Kahdet nimikirjaimet ja vuosiluku 2022 tärvelevät vaikeakulkuisessa paikassa sijaitsevaa muinaisjäännöstä Puolangalla – "On pitänyt pitkään istua"
Julkaistu: 19.9.2022 klo 16:39Puolangalla on tullut ilmi luvaton muinaisjäännöksen kajoaminen, joka on laissa kielletty. Voikivensuolla sijaitsee muinaisjäännös Voikivi, joka on vanha kultti- ja tarinapaikka. Kainuun Museo tiedotti maanantaina ilkivallasta ja kertoi, että Voikiven pinnalle on tämän vuoden aikana "raapustettu erittäin huolellisesti" kahdet nimikirjaimet ja vuosiluku 2022.
Merkinnät ovat näkyvällä paikalla historiallisten merkintöjen keskellä. Kivessä on useita merkintöjä ja vuosilukuja 1800-luvun alkupuolelta alkaen sekä epäselvä vuosiluku, joka saattaa olla 1581.
Vaarana historiallisen tiedon katoaminen
Kainuun Museo pelkää, että kiveä aletaan hakata lisää, jolloin historialliset hakkaukset ovat vaarassa tuhoutua. Samalla niiden antama historiallinen tieto katoaa.
Kainuun Museon arkeologi Jouni Väänänen sai vinkin ilkivallasta yksityishenkilöltä heinäkuun lopulla. Sähköpostiviesti kuvineen tuli harmillisesti juuri Väänäsen lähtiessä lomalle, ja hän pääsi paikalle vasta elokuun lopulla.
Väänänen kertoo Kainuun Sanomille , että merkit on kaiverrettu kiven pintaan parin kolmen millimetrin syvyydeltä. Hän arvioi, että kahdeksan merkin raapustaminen on kestänyt pitkään.
– On pitänyt pitkään istua, hän sanoo.
Muutenkin tekijä on nähnyt erityistä vaivaa, sillä kivelle on vaikea kulkea. Kun Väänänen itse kävi siellä elokuussa samalla ensi kertaa, hänellä oli opas mukanaan. Voikivi on saarekkeella vetisen suon keskellä, ja sinne vie huonokuntoinen, metsittynyt polku.
Roskia tai merkkejä leirinuotiosta ei Väänäsen mukaan paikalla ollut.
Väyrylän kylän kotiseutuaktiivit löysivät 1996
Voikivi on laakea kivi, jonka sivut ovat noin kuuden ja kolmen metrin pituiset. Se on luokiteltu kultti- ja tarinapaikakaksi. Perimätiedon mukaan seurakunta on ottanut sillä vastaan veroja voin muodossa.
Tämän tiedon perusteella kiveä etsittiin vuonna 1972, ja Väyrylän kylän kotiseutuaktiivit paikallistivat sen vuonna 1996.
Kyltti kertoo kyseessä olevan lain suojaaman muinaisjäännöksen
Väänänen on raportoinut tarkastuskäynnistään Museovirastolle, josta tapauksen jatkokäsittely ja mahdollinen rikosilmoitus ovat kiinni.
Väänänen on toiminut vajaan vuoden Kainuun Museon arkeologina, ja muinaisjäännökseen kajoaminen on tänä aikana ensimmäinen laatuaan.
Voikiven vieressä on ollut 1990-luvun lopulta asti kyltti, jossa kiven kerrotaan olevan lain suojaama muinaisjäännös. Kiinteät muinaisjäännökset ovat rauhoitettuja, ja muun muassa niiden vahingoittaminen ja niihin kajoaminen on kielletty.
Muinaismuistolaista voi lukea lisää tästä linkistä .
Kommentit
Jätä kommenttiAri
19.9.2022 21:39
Aika keskenkasvusten touhua. Saiskohan ne kuitattua peittoon? Taitavia tyyppejä löytyy varmaan.