Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja pettyi verkon Silakat-liikkeeseen – "Asiallinen postaukseni poistettiin liikkeen Facebook-sivuilta"
Julkaistu: 31.12.2019 klo 11:46Mukaan aikovien toivotaan tutustuvan huolellisesti liikkeen pariaatteisiin ja tavoitteisiin.
Verkossa nopeasti kasvava Silakat-liike saa osakseen jo arvostelua.
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi kertoo liittyneensä Silakat-liikkeen Facebook-ryhmään ja pettyneensä heti.
– Asiallinen ja ryhmän tarkoitukseen liittyvä postaukseni poistettiin liikkeen Facebook-sivuilta. Myöhemmin minut erotettiin ryhmästä. Sittemmin sen kerrottiin olleen virhe, mutta takaisinkaan en ole ryhmään päässyt.
Romakkaniemi kirjoittaa poistetussa aloituksessaan, että fasistisia piirteitä esiintyy sitä enemmän, mitä kauemmas mennään maltillisesta, liberaalista keskustasta. Hän toteaa, ettei silmiä saa ummistaa myöskään vasemmistolaisiksi leimatuilta, fasistisia piirteitä sisältäviltä liikkeiltä.
Romakkaniemi viittaa kirjoituksessaan Kari Enqvistin kolumniin, jossa tämä kirjoittaa, että Hampurin G20-kokouksen anarkistitiriehakin oli eräiltä piirteiltään fasistista.
– Kaikesta huolimatta toivotan onnea ja menestystä kaikille niille, jotka silakoiden joukkoon hyväksytään, Romakkaniemi toteaa.
Silakat-liike oli saanut maanantain iltapäivään mennessä sekä Facebookissa että Twitterissä yli 10 000 seuraajaa. Tuhansien sosiaaliseen mediaan tulevien keskusteluavausten ja kommenttien moderointi on nyt liikkeelle suuri haaste.
Liikkeen esikuva on Italiassa perustettu liike, joka vastustaa oikeistopopulisti Matteo Salvinin La Lega -puoluetta.
Silakat-liikkeen perustajiin kuuluva Assi Uusikallio iloitsee liikkeen nopeasta kasvusta. Hän tähdentää, että toiminta hakee vielä muotoaan.
– Kun mukaan tulee paljon ihmisiä, heillä voi olla monista asioista kovin monenlaisia näkemyksiä. Toivomme, että kaikki mukaan aikovat lukevat periaatteemme. Jos kokee, että voi yhtyä luettelemiimme, meille tärkeisiin näkemyksiin, on tervetullut mukaan silakkaparveen.
Johannes Koski kertoo blogissaan perustaneensa Silakat-tilin tuttaviensa kanssa. Al-Hol-keskustelu vaikutti Kosken mukaan ilmiön syntyyn.
Suomeen tuotiin jouluna kaksi orpoa lasta al-Holin leiriltä. Lasten tulosta lähetettiin live-striimejä Youtubeen.
– Sadat ihmiset katsoivat striimejä ja kirjoittivat halventavia kommentteja lapsista, ohjasivat striimaajia saamaan lapset kiinni sekä selvittivät yhdessä joukkoistetusti virkailijoiden nimiä, Koski kirjoittaa blogissaan.
Koski kertoo liikkeen tiedotteessa, että Silakat edustaa rauhanomaista vastavoimaa populistiselle, vihaa ja rasismia provosoivalle politiikalle. He ovat Kosken mukaan muista tahoista riippumaton ja poliittisesti sitoutumaton ryhmä ihmisoikeuksia arvostavia rivikansalaisia.
Liike ei halua tapahtumiinsa puoluetunnuksia. Suunnitteilla on rauhanomainen mielenilmaus, jossa keräännytään sovittuna aikana yhdessä seisomaan hiljaa ennalta valitussa paikassa.
– Annamme tukemme demokratian ja oikeusvaltion puolustamiselle, arvostamme yhdenvertaisuutta ja rasismin vastaista työtä ja kannatamme työtä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Olemme vastuullisen journalismin ystäviä ja uskomme rakentavaan poliittiseen keskusteluun, Koski kirjoittaa.
Suomessa silakat, Italiassa sardiinit
Silakat-liikkeen esikuva on Italiassa perustettu liike, joka vastustaa oikeistopopulisti Matteo Salvinin La Lega -puoluetta.
Neljän bolognalaisnuoren perustama sardiiniliike kasvoi massaliikkeeksi, joka veti mukaan mielenosoitukseen 15 000 ihmistä.
Sardiiniliike on ottanut nimensä sardiineista, sillä sen edustajat pakkautuvat toreille tiiviiksi kuin säilykekalat purkissa. Sardiini on pieni kala, mutta parvessa silläkin on voimaa.
Kommentit
Jätä kommenttiHuonokuulonej ja hijashoksanen savolaenen
7.1.2020 9:03
Hyvällä asijalla nämä silakat ov, vuan kum männöövät telekkarii’ asijoosa esittämmään, niin saesivat kiinnittee huomijota puheilimasuusa.! Nyt puhetta tulloo liikanaesella kiireellä, ja iäntäminej jiäp huolimattomaks ja veltoks. Eikö se oes tärkeempätä, että kuulijat piäsisj asijasta tolokulle?
Raahallista, kiirehtimätöntä puhetahtija ynnä huolellista ja jäntevätä iäntämistä eli hienosti sanottuna artikuloentija!
iikooällä
1.1.2020 17:10
Romakkaniemi on sieltä kaukaa äärioikealta. Siellähän tarjotaan palkankorotusten sijaan lkansakunnallista ylemmyyttä” yms. Sipilän hallitushan lahjoitti miljarditolkulla rahaa ns yrityksille., kuusi ja puoli miljardia.Ja Sipilän ja Orpon linja jatkuu. Joka vuosi työntekijät maksavat viisisataamiljoonaa aiemmin työnantajille kuuluneita sosiaalimaksuja.
Kova on fasismin kaiku Suomessa
Muuten, koettakaapa saada Kauppakamarin nulikoita (erään toimittaja Aarnon käyttämä ilmaus) kritisoiva kommentti läpi EKn propagandalehdessä, eli Hesarissa.
jusa
1.1.2020 9:44
Tavallinen kansalainen ei tarvitse minkään ryhmän ajatuspoliisina olemista vaan hän osaa muodostaa mielipiteensä itse.
Tämä ryhmä esiintyy sitoutumattomana, mutta takaa löytyy politiikassa ehdolla olleita henkilöitä.
Tanskan pääministeri ja demari on linjannut, että vain lapsia tuodaan al-Holista. Ei naisia. Lieneekö tämä Tanskan pääministeri silakoista rasisti ja populisti?
Sardiini
31.12.2019 12:16
Täyttä hupiukkotouhua koko silakkaliike. Kyllä sitä on joutilailla aikaa, kun joutavat keikkumaan kaiken maailman touhuissa. Tuo on yhden totuuden meininkiä. Vähän niinkuin Uuno Turhapurossa, että vain oikeanlainen rauha kelpaa. Jokainen järkevä ihminen vastustaa fasisimia, mutta en ainakaan itse lähde tuollaisiin porukoihin mukaan millään. Erittäin suvaitsematon liike koko silakat.
Sensuroiva ryhmä
31.12.2019 16:07
Vain punavihreät näkemykset ovat sallittuja kyseisen ryhmän sivuille. Näistä liikkeistä lienee kyseisen ryhmän perustajatkin?
Tämmöisen ryhmän olemassaolosta ei tarvitse edes uutisoida.
N.N.
31.12.2019 10:17
Olenkin odottanut, milloin Kainari uutisoi Silakat. Liike on saanut nopeasti laajan kannatuksen, eilen sillä oli jo yli 13 000 jäsentä esim. fb-ryhmässä. Ainakin Yle , Turun Sanomat ja HS ovat tehneet siitä asiallisen uutisoinnin. Kainarissa huomion sai kuitenkin yhden erimielisen henkilön ulostulo. Tämäkö on tässä ilmiössä se uutinen? Onko lehden tarkoituksena uutisoida kansanliikkeestä negatiivisesti, jolloin ainoastaan klikkailijat ja öyhöttäjät heräävät? Olisiko aihetta muuhunkin?
jusa
31.12.2019 18:15
Joku 10 000 facebookkilaisen ryhmä on kaukana kansanliikkeestä. Sen jäsenet lienee vihreiden ja vasemmistoliiton jäseniä?
mot.
31.12.2019 11:51
KS on kirjoittanut ensimmäisen jutun pari päivää sitten.