Ulkomaat

Kolumni: Lääkärit joutuvat valitsemaan, kuka saa tehohoitoa – Saksissa itäisessä Saksassa teho-osastot täyttyivät koronapotilaista

Keskiviikkona saksalaiset saivat ensimmäistä kertaa luettavakseen pelätyimmän uutisen: lääkärien on pakko valita, kuka pahimpaan kuntoon joutuneista koronapotilaista saa happea ja kuka ei. Koronapotilaiden tehohoidon paikat ovat täyttyneet Saksissa, entisen Itä-Saksan alueella.

Potilaita ei voida siirtää aina muihin sairaaloihin, sillä lähiseutujen teho-osastot ovat täynnä ja osa potilaista ei kestä lennätystä kauemmaksi. Sen takia tehohoitoa tarvitsevia täytyy jättää kevyemmälle hoidolle. Sitten vain toivotaan, että potilas selviäisi.

Kokonaisuutena tilanne Saksan sairaaloissa on vielä hyvä. Nyt puhutaan viime päivien yksittäistapauksista pahimmalla tautialueella, mutta yksikin tapaus on liikaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Saksilainen klinikka kiisti epäilyt, että kukaan olisi kuollut potilaiden valikoinnin johdosta. Klinikka ei kuitenkaan sanonut, että johtava lääkäri Mathias Mengel olisi julkisessa verkkotilaisuudessa puhunut omiaan.

Hoitotarpeen kiireellisyyden arviointi on tavallinen osa lääkärin työtä, mutta rikkaissa teollisuusmaissa rauhan aikana valintoja ei tehdä sen perusteella, kenelle riittää hengityskoneita.

Tšekin rajan vastainen Saksi on muuttunut Saksan pahimmaksi korona-alueeksi. Ensimmäisen korona-aallon aikana tapauksia oli suhteellisen vähän, ja monet tuudittautuvat ajatukseen, että tällä Länsi-Saksaa harvemmin asutulla alueella selvitään nytkin helpommalla.

Kännyköiden avulla kerätty mobiilidata näyttää, että viruksen toisen aallon iskiessä Saksin alueelle monet ihmiset viittasivat kintaalla rajoituksille ja suosituksille: ihmisten liikkuminen väheni muuta maata vähemmän.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nyt Saksan kolmas aalto iskee kovimmin juuri sinne, missä siihen ei uskottu.

Johtavan lääkärin lausunnot herättivät Saksassa suurta pöyristystä. Saksan laissa ei nimenomaisesti säännellä, kuinka lääkäreiden on päätettävä elämästä ja kuolemasta hätätilanteissa.

Mutta jos korona päästetään käsistä, lääkärit pakotetaan tekemään pahimpia valintojaan, eikä sitä muiden kauhistelu estä.

Koronaviruspotilasta hoidettiin sairaalan teho-osastolla Essenissä Saksassa lokakuun lopulla.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä