Ulkomaat

Kiinassa uusia koronatartuntoja eniten viiteen kuukauteen – uuden tutkimuksen mukaan jopa kaksi kolmesta oireettomia

Kiinan pääkaupungissa Pekingissä suljettiin perjantaina kaikki uskonnolliset paikat koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Lisäksi Pekingistä estettiin pääsy Shijiazhuangin kaupunkiin johtavalle maantielle. Lähes 300 kilometrin päässä sijaitsevassa Shijiazhuangissa on havaittu koronatartuntojen ryväs.

Uusien tartuntojen määrä nousi Kiinassa tällä viikolla suurimmaksi viiteen kuukauteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tartuntoja on virallisesti todettu Kiinassa selvästi vähemmän kuin joissakin muissa maissa ja vähemmän kuin viime vuoden alussa. Uusia tartuntoja kerrottiin perjantaina olleen 53 ja torstaina 63.

Tartuntoja on todettu Kiinassa Johns Hopkins -yliopiston tietojen mukaan yhteensä 96 484 ja covid-19-tautiin on kuollut 4 788.

Viranomaiset ovat ottaneet käyttöön hitaan alun jälkeen kovia rajoitustoimia, kuten massatestausta ja kokonaisten asuinalueiden sulkemista.

Tutkimus: kahdella kolmesta ei oireita

Uusi koronavirus havaittiin ensimmäisen kerran Wuhanissa joulukuussa 2019. Kaupungissa epäillään saaneen tartunnan jopa kolminkertainen määrä ihmisiä virallisiin tartuntalukuihin verrattuna.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Näin kertoo kiinalainen tutkimus, joka ilmestyi tällä viikolla PLOS Neglected Tropical Diseases -julkaisussa.

Ensimmäinen epidemia liitettiin mereneläviin keskittyneeseen toriin Wuhanissa. Viimein 23. tammikuuta 2020 Kiina pani Wuhanin ja muut kaupungit Hubein provinssissa koronasulkuun.

Tuore tutkimus tehtiin analysoimalla 60 000 terveen ihmisen verinäytteet, jotka oli otettu eri puolilta Kiinaa maaliskuusta toukokuuhun vuonna 2020.

Wuhanilaisten verinäytteistä 1,68 prosenttia sisälsi koronaviruksen vasta-ainetta, kun ympäröivässä Hubein provinssissa luku oli 0,59 prosenttia ja muualla Kiinassa 0,38 prosenttia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tutkijat arvioivat, että Wuhanissa jopa 168 000 ihmistä olisi saanut koronatartunnan. Virallisten lukujen mukaan sairaalahoitoon päätyi 50 340 ihmistä.

Kaupungissa on yli 10 miljoonaa asukasta.

Tutkijat arvioivat, että ainakin kahdella kolmesta tartunnan saaneista ei ollut oireita. He epäilevätkin, että virus voi selviytyä asuinyhteisössä pitkän ajan ilman, että kukaan joutuu sairaalahoitoon.

WHO:n ryhmä ei päässyt Kiinaan

Maailman terveysjärjestö WHO:n tutkijoiden oli määrä saapua tällä viikolla Kiinaan tutkimaan koronaviruksen alkuperää, mutta kymmenen hengen ryhmälle ei ole toistaiseksi annettu maahantulolupaa.

Osa ryhmästä oli jo ehtinyt lähteä matkaan.

WHO:n pääsihteeri Tedros Adhanom Ghebreyesus kertoi tiistaina olevansa viivästykseen hyvin pettynyt ja korosti jälleen, että kyseinen tutkimus kuuluu WHO:ssa tärkeimpiin asioihin.

Kiinaa on arvosteltu paljon siitä, kuinka se hoiti koronavirusepidemian alkumetrit ja päästi viruksen leviämään maailmanlaajuiseksi pandemiaksi.

Nyt maan viranomaiset pyrkivät muuttamaan koronaviruksen syntytarinaa. Uutistoimisto Reutersin mukaan esimerkiksi kiinalaisdiplomaatti Wang Yi sanoo, että "yhä suurempi määrä tutkimuksia" näyttää viruksen ilmaantuneen monilla alueilla maailmassa.

WHO:n terveyskriisiohjelman johtaja Mike Ryan on aiemmin kutsunut tällaisia teorioita "arvailuun perustuviksi".

Aluksi Kiinan omat viestimet puhuivat Wuhanin koronaviruksesta, mutta nyt sosiaalisessa mediassa käytettyjä ilmaisuja ovat muun muassa "amerikkalainen virus" tai "Trump-virus".

Kiinassa media on myös jaksanut muistuttaa, kuinka huonosti etenkin Yhdysvallat ja Britannia ovat pystyneet hoitamaan asiansa koronaviruspandemiassa.

Kiinan pääkaupungissa Pekingissä asukkaat jonottivat perjantaina koronatestiin.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä