Hyvin hoidettu metsäverotus on tuottavan metsätalouden loppusilaus
Julkaistu: 8.1.2020 klo 8:15Kun metsä on hoidettu hyvin ja siihen lisätään kunnolla hoidettu metsäverotus, alkavat tuottavan metsätalouden avaimet olla hyppysissä.
Näin näkee metsäasiantuntija Paula Kemppainen Suomen MetsätKuntoon Oy:stä.
Metsäverotuksen kiemuroihin kannattaa perehtyä, sillä erilaisten vähennysten merkitys voi olla suuri. Paula Kemppainen opastaa metsäveroasioissa tammikuussa neljällä paikkakunnalla Kainuussa.
Metsäveroilmoitusta ei ole pakko palauttaa, ellei kyseisenä vuonna ole saanut tuloja metsästä.
-Aika usein metsässä kuitenkin tehdään jotain, josta voi ilmoittaa vähennyksiä, Kemppainen sanoo.
-Kun teettää esimerkiksi taimikonhoidon, saa työhön Kemera-tuen ja kustannuksen voi vähentää metsäverotuksessa. Lisäksi kun ajattelee mitä taimikonhoito tekee korkokasvuna metsässä, niin eihän taimikonhoidosta jää enää paljoakaan maksettavaa, hän hoksauttaa.
Jos puukauppatuloja ei ole, vähennykset voi hyödyntää ansiotuloverotuksessa. Poikkeuksena ovat kuolinpesät, joissa vähennyksiä saa tehdä vain metsätalouden tuloista.
-Kuolinpesä kannattaisi muuttaa ainakin metsän osalta metsäyhtymäksi. Omistussuhteet säilyvät, mutta verotusmuoto muuttuu.
Jos on tuloja, tulee menojakin
Metsäverotuksessa vähennyskelpoiset menot jakautuvat kilometrikorvauksiin ja muihin vähennyksiin. Traktorin tai mönkijän hankintamenoja tai käytön tuntikorvauksia voi vähentää verotuksessa.
Jos vähentää koneen hankintahinnan verotuksessa, verottajalle pitää osoittaa, että sitä tarvitaan esimerkiksi hankintakaupan tekemiseen. Verottaja voi vaatia nähtäväksi ajopäiväkirjan.
Muita vähennyksiin kelpaavia menoja ovat esimerkiksi työvaatteet, metsäalan lehdet, maksullinen metsäalan koulutus tai vaikkapa raivaussahan hankinta.
-Vähennykset on suhteutettava toiminnan kokoon.
Metsävähennys voi kääntää puukaupan mätkyt palautukseksi
Työssään Paula Kemppainen huomaa usein, että metsänomistajat tuntevat huonosti metsävähennyksen, jolla voi vähentää metsän hankintamenoa metsätuloista.
Puukauppaverot ovat yllättäen kääntyneet jopa veronpalautukseksi, kun on huomattu, että henkilö on ostanut metsää tai osuuksia metsätilasta vuoden 1993 jälkeen.
-Metsävähennyksen merkitys yhdessä puukaupassa voi olla kymmeniä tuhansia euroja, Kemppainen kertoo.
Esimerkiksi 100 000 euron metsätilan ostossa syntyy 60 000 euron metsävähennyspohja.
-Se tarkoittaa sitä, että henkilön tuleviin metsätalouden tuloihin on tämän kokoinen verovähennysetu, joka koskee myös muilta hänen omistamiltaan metsätiloilta tulevia tuloja.
Jos tätä etua ei ehdi käyttää loppuun, se siirtyy jälkeläisille vastikkeettoman luovutuksen myötä.