Paikallisuutiset

Kainuun koronarajoitukset lievenevät – avi päättää torstaina

Kainuun koronakoordinaatioryhmä esittää koronarajoitusten lieventämistä 20 henkilöstä 50 henkilöön rauhoittuneen koronatilanteen ansiosta.

Muut perustason suositukset pysyvät pääosin ennallaan. Nykyinen rajoitus on voimassa 9.5. saakka. Tulevan kesän valmistujaisjuhlista ja kesätapahtumista sote antaa uudet ohjeet ja suositukset lähiaikoina.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto tekee päätöksen Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan tulevista rajoituksista torstaina tai viimeistään perjantaina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kainuussa on tilanne rauhallinen ja rajoituksia tullaan lieventämään, arvioi avin aluehallintoylilääkäri Pasi Eskola näkee.

Myös Pohjois-Pohjanmaalla rajoitus nousee parantuneen tilanteen ansiosta 20:een.

Tartuntalain määräaikaisten säännösten muutos on eduskunnan käsittelyssä. Eskolan mukaan se ratkaisee paljon tulevien rajoitusten tilanteesta, kun alueille tulee lisää päätösvaltaa.

– Parin viikon sisällä ollaan viisaampia siitä, mikä tulee olemaan rajoitusten taso. Tavoite on, että sallitaan niin paljon kuin terveysturvallisesti on mahdollista, Eskola pohtii.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eskola korostaa, että vaikka rajoitukset löystyvät, niin maltti pitää säilyttää kokoontumisissa.

Ilmaantuvuus parantunut

Kainuussa koronaviruksen ilmaantuvuus on nyt 6,9 kahden viikon aikajaksolla per 100 000. Testejä otettiin viime viikolla noin 1 500, joista ei löytynyt yhtään positiivista tulosta. Tasan viikko sitten ilmaantuvuus oli 25 eli oli yli kiihtymisvaiheen rajan.

Vartiuksen rajanylityspaikalla on testattu noin 30 maahantulijaa päivässä. Raja-asemalla on voimassa PSAVIn päätös pakollisista terveystarkastuksista 31.5. saakka.

Ilmaantuvuuden selkeän laskusuunnan ja kohentuneen yleistilanteen perusteella Kainuun koordinaatioryhmä esittää Pohjois-Suomen aluehallintoviranomaiselle, että Kainuussa kokoontumisrajoitukset väljennetään enintään 50 henkilöön sisätiloissa. Ulkotilaisuuksissa rajoitus olisi 50 henkilöä eri lohkoissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Suunta on nyt selkeästi parempaan, kuten kesää kohti on ollut odotettavissa. Silti yleinen varovaisuus on hyvä säilyttää, eikä rajoituksia voida purkaa kerralla, pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari kertoo.

Koronarokotukset jatkuvat 60-vuotiaiden ikäluokalle ja riskiryhmäläisille

Tiistaihin mennessä Kainuussa rokotusvuorossa olevista 60–65-vuotiaista oli rokotettu 43,5 prosenttia ja 65–60-vuotiaista 65 prosenttia.

Yli 70-vuotiaiden osuuden ei odoteta enää muuttuvan eli vanhempien ikäluokkien rokotekattavuus Kainuussa on 90 prosenttia.

Maakunnan yli 16-vuotiaista on nyt rokotettu 40 prosenttia yhteen kertaan.

– Olemme myös muistuttaneet tekstiviestillä iän perusteella nyt rokotusvuorossa olevia, ja aikoja varataankin hyvin Omasoten kautta. Loput noin 6000 yli 60-vuotiasta saadaan kuun puolivälin jälkeen todennäköisesti valmiiksi ja voidaan siirtyä viisikymppisiin, Koukkari laskee.

Edit: juttua päivitetty kello 15.

Koronavirus

Suositukset ja ohjeet

Yleinen maskisuositus yli 12-vuotiaille

Yleinen etätyösuositus on, ei etäopetussuositusta

Suositus välttää maakuntarajat ylittävää matkustamista. Ulkomaanmatkailu tulee rajoittaa vain välttämättömään

Alle 12-v ryhmätoiminnassa ei ole rajoitussuosituksia, 12–17-v suositellaan enintään 50 henkilön ryhmiä ja aikuisille yksilöharrastuksia ryhmien sijaan

(ikäihmisten ryhmäliikuntatoiminta ulkotiloissa turvavälejä noudattaen voi käynnistyä uudelleen)

Yksityistilaisuuksissa vahva suositus noudattaa turvaetäisyyksiä ja hygieniakäytäntöjä. Yksityisiä juhlia suositellaan järjestettävän mahdollisimman pienimuotoisina ja välttämään lähikontakteja.

Koronatestit

Koronatestiin tulee edelleen hakeutua matalalla kynnyksellä. Lisäksi suositellaan Koronavilkun käyttämistä älypuhelimessa.

Koronarokotuksiin voivat varata ajan seuraaviin ryhmiin kuuluvat:

1961 ja sitä aiemmin syntyneet. Ajanvaraus Omasote-palvelun valikosta paikkakuntansa iänmukaiset koronarokotukset. Rokotteena on Pfizerin tai Modernan mRNA-valmiste.

2005 tai sitä aiemmin syntyneet riskiryhmään 1 ja 2 kuuluvat. Ajanvaraus Omasote-palvelun valikosta paikkakuntansa riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvien koronarokotukset. Rokotteena on Pfizerin tai Modernan mRNA-valmiste.

Vapaita aikoja nettivaraukseen lisätään rokotteiden saatavuuden mukaan. Varaus- ja muut ohjeet on koottu Kainuun soten infosivulle sote.kainuu.fi/koronarokotukset.

Ajanvarausnumeroon 044 709 3788 pyydetään soittamaan vain, mikäli nettiajanvaraus ei ole mahdollista.

Sisätiloissa henkilömäärä nousee 50 osallistujaan.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä