Kajaanin kaupungin suunnittelemat virkistysmetsien hakkuut aiheuttavat vastustusta – kuka näistä asioista päättää?
Julkaistu: 7.12.2022 klo 18:19Nälkämaasta-podcastissa selvitetään, kehitetäänkö kaupungin virkistysmetsiä retkeily- vai talouskäyttö edellä.
Kajaanin kaupunki suunnittelee hakkuita virkistysmetsiin, esimerkiksi Pirunvaaralle. Tämä on saanut kaupunkilaiset takajaloilleen ja muun muassa keräämään adressia metsien puolesta.
Kiista metsien kohtalosta on ollut pitkällinen prosessi.
Metsätaloussuunnitelman käsittelyn kanssa samaan aikaan kaupunki on kehittänyt alueiden retkeilyrakenteita. Maastopyöräily-, kävely- ja talviretkeilyreitit tulipaikkoineen ovatkin innokkaassa käytössä.
Retkeilymahdollisuudet ja niiden parantaminen keräävät kiitosta kaupunkilaisilta, mutta hakkuusuunnitelmat huolettavat. Kehitetäänkö kaupungin virkistysmetsiä retkeily- vai talouskäyttö edellä?
– Noissa metsissä se taloudellinen tuotto ei varmaankaan ole ollut päällimmäinen tavoite. Olettaisin, että jonkinlaisia hoitotoimenpiteitä täytyy tehdä, että virkistyskäyttö sopisi hyvin yhteen kaikkien asioiden kanssa, toteaa Kajaanin kaupungin tekninen johtaja Jussi Heikkinen .
Metsätaloussuunnitelmaa kritisoivat ovat kuitenkin eri mieltä:
– Kun katsotaan näitä hakkuusuunnitelmia, niitä ei ole tehty mikään muu kuin taloudellinen veturi edellä. Jos halutaan tehdä metsänhoitotoimia, jotka ylläpitävät retkeilyrakenteita tai ennallistavat luonnon monimuotoisuutta, kyllä ne suunnitelmat silloin ovat erilaisia, sanoo Elsa Lankinen , joka on ollut mukana keräämässä hakkuita vastustavaa adressia.
Adressin on allekirjoittanut yhteensä 885 henkilöä. Suomen luonnonsuojeluliiton Kajaanin yhdistys ja Lohtaja-Huuhkajanvaara-Kettu kyläyhdistys luovuttivat sen Kajaanin kaupungin edustajille marraskuun lopussa. Adressia olivat vastaanottamassa tekninen johtaja Jussi Heikkinen sekä ympäristöteknisen lautakunnan jäsenet Minna Leinonen ja Mikko Alakärppä .
Allekirjoittajat vaativat kaupunkia luopumaan Pirunvaaran, Olliskanvaaran ja Otanmäen Pirttimäen avo- ja pienaukkohakkuista.
Mikä metsätaloussuunnitelmissa adressin allekirjoittajia eniten huolestuttaa? Entä kuka kaupungin metsien kohtalosta todella päättää?
Nälkämaasta -podcastin tuoreessa jaksossa Kajaanin virkistysmetsien käytöstä keskustelevat Elsa Lankinen Suomen luonnonsuojeluliiton Kainuun piiristä ja tekninen johtaja Jussi Heikkinen Kajaanin kaupungilta.
Kommentit
Jätä kommenttimetsuri töihin
8.12.2022 6:47
Eipä ole kaunista katseltavaa eikä helppokulkuista kun moto käy ” hoitamassa ” metsiä.
Nämä virkistyskäytössä olevat metsät pitäisi hoitaa metsurin. Näin jälki olisi siistimpää ja helpompaa kulkea.
Kotimainen kunniaan .
8.12.2022 6:45
Kyllä metsiä pitää hakata välillä vaikka ei raha pula oisikaan . Poiminta hakkuuna läpi niin vihreä tykkää .
Järki käteen
7.12.2022 19:47
Menkää metsään! Ei kaupungin lähellä tai keskustassa metsiä tai puita tai sorsia tarvitse suojella ja luonnonvastaisesti syöttää. Kaupunki ihmisille, luonto puille ja elukoille!
Dynaamisesti
7.12.2022 18:45
Yhteisiä metsiä pitää käyttää talouskäytön mukaan eli hakata ja istuttaa/kylvää uusi. Suomessa on valtion metsiä rauhoitettu määrä, joka ei ole missään suhteessa käyttöön. Tämä on tehty mustatuntuu-periaatteella, vedoten milloin monimuotoisuuteen, harvinaisiin lajeihin ja ties mihin ” luontoarvoihin ”. Suomessa on harjoitettu ja harjoitetaan vastuullista metsäpolitiikkaa, ei siitä ole kahta sanaa.
Der Alte
7.12.2022 9:02
Nämä ”luonnonsuojelijat” eivät ymmärrä tuon taivaallista metsien hoitamisesta! Metsiä pitää hoitaa, että ne pysyvät hyvässä kunnossa. Siinä touhussa tarvitaan myös hakkuita.
Kajaanin taajaman ympäristön metsät ovat säälittävässä kunnossa, kaipaisivat viipymättä kirvestä.
Antero Kärnä
7.12.2022 8:58
Mielestäni Kaupunkien puistometsiä pitää ehdotomasti hakata. Nehän ovat puistometsiä. erikseen ovat talousmet ja säästiömetsät. Jos alkaa järeä kuusiko heti ulko-ovelta, niin on se ahdistavaa, varjoisaa ikävää ja pimeetä aina. Ne kun sitte jokupäivä myrsky kaataa, niin kylllä ahistaa. Kasvakoot järeät männnyt puistoetsiSsä. harventakaa puistometsiä niin ihmiset ovat onnellisempia. Kaupunki saa myö puunmyntituloja.Ja kuinka kaunista on katsella ylenehtivää havupuun taimikkoa. Se on sitä hyödyntämistä ja ennallistamista. Metsän ennalistamista. En halua asumaa tiheän kuusikon keskelle. Ja tien varret puutosta pois ja havennus. Näkyy hirvet paremmmin. Harvennnetussa metsäsä marjasadot ovat parempia, eikä niihin eksy. Luotetaan metsäammatttilaisiin.. Eri asia on ne Jätiläismännyt ha jättikuuset kauempana metsässä. Ne tule sästäää.
Eila Aavakare
7.12.2022 14:08
Hyvä kommentti. Tavallista talousmetsää voi aivan huoletta käyttää myös virkistys tarkoitukseen.
Synkkä kuusikko ei paljon mieltä hoida. Valoa tarvitsee kasvava uusi taimikko ja aluskasvillisuus. Oikea aikaiset harvennukset ovat hyvin tärkeitä toimenpiteitä metsänhoidollisesti. Valoisassa, aurinkoisessa metsässä virkistyy.
Mitä jos metsiä ei uudisteta, puut kaatuvat aikanaan ristiin rastiin. Tulevat sukupolvet eivät nää sitä metsää. Ollaanko niin itsekkäitä, että ajattelemme vain itseämme. Lapset toteavat: ”Ettehän te ole osanneet metsiä edes hoitaa”!