhteisöllisyys. Yhteisöllisyys ei tarkoita ideoitten tai tiedon jakamista, vaan juoruilua muista työntekijöistä ja ajan käyttämistä perheistä ja harrastuksista puhumiseen, pahimmissa tapauksissa työpaikkakiusaamista. Juoruilu voi toki olla monen hyvinvoinnille tarpeen, mutta itse olen kurkkuani myöten täynnä kuulemaan milloin minkäkin lapsen sairasteluista. Teen työni paljon tehokkaammin etänä ilman jatkuvia keskeytyksiä ja taukoja. Tietoa vaihdetaan sähköposteilla, pikaviestimillä ja videopuheluin, vaikka niitäkin on ihan liikaa. Eikä tietotyöläisten tarvitse vahtimisenkaan takia kokoontua epämääräisiin ja meluisiin yhteistiloihin työpaikalle: työ kyllä ilmoittaa hyvin nopeasti jos se jää tekemättä. Yhteisöllisyydestä puhuvat ovat niitä, jotka mieluiten viettävät aikansa kahvipöydässä turinoiden ihan muuta kuin työasioita.