Juustoleipää, lohta ja muita 1960-luvun makuja soviteltiin lautasille KAOn järjestämässä taiturikisassa – lopun minuuttipeli oli kuin television kokkauskisoista
Julkaistu: 1.11.2022 klo 20:00Toista kertaa järjestetty Kainuun taituri -kilpailu kokosi ammattilaiset, opiskelijat ja koululaiset.
Tältä varmaan tuntuu television kokkauskisojen kulisseissa. Ihmisiä kulkee uunien ja pöytien välissä edestakaisin, astiat kolisevat ja kilisevät. Epäjärjestys on kuitenkin vain harhaa.
Kokit sommittelevat annoksia lautasille sarjatyönä. Vaikeusasteita lisää se, että annosten on oltava lämpiminä yhtä aikaa. Välillä joku käy muistuttamassa, että ne on tarjoiltava pöytiin pian, viiden minuutin päästä, sillä tuomaristo odottaa.
Emme ole studiokeittiössä MasterChef-kisassa vaan Kainuun ammattiopiston (KAO) Kisälli-ravintolan keittiössä, jossa on meneillään KAOn järjestämä kilpailu: Kainuun matkailu- ja ravitsemisalan taiturit. Toista kertaa järjestettävä kilpailu yhdistää niin alalla työskentelevät ja opiskelevat kuin peruskoulussa kotitaloutta opiskelevat.
KAOn opettaja Tarja Härkönen oli järjestämässä taiturikisaa toista kertaa. Teema valikoitui tällä kertaa KAOn 60-vuotisjuhlien merkeissä. Kuva: Jussi Pohjavirta
Tällä kertaa teemana on KAOn 60-vuotisjuhlien merkeissä 60-lukua tuunaten. On valmistettava kolmen ruokalajin kokonaisuus valmiiksi kootun tuotekorin sisällöstä. Opettaja Tarja Härkösen mukaan ainakin juustoleipä vie 1960-luvulle, samoin savulohi ja erilaiset juurekset. Raaka-aineita ja mausteita oli tuolloin nykykeittiötä vähemmän.
Jindirat Kähkönen viimeistelemässä jälkiruoka-annoksia. Kuva: Jussi Pohjavirta
Haapala-panimoravintolassa Sotkamossa työskentelevä Jindirat Kähkönen on ryhmänsä kanssa paistanut juustoleivän jälkiruuaksi, jota maustaa kurpitsasta ja sitruunasta valmistettu kastike.
60-lukua tuovat annoksiin perunamuusi ja raasteet. Lasinen lautanen vielä korostaa ajanjaksoa.
Ravintola Ranchin Kimmo Laatikainen joukkueineen on tehnyt juustoleivästä puolukan kanssa jälkiruokavaahdon, moussen, joka täyttää ohukaisia. Laatikaiselle 60-lukua tuovat annoksiin perunamuusi ja raasteet. Lasinen lautanen vielä korostaa ajanjaksoa.
Jälkiruuaksi ohukaisia juustoleipä-puolukka-moussella. Kuva: Jussi Pohjavirta
Voittajajoukkueen pääruoka-annos tarjoiltiin lasilautasilta. Kuva: Jussi Pohjavirta
Keskuskoulun 8.-luokkalainen Joona Loukko kuvaa kokonaisuutta "semihelpoksi" valmistaa, kun oli hyvät ohjeet. Hän otti koulussa kotitalouden valinnaisaineeksi ja kehuu päätöstä parhaaksi mahdolliseksi. Sama tilanne on Jaakko Leiviskällä ja Tuomas Partasella . Leiviskä kertoo tehtävien innostavan valmistamaan ruokaa myös kotona.
Kisa teki tutuksi ainakin juustoleivän, joka oli pysynyt osalle kolmikosta tuntemattomana raaka-aineena.
8.-luokkalaiset Tuomas Partanen ja Jaakko Leiviskä annostelemassa ruokia. Taustalla Haapala-panimoravintolan Jindirat Kähkönen. Kuva: Jussi Pohjavirta
Kim Korhonen ja Lenju Zhao kokosivat pääruoka-annoksia. Kuva: Jussi Pohjavirta
Jälkiruokien viimeistelyä. Kuva: Jussi Pohjavirta
Kim Korhonen ja Lenju Zhao aloittivat KAOssa syksyllä kokin opinnot. He asettelevat lohen viereen lautaselle vehnäjauhokuorista tehtyjä nyyttejä. Molemmat ovat tyytyväisiä kisakokemukseen.
Sara Kiviranta ja Eevi Huotari lähtivät tarjoilemaan tuomaristolle Kimmo Laatikaisen (takana) joukkueen tekemää alkuruokaa. Kuva: Jussi Pohjavirta
Tuomaristoon kuuluivat muiden muassa opettaja Satu Help KAOn matkailu- ja ravitsemisalalta sekä Kamaboko Finlandin Timo Tervonen. Kuva: Jussi Pohjavirta
"Oli tietty helppous ja yksinkertaisuus."
Kun tarjoilijat ovat vieneet annokset pöytiin, on tuomareiden vuoro makustella. Tuomaristossa on edustettuna useita KAOn yhteistyökumppaneita.
1960-luvun ruokamuistot nousevat väkisinkin pintaan etenkin jälkiruokien yhteydessä: Ei ollut appelsiineja ja ananaksia vaan omenoita ja marjoja. Ei ollut suklaatakaan kuin syntymäpäivänä.
– Oli tietty helppous ja yksinkertaisuus, Vaalan juustolan Niina Seppänen kuvaa.
Tiistaina kilapilun voitti Ranchin ravintolapäällikkö Kimmo Laatikaisen joukkue, johon kuuluivat myös peruskoululaiset Joona Loukko, Arttu Mitronen sekä KAOn kokkiopiskelijat Noor Albadrawi ja Aada Hiltunen .
Taiturikisan kiertopalkinto on lautanen, johon kaiverretaan voittajien nimet. Kuva: Jussi Pohjavirta