Kankaisen suojamaskin käyttö jää oman harkinnan varaan – hallitus alkaa hahmotella sitä, saadaanko koulut auki vielä tälle keväälle
Julkaistu: 17.4.2020 klo 18:17Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin valoivat uskoa koronakriisin keskellä eläviin kansalaisiin. Niinistön mukaan olemme kohdanneet mahdottoman, mutta "tämä pirulainen on voitettavissa". Liikennemäärät kasvoivat aavistuksen Uudeltamaalta poispäin, vaikka hallitus suosittelee kotona pysymistä.
Kankaisten suojamaskien käytöstä on käyty keskustelua, joka on hämmentänyt monia. Pitäisikö myös tavallisten kansalaisten käyttää kankaisia suojamaskeja, vaikka viranomaisten mukaan ne eivät suojaa maskin käyttäjää koronavirukselta? Sen sijaan kankaiset maskit voivat suojata muita ihmisiä.
Suomessa virallista ohjeistusta maskien käytöstä ei ole annettu. Valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa pääministeri Sanna Marin (sd.) vetosi siihen, että linjauksia tehdessään hallitus tukeutuu terveysviranomaisten ja asiantuntijoiden suosituksiin.
Hän piti ymmärrettävänä sitä, että maskien käyttöön liittyvä keskustelu on herättänyt ristiriitaisia tunteita.
– Minun tietojeni mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella ei ole virallista linjausta siitä, että suositeltaisiin oireettomille ihmisille esimerkiksi kangasmaskien käyttämistä omassa arjessaan. Minä en tietenkään pääministerinä ole oikea henkilö kertomaan siitä, millä tavalla meidän pitäisi arjessamme toimia liittyen vaikka näihin suojavarusteisiin. Tällaista ohjeistusta tietojeni mukaan THL ei ole antanut, mutta yksittäisiä näkemyksiä on esitetty, ettei siitä haittaakaan ole, jos tällaista kangasmaskia käyttää, mutta yleistä suositusta ei ole annettu, Marin vastasi Lännen Median esittämään kysymykseen.
Koulujen avaamista aletaan selvitellä
Pääministeri kertoi, että hallitus alkanee ensi viikolla etsiä ratkaisua siihen, voidaanko kouluja avata ja miten käy kesän suurten yleisötapahtumien. Hallituksen linjauksen mukaan yli 500 hengen tapahtumien järjestäminen on kielletty toukokuun loppuun asti.
Koronatilanteen vuoksi myös kahvilat ja ravintolat ovat kiinni kesäkuun alkuun.
– Olettaisin, että ensi viikolla meillä olisi sellaista informaatiota ja dataa taustalla, että pääsisimme hahmottelemaan, joskaan emme vielä lopullisesti päättämään, missä järjestyksessä rajoitustoimenpiteistä voidaan luopua. Silloin tarkastellaan myös koulujen tilannetta. Isojen yleisötilaisuuksien kohdalla olisi kohtuullista, että hallitus mahdollisimman aikaisin linjaisi, jatkuisiko rajoitus vielä toukokuusta eteenpäin.
Suomessa on tähän mennessä todettu yli 3 300 koronavirustartuntaa. Koronaan on menehtynyt 75 ihmistä.
Presidentti peräsi malttia ja itsekuria
Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin valoivat uskoa koronakriisistä selviämiseen yhteisessä tiedotustilaisuudessa. Niinistö vaati kansalaisilta malttia ja itsekuria.
Pääministeri Marin kiitteli sitä, millä tavalla ihmiset ovat noudattaneet heille annettuja ohjeita koronaviruksen leviämisen estämiseksi.
– Vaikka kriisi on yhteinen, se koskettaa meitä kaikkia eri tavoin. Isovanhemmat kaipaavat lapsiaan ja lapset isovanhempien syleilyjä ja leikkejä, niin meidänkin perheessämme.
Perjantai-iltapäivänä kello neljän aikaan liikennemäärät Uudeltamaalta kolmos- ja nelosteillä Tampereen ja Lahden suuntaan olivat lievässä kasvussa torstain samaan aikaan verrattuna. Näissä suunnissa on enemmän kesämökkejä kuin Turkuun ja Kotkaan vievien valtateiden varrella, joissa liikennemäärät eivät juuri muuttuneet.
Tampereen tieliikennekeskuksen päivystävä liikennekeskuspäällikkö Eero Sauramäki kertoi Lännen Medialle, että kokonaisliikennemäärät ovat kuitenkin edelleen pienet, eikä suurta ryntäystä Uudeltamaalta pois ole havaittu liikkumisrajoituksen poistamisen jälkeen.
Hallitus suosittelee yhä välttämään matkustamista ja kehottaa pysymään kotona.
Järjestöt puhuivat perheiden huolista
Marin avasi Suomi toimii -hankkeen, joka tekee näkyväksi ruohonjuuritasolla tehtävää auttamistyötä.
– Kutsumme ihmisiä kertomaan esimerkkejä, tärkeitä ovat isot ja pienet teot. Haluamme, että Suomi selviytyy kriisistä ulos vahvempana ja että oppisimme onnistumisistamme ja epäonnistumisistamme, pääministeri totesi.
Marinin ja Niinistön yhteisessä tiedotustilaisuudessa puhuivat myös eri järjestöjen edustajat. SPR:n pääsihteeri Kristiina Kumpula muistutti, ettei virus ole tasa-arvoinen vaan toiset pärjäävät paremmin kuin toiset.
Mieli ry:n toiminnanjohtaja Outi Ruishalme kertoi, että järjestöt saavat paljon viestejä, joissa kerrotaan tulevaisuuden peloista, ahdistuksesta ja kiristyneestä perhe-elämästä.
– Stressitaso perheissä nousee, kun kaikki ovat neljän seinän sisällä – miten kauan tätä kestää. Alkoholi aiheuttaa ristiriitoja. Nuorilla on kurjaa, kun he eivät pääse tapaamaan kavereitaan, ja he ovat myös huolissaan vanhemmistaan, hän sanoi.
Niinistö osallistui etänä
Niinistö aloitti videoyhteydellä pidetyn puheenvuoronsa toteamalla, ettei kukaan meistä osannut ennakoida, mihin muutamassa kuukaudessa päädytään.
– Olemme kohdanneet mahdottoman, mutta tämä pirulainen on voitettavissa – me nujerramme sen, Niinistö sanoi.
Hän korosti puheenvuorossaan annettujen ohjeiden ja sääntöjen noudattamisen tärkeyttä, vaikka tilanne herättää ahdistusta ja sisäistä painetta.
– Silloin on hillittävä itsensä. Haettavia malttia, kaikki tämä on itsekuria. Sillä tavalla suojaamme itsemme ja myös läheisemme, hän sanoi.
Niinistö totesi myös, että vaikka nyt olemme mahdottoman edessä, parempi aika koittaa vielä.
– Jos me ja kun me tämän mahdottoman nujerramme, kannattaa muistaa, että sille joka mahdottoman voittaa, kaikki on mahdollista.
EDIT: Juttuun on tarkennettu pääministerin sitaatteja, jotka koskevat suojamaskien käyttöä ja koulujen mahdollista avaamista. Lisätty tieto perjantain alkuillan liikennemääristä Uudeltamaalta.
Kommentit
Jätä kommenttiOnko laki niin kuin sitä kulloinkin "luetaan"?
17.4.2020 17:01
Olen miettinyt, että miksi minua suuresti ärsyttää ja toisaalta tunnen suurta myötähäpeää viimeaikaisia ”koronainfoja” kuunnellessa, siispä alla hieman pohdintoja ja puheenvuoro tuon tunteen syistä, näin tavallisen kansalaisen suunnalta katsottuna.
Kun kriisitilanteen eteen tullessa ja sitä ryhdyttäessä ratkaisemaan alkavat asiat ”tökkiä” pahasti ja tuolloin käyttöön otetaan erilaisiin toiveisiin ja ihmisten uskomuksiin vetoaminen, kuten ”Tsemppiä kaikille” ja ”Kyllä me tästä selviämme” lausahdukset, tulee väistämättä mieleen tarkoitus ”ostaa aikaa”, jotta eteen tulleet ongelmat saataisiin jotenkin edes ratkaistuiksi. Toisaalta vaikuttaisi, että ennakoivaa uutisointi jo vielä tapahtumattomista korjauksista on toinen, jolla koetetaan voittaa aikaa ja valaa uskoa ihmisiin. Tästä hyvänä esimerkkinä oli huoltovarmuusvarastojen olemassaolosta tiedottaminen ja, että siellä on varmasti riittävästi materiaalia tarpeen tullessa, tietämättä kuitenkaan varastojen todenperäistä laitaa. Toinen oli ennakkouutisointi maahan tulevista suurista suojainmääristä, joilla huutava suojainpula ratkaistaan pikaisesti. Väittäisin, että on jopa sorruttu disinformaation levittämiseen, joko ” ymmärtämättömyyttään” tai kriisin ratkaisuista vastuussa olevien organisaatioiden vastuualueiden epäselvyyksien vuoksi. Tällaisesta on hyvä esimerkki kasvosuojainten käytön ohjeistuksessa osio, millaisia suojaimia voi turvallisesti milloinkin käyttää ja millaisia ei. Myös eräänlaisesta disinformaatiosta on hyvänä esimerkkinä uutisoinnit, joilla annetaan ymmärtää, että hoitopaikoissa on ”riittävästi” suojaimia käytettävissä niin, että potilaat, kuin hoitajatkin ovat riittävästi suojatut. Totuus vaikuttaisi kuitenkin olevan toisenlainen, kuin mitä voimakkaasti toistuvassa tiedotuksessa annetaan julkisesti ymmärtää. Osin varmaan on syynä myös hoitolaitosten johdon haluttomuus kertoa todellista tilannetta julkisuuteen. Häpeähän tässä tästä ”katastrofista” jakautuu kovin monelle osapuolelle.
Tuntuu, että kovin harva ”johtaja” haluaa henkilökohtaisesti ottaa vastuuta ohjeistuksesta, vaan kaiken tulisi tulla jostain ylempää. On kovin ihmeellistä, että pelkkien kasvomaskien käyttöön odotetaan ohjeistusta THL:ltä ja Sosiaali- ja terveys ministeriöltä, jopa ministereiltä. Luulisi niin työsuojelulaista, kuin tartuntatautilaistakin löytyvän sen verran selkänojaa päätöksille, että ohjeistusta ei tarvitsisi kauempaa odotella. Se jos kyseisten lakien rikkomiseen (ohjeistamiseen) joudutaan pakottavissa tilanteissa (puute suojaimista) on asia, johon hallituksen tulee puuttua pikaisesti ja ottaa siitä vastuu. Lainsäätäjän on tuolloin kerrottava kuinka ”lakia saa rikkoa” eteen tulleessa tilanteessa, eikä lakien tulkinta saa jäädä kentällä toimivien tehtäväksi.
Hallitus lisää ahdistusta
17.4.2020 16:16
Ahdistusta Suomessa kasvattaa Marinin hallitus joka korottaa polttoaineiden veroja. Tämä aiheuttaa lisää kustannuksia maakunnissa ja maaseudulla asuville ihmisille.
Maanviljelijöille, eläkeläisille jne.
Mistään kompensaatiosta tälle verojen korotukselle Marinin hallitus ei ole kertonut.
Outi-73
17.4.2020 18:40
Eiköhän se kuka aiheuttaa kustannuksia ja kenelle mene kuitenkin ihan toisin päin.