Kiinassa puolue-eliitti kokoontuu tavallista lyhyempään vuosikokoukseensa – aiheena massatyöttömyydestä selviäminen
Julkaistu: 22.5.2020 klo 6:31Lähes täystyöllisyyteen tottuneessa Kiinassa 150 miljoonan ihmisen arvioidaan olevan yhtäkkiä vailla työtä. Harva heistä saa työttömyyskorvausta, joten ihmiset ovat tyhjän päällä.
Synkät talousnäkymät sävyttävät nyt ilmapiiriä Kiinassa. Erityisen huolestuttavana pidetään työttömyyden nopeaa lisääntymistä talouden taantuessa koronaviruskriisin seurauksena ensimmäisen kerran 45 vuoteen.
– Hallitseva kommunistipuolue tietää taloudellisten vastoinkäymisten aiheuttavan tyytymättömyyttä kansan keskuudessa. Puolue yrittää siksi nyt kiinnittää kiinalaisten huomion siihen, miten tehokkaasti se on onnistunut pysäyttämään koronaviruksen leviämisen, autonomisessa Hongkongissa toimiva Kiina-tuntija Johnny Lau Yui-siu toteaa.
Lau viittaa puolueen päätökseen kutsua Kiinan kansankongressi koolle perjantaina alkavaan istuntoon Pekingissä. Puolue haluaa siten näyttää kiinalaisille, että virustilanne on hallinnassa koko maassa.
Vuosittaiseen Vuosittaiseen kokoukseen osallistuu lähes 3 000 jäsentä kaikista maakunnista. Istunto järjestetään yleensä maaliskuun alussa, mutta virustilanteen vuoksi sitä jouduttiin tällä kertaa lykkäämään ensimmäisen kerran. kokoukseen osallistuu lähes 3 000 jäsentä kaikista maakunnista. Istunto järjestetään yleensä maaliskuun alussa, mutta virustilanteen vuoksi sitä jouduttiin tällä kertaa lykkäämään ensimmäisen kerran.
Vaikka kansankongressi on käytännössä pelkkä kumileimasin, Kiinan johto pitää istuntoa erittäin tärkeinä. Sen avulla johtajat haluavat luoda kuvitelman demokraattisesta järjestelmästä autoritaarisessa yhden puolueen hallitsemassa maassa.
Normaalia lyhyempi kokous
Nyt alkava, viikon kestävä istunto on koronavirustilanteen seurauksena tavallista lyhyempi, ja ulkomaalaisten toimittajien mahdollisuudet seurata tapahtumia ovat normaaliakin rajoitetummat.
Kongressin jäsenille on tehty etukäteen selväksi, että uusien työpaikkojen luominen asetetaan nyt etusijalle. Pääministeri Li Keqiang totesi huhtikuussa tämän olevan välttämätöntä yhteiskunnallisen vakauden ylläpitämiseksi.
Li korosti, että on erityisen tärkeää työllistää tänä vuonna yliopistoista valmistuvia opiskelijoita. Heitä on melkein yhdeksän miljoonaa, eikä puolue halua missään nimessä tyytymättömyyden leviävän heidän keskuudessaan.
Miljoonia uusia köyhiä
Presidentti Xi Jinping on puolestaan useaan otteeseen kehottanut elinkeinoelämää tekemään kaikkensa saadakseen talouden rattaat taas pyörimään. Xi on pistänyt arvovaltansa peliin asettamalla kunnianhimoisia taloudellisia tavoitteita, joiden toteuttamista pidetään nyt viruskriisin seurauksena lähes mahdottomana.
Kiinan talouden on esimerkiksi tämän vuoden lopulla oltava kaksi kertaa suurempi kuin mitä se oli vuonna 2010. Ennen viruskriisin alkamista tavoitteen katsottiin olleen saavutettavissa, mutta ilman talouden poikkeuksellisen nopeaa ja pikaista elpymistä, se ei toteudu.
Xi on myös sanonut pitävänsä huolta siitä, ettei yksikään kiinalainen elä köyhyydessä, kun tämä vuosi päättyy. Uuden työttömyyden myötä köyhien määrän uskotaan kuitenkin lisääntyvän useilla miljoonilla.
Ensi vuonna Kiinassa juhlistetaan kommunistipuolueen perustamisen satavuotispäivää. Xi toivoo Kiinan kehittyneen silloin omien sanojensa mukaan "kohtuullisen hyvinvoivaksi maaksi", mutta tämänkin sanotaan nyt jäävän unelmaksi.
Ystävätkin skeptisiä
Ulkopoliittisesti Kiina on puolustuskannalla. Koronaviruskriisi on vahingoittanut Kiinan arvovaltaa sekä lännessä että useissa siihen yleensä myötämielisesti suhtautuvissa Aasian ja Afrikan maissa.
Monet naapureista katsovat kommunistipuolueen peitelleen totuutta, kun virus alkoi levitä joulu- ja tammikuussa. Kiina on nyt vastahakoisesti suostunut siihen, että Maailman terveysjärjestö WHO tekee asiasta selvityksen, mutta vasta kun virustilanne on hallinnassa kaikkialla.
Kiinan ja Yhdysvaltojen välit ovat kireät. Presidentti Donald Trump uhkaa vaatia valtavia korvauksia vahingoista, joita hän sanoo Kiinan aiheuttaneen. Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen kauppasota jatkunut jo yli kaksi vuotta. Tulitauoksi verrattavissa oleva vaihe on parhaillaan meneillään, mutta Trump aikoo pian kiristää Kiinan vastaisia toimia.
Presidentti Xi Jinpingille Presidentti Xi Jinpingille tilanne on kiusallinen. Hän on määrätietoisesti kohottanut Kiinan ulkopoliittista profiilia, mutta tämä on kostautumassa. tilanne on kiusallinen. Hän on määrätietoisesti kohottanut Kiinan ulkopoliittista profiilia, mutta tämä on kostautumassa.
Kommunistipuolue päättää kaikesta
Kansankongressi on teoriassa Kiinan mahtavin valtiollinen elin. Sen pitäisi toimia maan parlamenttina, mutta käytännössä jäsenet hyväksyvät poikkeuksetta kommunistipuolueen tekemät lakiesitykset ja linjaukset.
Viralliset tiedotusvälineet kiinnittävät aina paljon huomiota yleensä kaksi viikkoa kestävään kokoukseen. Nyt alkava istunto on koronavirustilanteen seurauksena lyhyempi. Ulkomaalaisten toimittajien mahdollisuudet seurata tapahtumia ovat normaaliakin rajoitetummat.
Kansankongressivaalit järjestetään joka viides vuosi. Vaalit ovat kuitenkin näennäiset, sillä kommunistipuolue päättää kulissien takana ketkä pääsevät jäseniksi.
Kansankongressin tehtävänä on myös valita presidentti ja varapresidentti sekä nimittää pääministeri. Nämäkin vaalit ja nimitykset on aina ratkaistu etukäteen.
Mielenkiintoisena pidetään lähinnä vain sitä, kuinka moni uskaltaa uhmata puoluetta äänestämällä vaikkapa tyhjää. Yleensä niskoittelijoita on vain muutamia, joista useimmat ovat luultavasti painaneet vahingossa väärää nappia.
Kommentit
Jätä kommenttivaari pohjoisesta
23.5.2020 18:31
Toivoa sopii että Suomenkin riippuvuus Kiinan orjatyövoimasta (ihmisoikeusrikkomukset, vähemmistöjen vainot, lapsityövoima ja törkeät ympäristörikokset) pandemian seurauksena selkeästi vähenee.
Suomen matkailukin, teollisuuden vanavedessä aivan liiaksi laskee ja haikailee kiinalaisten likaisten rahojen oerään.