Johnsonia uhkaa uusi ministerikapina - brittilehden tietojen mukaan kohti sopimuksetonta brexitiä eteneminen johtaisi viiden eroon hallituksesta
Julkaistu: 9.10.2019 klo 12:28Britannian pääministeri Boris Johnsonia uhkaa jälleen uusi hallituskapina.
Brittilehti Timesin mukaan jopa viiden ministerin ero on mahdollinen. He olisivat kulttuuriministeri Nicky Morgan , Pohjois-Irlannista vastaava ministeri Julian Smith , oikeusministeri Robert Buckland , terveysministeri Matt Hancock ja oikeuskansleri Geoffrey Cox .
Erojen syynä olisi ministerien huoli siitä, että Johnson johtaa maata kohti sopimuksetonta brexitiä sekä riski siitä, että brittiparlamentti alkaa suoraan hallita Pohjois-Irlantia.
Lisäksi ministereitä huolettaa Johnsonin erityisavustajan rooli brexitin suunnittelussa. Närää herättää se, että strategiat laatii avustaja, ei vaalien seurauksena valtaan noussut hallitus.
Viimeksi Johnsonin brexit-politiikan takia nähtiin ministerieroja syyskuussa, kun työ- ja eläkeministeri Amber Rudd ja yliopistoministeri Jo Johnson erosivat. Boris Johnsonin hallitus nimitettiin heinäkuun lopussa.
Jopa 50 kansanedustajaa kapinoi
Kapina Johnsonia vastaan ei rajoitu ministereihin. Financial Times kertoi keskiviikkona, että jopa 50 konservatiivien parlamenttiryhmän jäsentä kieltäytyisi lähtemästä vaaleihin ajamaan vaaliohjelmaa, joka lupaa kovan brexitin.
Osa kapinallisista harkitsee ehdokkuutta pehmeämmällä brexit-ohjelmalla, osa kokonaan sivuun jättäytymistä.
Jo aiemmin Johnson on erottanut ryhmästään 21 jäsentä, jotka ovat äänestäneet hallitusta vastaan.
Usko sopimukseen hiipuu
Brittimedia uutisoi eilen tiistaina, että brexit-neuvottelut kaatuisivat jo tällä viikolla Johnsonin ja Saksan liittokansleri Angela Merkelin puhelun jälkeen. Tieto puhelusta tuli nimettömästä lähteestä Britannian pääministerin kansliasta, eikä sen sisältöä ole vahvistettu.
Myös Irlannin pääministeri Leo Varadkar oli puhelimitse yhteydessä Johnsoniin tiistaina. Hän sanoi puhelun jälkeen, että pitää sopimuksen syntymistä ensi viikon EU-huippukokoukseen mennessä hyvin vaikeana tehtävänä, vaikka vannoikin työskentelevänsä sen eteen loppuun asti.
– Periaatteessa Britannia on kieltäytynyt sopimuksesta, jonka neuvottelimme hyvässä uskossa pääministeri Mayn hallituksen kanssa kahden vuoden aikana. Nyt he ovat laittaneet puolet siitä takaisin pöydälle ja kutsuvat sitä myönnytykseksi, mitä se ei oikeastaan ole, Varadkar sanoi.