Kolumni: Helvetintuleen herätti vasta Macronin twiitti
Amazonin helvetintulet ovat palaneet viikkotolkulla, mutta oikeastaan se ei ole edes yllätys.
Brasilian presidentti Jair Bolsonaro ennakoi tulevaa puheissaan ja teoissaan jo heti valintansa jälkeen.
Kukaan tuskin silti uskoi, miten järjettömiin mittasuhteisiin polttouhraus lopulta kasvaisi.
Juuri tässä on syytä huoleen, vaikka EU:ssa perjantaina herättiinkin.
Euroopan johtajien suhtautuminen Amazonin kiirastuleen vaikutti pitkään samalta kuin monen rivisuomalaisen huokailu tyypillisessä aamukahvikeskustelussa.
Huoli tuntui olevan korkeintaan se, nouseeko kahvin hinta ja kehtaako vielä ostaa brassilihaa.
Mielessä on oma talous, vaikka olisi jo pitkään pitänyt kysyä, poltetaanko Pariisin ilmastosopimuksen ja Greta Thunbergin tuomat pienetkin toivonhäivähdykset sademetsien mukana.
Vielä torstaina suomalaisministerit puhuivat huolestuneista tuntemuksista ja mahdollisista toimista syyskuussa tai Suomen EU-puheenjohtajakauden lopulla.
Pankin räjäytti vasta Ranskan presidentti Emmanuel Macronin tviitti.
Suomessa sitä seurasi kannanottojen ja tiedotteiden suma. Melkein jokaisessa eduskuntapuolueessa havahduttiin aamupäivällä siihen, että Amazon palaa.
Sama äkkimuutos näytti tapahtuneen koko Euroopassa, ja kaikkialla vaatimukset ulottuivat yhtäkkiä tuontiboikotista lihantuontikieltoon ja Mercosur-sopimuksen jäädyttämiseen.
Mitä tapahtui torstain ja perjantain välillä? Brasiliassa ei mitään edellisiä viikkoja kummempaa.
Jos Amazonin merkitys ilmastolle ja biodiversiteetille eivät ole olleet tiedossa tai meneillään oleva hävityksen kauhistus iskenyt EU:n valtaapitävien tajuntaan jo viikkokausia sitten, on syytä olla todella huolissaan.
Ilmasto- ja biodiversiteettikatastrofin alla tarvitaan johtajia, jotka ymmärtävät tärkeimpien asioiden painoarvon jo ennen kuin someliikehdintä on käynnissä.
On järkyttävää, jos vasta mediakohu tai savun pimentämää Sao Pauloa esittävät kuvat somessa herättävät ymmärtämään, mistä on kyse.
Ehkä näin ei olekaan. Kenties vielä pahempaa on se, jos äkkimuutoksen syy oli kansalaishuolen hyödyntäminen sen jälkeen, kun sen massiivisuus huomattiin.
Ei kai poliittisten pisteiden keruu sittenkin motivoinut Amazonia enemmän?
Erityisen heikko oli Suomi EU:n puheenjohtajana.
Ihan oikeasti, nyt ei edes ole kyse itänaapurista. Odotettiinko meillä johtaja-asemasta huolimatta, että isommat kaverit kertovat ensin, mitä mieltä saa olla?
Kommentit
Jätä kommenttiLiisa Pyykkönen
26.8.2019 9:13
Ei Brasilian liha ole yksin syyllinen viljelyaukkoihin, siellä on sellaisia soija blantaaseja kertoi tuttavani joka on siellä ollut liikkeellä autolla. Kuusikymmentä kilometriä ajanut että kahtapuolta ollut vain soijaviljelmää.